x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 27 iunie 1989

27 iunie 1989

de Florin Mihai    |    27 Iun 2009   •   00:00

Cu ocazia aniversării zilelor de naştere, preşedintele Nicolae Ceauşescu a adresat telegrame de felicitare mai "tinerilor" săi omologi din Irak – Saddam Hussein (52 de ani) şi Zambia – Kenneth David Kaunda (65 de ani).



În întâmpinarea lui 1 Mai muncitoresc, în judeţul Tulcea s-au înregistrat "victorii" pe toate fronturile producţiei!, susţinea ziarul Delta. Expoziţia "Moda din Sibiul de altădată (1600-1920)", vernisată la Palatul Bruckental, a inaugurat sezonul turistic în oraşul de pe Cibin.

LA MULŢI ANI LUI SADDAM ŞI LUI KAUNDA
Zi încărcată pe agenda de lucru a preşedintelui român. Nicolae Ceauşescu a trimis două telegrame de felicitare, cu ocazia aniversării zilelor de naştere.
Una a avut drept destinaţie Bagdadul, fiind adresată liderului irakian Saddam Hussein, care împlinea 52 de ani. Cealaltă i-a fost trimisă lui Kenneth David Kaunda, preşedintele Zambiei încă din
anul 1964.

ÎNTÂLNIRE ROMÂNO-CHINEZĂ ÎN COREEA DE NORD
La distanţă de mii de kilometri, peste mări şi ţări, la Phenian (capitala Republicii Populare Democrate Co­reene) Ion Dincă, prim-vice­prim-ministrul României, întărea şi el relaţiile cu partidele frăţeşti. Cel cunoscut printre români şi cu ape­lativul "Dincă te-leagă", pentru graba cu care trimitea în arest, s-a întâlnit şi convorbit cu Zhao Ziyang, secretarul general al CC al PC Chinez. Va fi fost probabil printre ultimele întâlniri oficiale ale politicianului chinez, trecut după puţin timp "pe linie moartă", din cauza declaraţiilor favorabile   protestatarilor din Piaţa Tiananmen.  

REALIZĂRI ÎN MUNCĂ LA TULCEA
În apropierea zilei de 1 Mai, şi ritmul muncii în fabricile şi uzinele patriei părea a se intensifica. În judeţul Tulcea, victorii pe toate fronturile producţiei!, susţinea ziarul local Delta. Indicaţiile tovarăşului Nicolae Ceauşescu, anunţate so­lemn în cadrul ultimei plenare a CC-ului, se înfăptuiau întocmai, se anunţa triumfalist. Astfel, Exploa­tarea portuară Nav­rom Tulcea şi-a îndeplinit principalii indicatori de plan pe primele patru luni ale anului încă de la 20 aprilie. Şi nu oricum, ci "în condiţii de eficienţă economică ridicată". Se aştepta totuşi şi un supliment de 140.000 de tone mărfuri. "Oamenii muncii" de la Antrepriza de construcţii hidrotehnice şi-au realizat, şi ei, obiectivele de investiţii planificate cu o săptămână înainte de termen. Întreprinderea pentru exploatarea industrială a agregatelor minerale pentru construcţii a îndeplinit, la ţanc, planul de produc­ţie la construcţii, pavele şi borduri din marmură şi piatră ornamentală.

IANCA ŞI ÎNSURĂŢEI, ORAŞE
Ultimele intrate în galeria oraşelor erau comunele Ianca şi Însurăţei (judeţul Brăila). Festi­vităţile s-au ţinut în centru, în preaj­ma celor câteva blocuri iţite semeţ în noianul de case. La Ianca, peste 200 de invitaţi de soi (directori de întreprinderi şi instituţii judeţene şi locale, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai birourilor executive ale consiliilor populare comunale, şefi de co­mitete de cetăţeni, delegaţi săteşti) l-au întâmpinat pe Anton Lungu, prim-secretarul Judeţenei de partid din Brăila. Luând cuvântul, vorbitorul a evidenţiat realizările economice ale noii urbe, cu un bilanţ de aproape 1,2 miliarde de lei. În 1989, spunea Anton Lungu, Ianca se mândrea "cu Schela de Producţie petrolieră, cu Schela de foraj, cu Întreprinderea de industrializare a sfeclei de zahăr, Abatorul de păsări, Centrul de vinificaţie, Depozitul Peco". Două licee, 10.000 locuitori şi... cam atât. De ajuns pentru că ve­chiul cătun "Adunaţii de pe malul Buzăului", atestat pentru prima oară în 1834, să devină oraş. Mai la sud, simultan, şi locuitorii Însu­ră­ţeiului intrau, şi ei, într-o "nouă eră". "Cu deplină satisfacţie pentru toate aceste minunate împliniri, care conferă astăzi fostei comune Însurăţei statutul de oraş agroindustrial, mândri de a trăi şi munci în anii cei mai glorioşi din istoria României, vă aducem dumnea­voastră, mult iubite şi stimate to­va­răşe Nicolae Ceauşescu, un vibrant şi înălţător omagiu, cele mai calde urări de multă sănătate pentru a con­duce mai departe partidul, Ro­mâ­nia pe drumul luminos al socialismului, al comunismului", scriau notabilităţile locului, în scrisoarea de recunoştinţă adre­sată Secretarului General. Un spectacol organizat la Centrul de creaţie şi cultură din Însurăţei, cu participarea artiştilor de la Teatrul Maria Filoti din Brăila, au încheiat ziua.    

EXPOZIŢIE DE MODĂ LA PALATUL BRUCKENTAL
În oraşul păstorit de Nicu Ceauşescu, mezinul cuplului prezidenţial, s-a inaugurat sezonul turistic. În Palatul Bruckental s-a deschis expoziţia "moda din Sibiul de altădată (1600-1920)". Piese de rezistenţă, gulerele tip "roată de moară" (împrumutate din moda spaniolă a secolului 17), panglici brodate cu influenţă renascentistă, crinoline şi turnuri "cul de paris". Mănuşi, evantaie, bijuterii, dantele, umbreluţe, poşete "Pompadour", flacoane de mosc şi lorgnioane au întregit, de asemenea, galeria de obiecte expuse deja în muzeu. 

×