x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 26 noiembrie 1989

26 noiembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    26 Noi 2009   •   00:00

Din toată ţara, Nicolae Ceauşescu pri­mea telegrame de felicitare pentru realegerea în fruntea Partidului Co­munist Român. Municipiile şi ora­şele au fost aprovizio­nate suplimentar în cinstea aceluiaşi eveniment. S-a încheiat "Săptămâna re­cord în producţie" în judeţul Timiş.


SINDICALIŞTII BUZOIENI, BUCUROŞI DE REALEGEREA LUI CEAUŞESCU
Instituţiile ţării continuau să trimită mesaje de felicitare pentru Nicolae Ceauşescu, cu ocazia realegerii în fruntea PCR, la Congres. Spre exemplu, Consiliul Judeţean al Sindicatelor Buzău a transmis următoarea telegramă: "Cei 150.000 de membri de sindicat - muncitori, tehnicieni, in­telectuali şi alte categorii de oa­meni ai muncii de pe aceste me­leaguri înfloritoare - vă adresează rugămintea să primiţi cele mai calde felicitări pentru realegerea dumneavoastră, de către Congresul al XIV-lea, în înalta funcţie de secretar ge­neral al Partidului Comunist Ro­mân - voinţă de inimă, cuget şi conştiinţă a întregului partid şi po­por, izvorâtă din conştiinţa nes­tră­mutată că avându-vă, în conti­nuare, în fruntea partidului, România se va înălţa liberă, demnă, independentă şi suverană, pe culmi tot mai înalte de progres şi ci­vilizaţie.
Ex­pri­mân­du-ne întreaga noastră adeziune la po­litica internă şi internaţională a partidului şi statului, la documentele adoptate de Congresul al XIV-lea, vă încredinţăm, mult iubite şi stimate tovarăşe secretar ge­neral, că urmând permanent pilduitorul dumneavoastră exemplu de muncă, dăruire de eroism şi cutezanţă revolu­ţio­nară, vom acţiona - sub conducerea Comitetului judeţean de partid - pentru înfăptuirea la un înalt nivel de calitate şi eficienţă a sarcinilor ce ne revin pe acest an şi în 1990, pentru a rea­liza exemplar sarcinile acestui cincinal".


APROVIZIONAREA MAGAZINELOR ÎN CINSTEA REALEGERII

În duminica de după Congresul al XIV-lea, românii au avut parte de o facilitate din partea regimului - suplimentarea orelor de activitate a magazinelor alimentare, dublată, desigur, de aprovizionarea lor. Astfel, Direcţiile Comerciale Judeţeane anunţau: "Pentru a veni în sprijinul aprivizionării populaţiei cu mărfuri specifice sezonului de iarnă şi de cerere curentă, unităţile din municipii şi oraşe vor funcţiona după următorul program: magazinele alimentare şi de legume-fructe între orele 7:00-13:00; magazinele pentru mărfuri nealimentare între orele 9:00-13:00, cu excepţia unităţilor pentru difuzarea presei şi tutungerii, care vor funcţiona conform programului obişnuit de duminică".


ECONOMII ŞI PERFORMANŢE LA "TURDEANA"

Odată Congresul al XIV-lea terminat, fabricile trebuiau să continue eforturile de depăşire a planului. Se găsesu alte evenimente în cinstea cărora trebuia făcut "hei-rup-ul"... Spre exemplu, la FAPS "Turdeana" (jud. Cluj), prin asimilarea în fabricaţia de serie a unui nou produs: "Set motor pentru autoturisme «Dacia 1300»", colectivul de aici a asigurat obţinea unui spor la producţia marfă în valoare de
8,5 mi­lioane lei. De asemenea, prin îmbună­tăţirea tehnologiei de fabricaţie a benzii izolatoare, prin înlocuirea parţială a cauciucului natural cu cauciuc sintetic, s-a reuşit redu­cerea costurilor anuale cu 18.000.000 lei, iar cele materiale cu 6.000.000 lei. Astfel, prin acţiunile şi măsurile întreprinse se raportase de la începutul anului recuperare a 114 tone oţel şi 5 tone fontă (peste sarcinile stabilite) şi economisirea totală a 124 MWh energie electrică şi recondiţionarea unor piese de schimb în valoare de 138.000 lei.


DEPĂŞIREA PLANULUI

Secţia de produse industriale din cadrul Întreprinderii de Utilaj Greu pentru Transporturi în Construcţii Braşov, condusă de Doru Smeureanu, a raportat realizarea, înainte de termen, a planului pe primii patru ani ai cincinalului la toţi indicatorii. Până la sfârşitul anului se preconiza realizarea unei producţii industriale suplimentare de 15.000.000 lei. S-au evidenţiat colectivele conduse de maistrul Georghe Prisăcaru, ing. Sorin Paloş, maiştrii Sandu Păun şi Andrei Simo. Totodată, a fost realizat planul anual de investiţii.
S-a încheiat "Săptămâna record în producţie", declanşată de unităţile economice din judeţul Timiş cu ocazia desfăşurării Congresului al XIV-lea. La Întreprinderea de aparate electrice de măsurat din Timişoara s-au realizat suplimentar 2.000 de contoare mono şi trifazate pentru export. Aceasta în condiţiile în care "oamenii muncii" din unitate îşi îndepliniseră încă din septembrie planul anual la export.
La Întreprinderea "Electrobanat" din Timi­şoa­ra, în perioada "săptămânii record", Comitetul UTC din unitate a mobilizat peste 2.000 de membri, constituiţi în brigăzi de calitate şi productivitate ale tineretului. Obiectivele fixate au fost: realizarea suplimentară a 3.000 corpuri de ilu­minat, recuperarea a 2 tone de materiale ne­feroase şi a 10 tone de metale feroase, eco­no­mi­sirea a peste 1.000 kWh energie electrică, depăşirea cu 20% a angajamentului anual la munca patriotică.

×