x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 25 septembrie 1989

25 septembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    25 Sep 2009   •   00:00

La Bucureşti au avut loc lucrările Uniunii Interparlamentare româno-palestiniene. Todor Jivkov a vizitat pavilionul ţării noastre expus la Târgul internaţional tehnic de la Plovdiv. UTC-iştii clujeni au organizat "Săptămâna propagandei juridice".


ÎNTRUNIRE INTERPARLAMENTARĂ ROMÂNO-PALESTINIANĂ
Nicolae Giosan, preşedintele Marii Adunări Naţionale, l-a primit pe Khaled Al-Hassan, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Naţional Palesti­nian din Uniunea Interparlamentară româno-palesti­niană, care se afla într-o vizită în România.
În cadrul discuţiilor, "a fost subliniată evoluţia conti­nuu ascendentă a relaţiilor de prietenie româno-palestiniene, evidenţiindu-se rolul hotărâtor al întâlnirilor şi convorbirilor la nivel înalt în amplificarea acestor relaţii.
S-a relevat, de asemenea, contribuţia pe care o pot aduce parlamentele şi parlamentarii, grupurile parlamentare la imprimarea unui curs favorabil soluţionării problemelor din Orientul Mijlociu şi instaurarea unei păci juste în această zonă, la promovarea unui climat de înţelegere şi cooperare între toate naţiunile lumii". La întrevedere a mai participat Marin Ivaşcu, vicepreşedinte al MAN, preşedintele Grupului Român din Uniunea Interparlamentară. A fost prezent Ismail Ahmad Mohammad, însărcinatul cu afaceri ad-interim al Statului Palestina la Bucureşti.


JIVKOV, LA PAVILIONUL ROMÂNIEI DE LA PLOVDIV
S-a deschis cel de-al 45-lea Târg internaţional tehnic de la Plovdiv (Bulgaria). România participa cu un pavilion în care erau expuse produse ale industriei construcţiilor de maşini şi industriei electrotehnice, în principal din sectoarele tehnicii auto, maşinilor-unelte, textile, tehnicii de calcul, produse ale industriei chimice şi petrochimice, precum şi din alte sectoare industriale. La deschiderea târgului, pavilionul românesc a fost vizitat de Todor Jivkov, secretar general al CC al PC Bulgar.


SĂPTĂMÂNA PROPAGANDEI JURIDICE
Sub organizarea Comitetului Judeţean Cluj al UTC, cu colaborarea Asociaţiei juriştilor din judeţ, au început acţiunile din cadrul "Săptămânii propagandei juridice". În prima zi a manifestărilor s-a desfăşurat la Casa Tineretului din Cluj simpozionul cu tema "Sarcinile ce revin organelor şi organizaţiilor UTC cu privire la ridicarea la un nivel superior de calitate şi eficienţă a întregii activităţi ideologice şi politico-educative, pentru activitatea de educare şi formare a tineretului în spiritul principiilor şi normelor muncii şi vieţii comuniştilor, în lumina documentelor programatice ale Congresului al XIV-lea al PCR".


SIMPOZION DESPRE ÎNVĂŢĂMÂNT
La Întreprinderea de sticlărie din Turda a avut loc simpozionul sub genericul "Sarcinile ce revin tineretului din expunerea tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretar general al partidului, la deschiderea noului an de învăţământ 1989-1990 cu privire la formarea omului nou, dezvoltarea la tineri a conştiinţei socialiste, educarea şi formarea lor în spi­ritul normelor eticii şi echităţii socia­liste".


STRÂNGEREA PRODUSELOR CONTRACTATE DE LA ŢĂRANI
Consiliul popular al comunei Gilău (jud. Cluj) a început acţiunea de strângere a produselor contractate de cetăţenii localităţii cu statul. Gavril Lupăşan, vicepreşedintele consiliului, aprecia astfel mersul operaţiunii: "Surplusurile din gospodăriile populaţiei sunt predate ritmic, cifrele sintetice demonstrând concludent acest lucru. Au fost predaţi 515 hectolitri lapte de vacă, 7,2 tone carne de pasăre, 400 kg carne de iepure, 57 porcine şi 54 bovine". Gheorghe Gheorghe şi Gligor Petrişor din Someşul Rece şi Ioan Sopon din Gilău, cărora li se adăugau Leontin Rostaş şi Ştefan Groza s-au dovedit gospodarii care au predat cele mai mari cantităţi de produse agricole la fondul de stat, respectându-şi contractele asumate.
Cifrele raportate de edilul local "dădeau bine", însă nici pe departe ţăranii nu participau la acţiunea de contractare benevol. Prin noua re­voluţie agrară, regimul îi obliga pe săteni să vândă statului produse de strictă necesitate la preţurile fixate de Guvern. Astfel că mulţi gospodari se eschivau preferând să taie pe ascuns animalele, pe care apoi le declarau dispărute sau moarte. Şi la Gilău existau asfel de "ţărani codaşi", care au tras în jos cifra de plan a localităţii: Ioachim Cordoş, Lucreţia Varga, Vasile Petrişor, Gherasim Dodea. Aceştia nu-şi achitaseră sarcinile asumate, din pricina lor existând restanţe la predarea porcilor şi a laptelui de vacă.


CONGRES DE STUDII SUD-EST EUROPENE
La Sofia s-au desfăşurat lucrările celui de-al VI-lea Congres interna­ţional de studii sud-est europene, la care au participat peste 1.000 de delegaţi din centrele universitare unde existau preocupări pentru studierea interdisciplinară (istorie, arheologie, etnografie, lingvistică, folclor) a evoluţiei spaţiului sud-est european din antichitate până în secolul XX. De la Iaşi s-au deplasat la eveniment prof. dr docent Mircea Petrescu-Dâmboviţa (directorul Institutului de Istorie şi Arheologie "A.D. Xeno­pol"), cercetătorul ştiinţific principal Gheorghe Buzatu şi cercetătorul ştiinţific Dumitru Agache.


COMPETIŢIE DE TURISM MONTAN
În apropierea staţiunii Topliţa s-a desfăşurat ediţia 1989 a Cupei "Topliţa" (turism sportiv montan), la care au participat 130 de concurenţi din întreaga ţară. Membrii cercului "Tomiris" din Iaşi au do­minat competiţia cucerind locul I pe cluburi şi trofeul oferit de organizatori.

×