x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 27 martie 1989

27 martie 1989

de Lavinia Betea    |    27 Mar 2009   •   00:00

La sfârşitul lui martie - deja în plină campanie agricolă! Într-un nou volum, Nicolae Ceauşescu îşi lansează concepţia agrară. În vreme ce ziarele scriu despre etica sportivă din fotbal, România zumzăie de zvonuri: la ultimul meci, Andone "i-a arătat degetul" din teren lui Valentin Ceauşescu aflat în tribună.



Concepţie agrară
"Concepţia tovarăşului Nicolae Ceauşescu privind noua revoluţie agrară" e ultima apariţie la Editura Politică.
"Concepţia novatoare, profund ştiinţifică" e ilustrată prin următorul citat: "Numai marea proprietate cooperatistă a descătuşat energiile creatoare ale ţărănimii, ale pro­gresului agriculturii. Cine nu cu­noaşte producţiile dinainte - de 700, de 800 kilograme la hectar - şi asta pe ţară! -, la porumb, la grâu şi aşa mai departe! Eu nu sunt mul­ţumit nici astăzi cu ce realizăm. Vrem să realizăm mai mult şi avem deja asemenea rezultate care de­monstrează de ce uriaşe posibilităţi dispunem în agricultură.
Producţiile de astăzi - de 10.000 kg la hectar la grâu şi orz, de 20.000 şi deja de 30.000 kg de porumb - sunt o realitate, nu vi­suri! Ele sunt obţinute în multe, multe unităţi din ţara noastră".

Palatul din Mioveni
"Un palat într-o comună - scrie teh­nicianul Gheorghe Diaconu din Piteşti -, acesta este Centrul de crea­ţie şi cultură «Cântarea Româ­niei» din Mioveni, localitate ce se profilează ca viitor oraş al constructorilor argeşeni ai autoturismului românesc Dacia".
Ce se-ntâmplă la Palat? Spectacole în sala mare cu 500 de locuri, cercuri tehnico-aplicative, expo­zi­ţii, acti­vităţi acţiuni ale brigăzilor de răs­pândire a cunoştinţelor ştiin­­­ţi­fice, "tribune" ale ex­perien­ţei înaintate şi moral-cetă­ţe­neşti, scrie corespondentul Ro­mâ­ni­ei Libere. Adică tot ce se zice (şi câte ceva se mai şi face) într-un cămin cultural.

La semănat în zi de duminică

Ziarul România Liberă anunţă "zile hotărâtoare la semănat". Cum campaniile agricole ţin tot anul pe diversele fronturi zootehnice, legumicole, pomicole ori în tarlaua mare, curg ca-n război, fără odihnă şi sărbătoare. "Ieri, numeroase for­ţe au fost prezente pe câmp la exe­cu­tarea lucrărilor agricole de pri­măvară, scrie oficiosul Frontului Democraţiei şi Unităţii Socialis­te, referindu-se la ziua de du­minică. În această săptămână se cer lichidate cât mai repede restan­ţele la semă­natul culturilor mai timpurii. Pe măsură ce se creează condiţiile de temperatură în sol, va trebui să se declanşeze fără întârziere semă­natul porumbului. Vitezele la se­mănat pot şi trebuie să crească. Atenţie la calitatea patului germinativ şi la calitate."

Şi la alţii canale
Iugoslavii anunţă că au hotărât să construiască, din 1990, un canal care să unească râul Sava cu flu­viul Dunărea. Canalul va fi lung de aproape 60 km şi va uni oraşele Vukovar şi Vinkovci, Dunărea cu Marea Adriatică. "Împreună cu Canalul Dunăre - Marea Neagră şi Canalul Rin - Main - Dunăre (acesta din urmă în curs de realizare), preconizatul canal de pe Sava, scrie presa zilei, va contribui la creşterea substanţială a transportului pe Dunăre şi la asigurarea unei căi mai lesnicioase între ţările Europei cu Marea Neagră şi Marea Medi­terană".

Matrimonial în limita epocii
Dispăruseră şi peţitoarele, nu erau nici agenţii ori rubrici matrimoniale în ziare. Se descurcau însă românii!
Din presa zilei citim la Mica pu­bli­­­citate: "Inginer încadrat cu bă­ieţel, posesor autoturism, dorim pensiune completă, numai mediu intelectual. Căsuţa agenţiei...": Caut, adică, o intelectuală cu casă ori apartament, cu sau fără copii; eu, "o obligaţie", dar posed luxul unui autoturism. În spiritul vre­mii, nici o referinţă la zodii, fizic agreabil, perfor­manţe ori hobby!

Fotbal şi etică sportivă
"Nici o îngăduinţă faţă de orice manifestare în contradicţie cu etica sportivă" - e titlul unui articol în­ghesuit într-un colţ de ziar. Cică în urma meciului dintre echi­pele Steaua şi Dinamo de miercurea trecută, conducerea Clubului Dinamo a apreciat comportamentul căpi­ta­nului Ion Andone şi al altor jucători ca "necorespun­zător". În rest, im­pe­rative despre civilizaţia sportului, generalităţi cu prestigiul prin fotbal şi... apro­piata Conferinţă naţio­nală a miş­cării spor­tive. Zumzăie ţara de zvonuri: Andone "i-a arătat degetul" din teren lui Valentin Ceauşescu, aflat în tribună. Alţii zic că a fost şi mai mult... şi se bucură!

V-am dat teatru...
Ce să alegi? Începând cu ora 18:00, la Opera Română recital extraordinar al maestrului coregraf Ion Tugearu cu un grup din cei mai buni dansatori. Invitaţi: Adela Mărculescu, Simona Noja, Raluca Ianegic, Ion Caramitru, Claudiu Bleonţ. Garderobierele Tea­trului Naţional simt zilele însorite: iubitorii Thaliei se despovărează de hainele groase, pregătindu-se de delectarea "Uce­ni­cului Vrăji­tor". "Sonata Kreutzer" începe la a­ceea­şi oră la Teatrul Evre­iesc cu "Ma­ratonul melodiilor" la Teatrul de Operetă. "Integrale camerale" la Ateneul Român. Melomanii trag cu ochiul: cu cine se întreţine, în pauze, Gogu Rădulescu, demnitarul iubitor de muzică, scriitori şi artişti care nu scapă nici un concert?

×