x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 26 septembrie 1989

26 septembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    26 Sep 2009   •   00:00

Ioan Ungur, ministrul Comer­ţului exterior şi cooperării economi­ce internaţionale, şi-a încheiat vizita de lucru în Iran. La Ambasada Germaniei Democrate de la Bucureşti a avut loc o conferinţă de presă cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la fondarea acestui stat. La Universitatea din Iaşi s-a prezentat o comunicare legată de aniversarea a 200 de ani de la Revoluţia franceză.


CONVORBIRI COMERCIALE ROMÂNO-IRANIENE

S-a încheiat vizita la Teheran (Iran) a lui Ioan Ungur, ministrul Comerţului exterior şi cooperării eco­nomice internaţionale, înce­pu­tă la 23 septembrie 1989. Cu acest prilej, ministrul român a fost primit de Masoud Roughani Zangeani, vicepreşedinte-şef al Or­ganizaţiei pentru plan şi bu­get din republica islamică. De asemenea, demnitarul de la Bucu­reşti s-a întâlnit şi cu mi­niştrii Comerţului, Agriculturii şi In­dustriei grele, precum şi cu guvernatorul Băncii Centrale a Iranului.
În cadrul convorbirilor "s-a făcut o tre­cere în revistă a realizărilor ob­ţinute în cooperarea între cele două state în domeniul economic şi comercial, în special ca urmare a hotărârilor luate la nivel înalt, la începutul acestui an. Totodată, au fost identificate noi posibilităţi de colaborare în domenii de interes reciproc. Au fost examinate noi acţiuni de colaborare, de transfer de tehnologie, de extindere şi diversificare a cooperării economice şi industriale bilaterale".


CONFERINŢĂ DE PRESĂ LA AMBASADA RDG

Cu prilejul celei de-a 40-a aniversări a Republicii Democrate Germane a avut loc la ambasada acestei ţări la Bucureşti o conferinţă de presă. Ambasadorul est-german, dr Herbert Plaschke, a relevat că, "în cele patru decenii care au trecut de la acest eveniment, muncitorii din Republica Democrată Germană, sub conducerea Partidului Socialist Unit din Germania, au obţinut realizări remarcabile în construirea so­cietăţii socialiste dezvoltate, în prezent fiind angajaţi într-un amplu efort constructiv pentru traducerea în viaţă a hotărârilor celui de-al XI-lea Congres al PGUS şi întâmpinarea cu noi succese a celui de-al XII-lea Congres al partidului. Au fost evidenţiate, totodată, rela­ţiile de prietenie şi strânsă colaborare dintre partidele, ţările şi popoarele noastre, subliniindu-se rolul hotărâtor al întâlnirilor şi convorbirilor dintre tova­răşul Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român, preşedintele Republicii Socia­liste România, şi tovarăşul Erich Honeker, se­cretar ge­neral al Comitetului Central al Partidului Socialist Unit din Germania, preşedintele Consiliului de Stat al Republicii Democrate Germane, în dezvoltarea şi întărirea continuă a acestor bune raporturi, în extinderea conlucrării rodnice dintre România şi RD Germană atât pe plan bilateral, cât şi pe arena mondială, în interesul reciproc, al cauzei socialismului şi păcii, al înţelegerii şi cooperării internaţionale".


ZIUA CIPRULUI
La Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea din Bucureşti a avut loc o manifestare culturală prilejuită de Ziua naţională a Republicii Cipru. În cadrul evenimentului au fost prezentate impresii de călătorie din această ţară. Au participat membri ai conducerii IRRCS, reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi un numeros public.


IMPERATIVUL ZILEI: STRÂNGEREA ŞI DEPOZITAREA PRODUCŢIEI
La CAP Hăşdate (jud. Cluj), recoltatul la o serie de culturi a fost declarat încheiat, iar la altele se afla în plină desfăşurare. "Imperativul" acelor zile era strângerea şi depozitarea producţiei în cel mai scurt timp, pentru a se pregăti recolta viitoare în cât mai bune condiţii. Inginerul-şef Iuliu Dobocan a declarat: "Un prim pas a fost făcut. Am în vedere executarea arăturilor pe suprafeţele pe care urmează să semănăm cereale păioase. Trebuie să remarc faptul că ne-am străduit pentru executarea arăturilor conform normelor tehnologice, în funcţie de cultura solului şi de culturile premergătoare. Pregăti­rea unui pat germinativ cores­pun­zător este de natură să conducă la sporirea producţiilor". Sămânţa de orz a fost fixată în sol pe toate cele 30 hectare planificate. Tractoriştii Gheorghe Oşorhean şi Daniel Chiş au lucrat în hotarul "Gorun", efectuând lucrarea conform ordinelor de lucru. S-a semănat în rânduri dese şi la adâncimea prevăzută de tehnologie. Lucrarea s-a efectuat într-un teren pregătit grădinăreşte. Îngrăşămintele au fost aplicate pe întreaga suprafaţă ce urma a fi semănată.


LUCRĂRI ÎN STRÂNGEREA RECOLTEI LA IAŞI
CAP Movileni (jud. Iaşi) lucra de zor încheierea strângerii recoltei, pe toate suprafeţele, fără pierderi. Stadiul de coacere era avansat şi nici un minut nu trebuia prisosit! Însă responsabilii instituţiei nu erau aşa de "responsabili" cum solicitau instruc­ţiunile partidului, astfel că cele mai importante lucrări erau în întârziere, fapt care impunea acţiuni "susţinute" de mobilizare a membrilor cooperatori şi a trac­toriştilor. La nevoie, locuitorii comunei trebuiau scoşi la "muncă voluntară" pentru ca localitatea lor să nu fie inclusă pe "lista ruşinii". În ulti­mile zile, pe câmp activaseră forţe insuficiente, ceea ce impunea o mai ac­tivă organizare pe ferme şi pe lucrări, în vederea valo­ri­ficării întregii re­colte, a pregătirii ce­lei viitoare la nivelul angajamentelor a­su­mate în faţa lui Nicolae Ceauşescu cu prilejul recentei vizite în judeţul Ia­şi.


200 DE ANI DE LA REVOLUŢIA FRANCEZĂ
La ora 18:30, în amfiteatrul A-19 din corpul D al Universităţii din Iaşi, a avut loc deschiderea cursurilor seminarului de neogreacă. Cu acest prilej, cercetătorul ştiinţific principal, dr Alexandru Zub, a susţinut expu­ne­rea: "Revoluţia franceză din 1789 şi ecoul ei în sud-estul Europei".

×