x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 25 aprilie 1989

25 aprilie 1989

de Ilarion Tiu    |    25 Apr 2009   •   00:00

Ştefan Andrei l-a primit în audienţă pe Brian Thomas Burke, fost guvernator al statului Australia de Vest. Întreprinderea Electrocentrale Craiova a realizat o producţie suplimentară de 83 milioame KWh, conform statisticilor oficiale din primul trimestrul al anului 1989. Gimnasta Mihaela Iojiban a ocupat locul întâi la concursul de la Ostrava (Cehoslovacia).



ÎNTÂLNIRE ROMÂNO-AUSTRALIANĂ LA CONSILIUL DE MINIŞTRI
Ştefan Andrei, viceprim-ministru al Guvernului, a avut o întrevedere cu Brian Thomas Burke, fost guvernator al statului Australia de Vest.
Cei doi politicieni au discutat despre colaborarea economică între cele două ţări, precum şi despre schimburile interculturale.

REZULTATELE ÎNTRECERII SOCIALISTE
Cu o producţie suplimentară de 83 milioane KWh, Întreprinderea Electrocentrale Craiova s-a situat pe locul al treilea în ţară în primul trimestru al anului 1989, anunţau statisticile oficiale.
O contribuţie la ridicarea performanţelor unităţii a avut-o CET II Craiova, care numai în cursul lunii aprilie a raportat producerea a 23 milioane KWh peste plan.

ANIVERSAREA ARMATEI POPULARE NORD-COREENE

Ambasada Coreei de Nord la Bucureşti a organizat o gală de film cu ocazia împlinirii a 57 de ani de la crearea Armatei Populare. Evenimentul a fost găzduit de Pak Zi Sak, ataşatul militar al Phenian-ului la Bucureşti. Au participat membri ai consiliului de condu­cere al Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai Ministerului de Externe, activişti de partid şi de stat, precum şi ataşaţi militari străini acreditaţi în ţara noastră.

PERFORMANŢĂ LA GIMNASTICĂ
Mihaela Iojiban a câştigat proba feminină din cadrul concursului internaţional de gimnastică de la Ostrava (Cehoslovacia), acumulând 38,6 puncte. Ea a fost urmată de gimnastele Huan din China (38,50 puncte) şi Zabrova din Cehoslovacia (38,40 puncte). În concursul pe aparate Florentina Câmpureanu s-a clasat pe locul I la bârnă, cu 19,35 puncte, întrecându-le pe gimnastele Polihronova (19,10 puncte) şi Klincova (19 puncte) din Cehoslovacia.

A VENIT PRIMĂVARA ÎN ZOOTEHNIE!

O dată cu înverzirea vegetaţiei, fermele zootehnice intrau într-o nouă etapă a ciclului agricol, prin trecerea de la alimentaţia cu furaje a animalelor la păşunat. Pentru această operaţiune trebuia făcut un inventar al efectivelor şi încadrarea lor pe categorii de vâstă, sex şi stare fiziologică. Apoi, responsabilii fermelor zooteh­ni­ce trebuiau să se îngrijească să asigure animalelor apă pe păşuni, prin amenajarea de fântâni, curăţirea sau adâncirea celor existente, captarea iz­voa­relor de coastă şi depozitarea apei în bazine. În al treilea rând, era necesară inventarierea loturilor de pă­şu­nat. Urma să se stabilească numărul şi mărimea tarlalelor, în funcţie de producţia păşunii, de numărul de cicluri de păşunat posibil de realizat în anii normali de producţie etc.

ORIENTAREA ŞCOLARĂ ŞI PROFESIONALĂ
Întrucât mai erau câteva luni până la terminarea anului şcolar, elevii claselor a VIII-a erau în atenţia conducerilor şcolilor şi a responsabililor cu recrutarea de personal din întreprinderi. Atât profesorii în şcoală, cât şi revistele de specialitate - cum era Cutezătorii - sugerau orientarea spre un liceu cu profil tehnic, în vederea contribuţiei vitoare la dezvoltarea economiei ţării. Datorie patriotică, susţinea propaganda! Alegerea liceelor era foarte importantă pentru elevi, întrucât cele cu profil industrial aveau contracte cu marile întreprinderi, iar după absolvire ei erau repartizaţi să muncească acolo.

PLANTAREA TOMATELOR, PE ULTIMA SUTĂ DE METRI
La cooperativa agriocolă de producţie Plugari (jud. Iaşi), cei 150 de cooperatori lucrau de zor la plantarea tomatelor, pe cele 45 hectare teren atribuite acesei culturi. Munca lor era îndrumată de inginerul Traian Ungureanu, care a intervenit pentru urgentarea sosirii mijloacelor mecanizate. CAP-ştii mai aveau de cultivat în cursul săptămânii şi fasole pentru păstăi, aşa că orice secundă era preţioasă. Dădea rău să raportezi la centru că ţii în urmă eficienţa agricolă a judeţului!

MANIFESTĂRI CULTURAL-ARTISTICE
Redacţia revistei Sănătatea, în colaborare cu Comitetul de Cruce Roşie al municipiului Bucureşti şi Comitetul de Cruce Roşie al Sectorului agricol Ilfov, a organizat patru manifestări cultural-artistice cu personalul feminin de la Întreprinderea de maşini-unelte Bucureşti, Ferma "30 Decembrie", Spitalul clinic "Dr. I.C. Cantacuzino" şi Spitalul clinic de copii "Grigore Alexandrescu". Programul a debutat cu un diaog despre "Grija deosebită a partidului şi statului nostru pentru condiţiile de muncă şi viaţă ale femeii, pentru sănătatea sa şi a copiilor", consituindu-se totodată într-o pledoarie pentru familiile cu copii mulţi şi sănătoşi, pentru tinereţea şi vigoarea naţiunii. Acţiunea a fost susţinută de o echipă ştiinţifică a revistei Sănătatea.

PREMIERĂ LA "NAŢIONALUL" CLUJEAN
La Teatrul Naţional din Cluj a avut loc premiera comediei "Arma secretă a lui Arhimede" de Dumitru Solomon, în regia lui Virgil-Andrei Vâţă. Din distribuţie făceau parte: Paul Basarab, Maria Seleş, Petre Băcioiu, Ileana Negru, Gelu Bogdan Ivaşcu etc.

×