x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 28 noiembrie 1989

28 noiembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    28 Noi 2009   •   00:00

Universitatea din Amman a fost dotată de propaganda de la Bucureşti cu "operele" Tovarăşilor. Ambasadorul Iugoslaviei a oferit o recepţie în cinstea Zilei naţionale a ţării sale. Muncitorii de la "Hidromecanica" Braşov au raportat realizarea a 30 de obiective majore pe anul 1989.


OPERA LUI CEAUŞESCU, LA UNIVERSITATEA DIN AMMAN

La Universitatea din Amman (Iordania) a avut loc ce­remonia donării unui set de cărţi semnate de Nicolae şi Elena Ceauşescu. De asemenea, biblioteca universităţii a mai primit volume prezentând istoria, geografia şi "dezvoltarea economico-socială" a României, precum şi cărţi de literatură şi artă.
La ceremonie au participat cadre didactice şi studenţi. În cuvântul său de mulţumire, Mohmoud Al Samara, preşedintele universităţii, a "subliniat că acest gest prie­tenesc exprimă dorinţa de extindere a raporturilor de coo­perare rodnică statornicite între Iordania şi Ro­mâ­nia".


ANIVERSAREA ZILEI NAŢIONALE A IUGOSLAVIEI
Boro Denkov, ambasadorul Iu­gos­la­viei la Bucureşti, a oferit o recepţie cu prilejul Zilei naţionale a acestei ţări. Au participat Gheorghe Oprea (membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, prim-viceprim-ministru al Gu­vernului), membri ai conducerii unor ministere şi instituţii centrale, adjuncţi de şefi de secţie la CC al PCR, activişti de partid, ofiţeri superiori, oameni de cultură şi artă, ziarişti. De asemenea, au fost prezenţi şefi de misiuni diplomatice acreditaţi la Bucureşti.


FELICITĂRI NOULUI PREŞEDINTE AL LIBANULUI
După moartea lui Rene Muaawad, Li­banul avea un nou preşedinte în persoana lui Elias Hraoui. Cu ocazia învestirii sale, Nicolae Ceauşescu i-a trimis o telegramă de felicitare: "Cu prilejul alegerii dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Republicii Libaneze, vă adresez sincere felicitări, îm­preună cu cele mai bune urări de sănătate şi succes deplin în funcţia de mare responsabilitate ce v-a fost în­cre­dinţată. Îmi exprim cu acest prilej con­vingerea că, prin realizarea recon­ci­lierii naţionale şi a unităţii tuturor forţelor politice şi sociale, indiferent de orientările lor ideologice, confesionale sau de altă natură, se vor asi­gura pacea, independenţa, suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială ale Libanului. Sunt încredinţat că relaţiile de prietenie şi colaborare dintre România şi Liban se vor dezvolta în continuare în interesul popoarelor român şi libanez, al cauzei păcii şi în­ţelegerii internaţionale".


PERFORMANŢE PE CALEA FERATĂ

La Staţia CFR Piatra Craiului din cadrul Regionalei CFR Cluj, indicatorii de plan au fost îndepliniţi în confor­mi­tate cu angajamentele luate în faţa secretarului general al Partidului. Astfel, planul de transport pe octombrie înscrisese rezultate "demne de consemnat": realizările la indicatorul tone nete expediate atingând 124%, iar la călători expediaţi - 104%. Toate acestea în condiţiile în care regularitatea circulaţiei fusese asigurată la nivelul prevederilor. Să nu fi avut oare trenurile personale întârzieri pe raza staţiei Piatra Craiului? Greu de crezut.
Ceferiştii de aici mai aveau şi alţi "indicatori" cu care să se laude: exporturile de mobilă. Conform ra­por­tă­ri­lor oficiale, de la Piatra Craiului au plecat spre Japonia, Canada, RFG trans­por­turi peste plan, realizându-se de­păşiri cu 10%. Ca un minus se men­ţiona timpul alocat staţionării va­goa­ne­lor la încărcare-descărcare. În­să aceas­tă deficienţă era perfectibilă, asi­gu­rau responsabilii unităţii, urmând ca la viitoarea raportare să fie decla­ra­tă rezolvată. Evenimentele au făcut ca peste nici o lună să nu mai fie ne­voie de justificări ale activităţii către partid...


30 DE OBIECTIVE ÎNDEPLINITE

Muncitorii de la Întreprinderea "Hi­dromecanica" Braşov au raportat rea­lizarea, în cinstea Congresului tocmai în­cheiat, a celor 30 de obiective ma­jore din programul de organizare şi mo­dernizare a fabricaţiei. Nicolae Ar­delean, secretar adjunct al comitetului de partid din întreprindere, estima eficienţa acestora la 50.000.000 de lei pro­ducţie-marfă. De asemenea, se rea­lizaseră economii de aceeaşi va-loare la cheltuielile de fabricaţie. Dintre obiectivele îndeplinite, un rol deo­se­bit îl avea mecanizarea ope­raţiu­ni­lor în sectoarele calde. Era vorba des­pre transportul fontei lichide pentru turnare continuă, realizat de un colectiv mecanic condus de subinginerul Anton Bîtu, şi de modernizarea cuptoarelor de tratament termic, prin montarea unor arzătoare autorege­ne­ratoare, obiectiv realizat de colectivul condus de ing. Liviu Moldoveanu.


APARATE DE SUDURĂ CU ULTRASUNETE

La final de an, Întreprinderea "Electrotimiş" din Timişoara a realizat trei noi tipuri de instalaţii pentru curăţat, pre­lucrat şi sudat cu ultrasunete, care fuseseră deja asimilate în fabricaţie. Ast­fel s-a reuşit devansarea ter­me­ne­lor de producţie stabilite. Tot în avans a fost omologată şi introdusă în flu­xul fabricaţiei o nouă maşină de sudat mase plastice cu ultrasunete. O altă per­formanţă era finalizarea şi li­vra­rea mai devreme decât era prevăzut a setului de opt maşini de curăţat cu ultrasunete, considerate de extremă necesitate pentru programul de integrare a fabricaţiei ceasurilor cu cuarţ la o întreprindere beneficiară din ţară. Şi tot mai devreme decât era planificat a fost executată o instalaţie modernă de control cu raze X a anvelopelor radiale pentru autovehicule prin care timpul de control se reducea cu 40%, paralel cu creşterea calităţii operaţiunii respective şi cu diminuarea consumului de materiale tehnologice.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei