x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 28 septembrie 1989

28 septembrie 1989

de Alexandra Zotta    |    28 Sep 2009   •   00:00
28 septembrie 1989

Republica Democrată Germană şi Republica Populară Ungară erau în sărbătoare. Manifestări festive aveau loc şi la ambasadele ţărilor respective la Bucureşti, la Ateneul Român şi la Muzeul de Artă al RS România.

În domeniul medical, începea Simpozionul naţional de gastroenterologie. Despre elevii şi studenţii care culegeau recolta de toamnă presa nu publica reportaje şi ştiri.

40 DE ANI DE RDG

În RS România se sărbătoreau 40 de ani de la întemeierea Republicii Democrate Germane.
Ambasadorul RDG la Bucureşti, Herbert Plaschke, s-a întâlnit cu cadre didactice şi studenţi ai Academiei de Studii Social-Politice de pe lângă CC al PCR.
S-au amintit şi "relaţiile de strânsă prietenie şi colaborare dintre PCR şi PSUG, dintre România şi RD Germană, dintre popoarele ţărilor noastre, care se extind şi se întăresc continuu, în spiritul înţelegerilor convenite cu ocazia întâlnirilor şi convorbirilor la cel mai înalt nivel".

MUZICĂ GERMANĂ LA BUCUREŞTI
Cu aceeaşi ocazie, Orchestra de cameră a Filarmonicii din Halle (RD Germană) a susţinut un recital la Ateneul Român. Spectatorii s-au delectat cu Concertul pentru vioară, oboi şi orchestră BWV 1.060 de Bach şi Simfonia de cameră de Şostakovici. Muzicienii din Halle au surprins prin sonoritatea firească, amicală şi nu una "în mod special strălucitoare", scria cronicarul Alfred Hoffman. În sălile Muzeului de Artă al RS România a delectat concertul organizat de Uniunea compozitorilor şi muzicologilor români în colaborare cu cei din RD Germană. Printre oaspeţii de seamă s-au numărat preşedintele Uniunii Compozitorilor din RDG, Wolfgang Lesser, Günter Kochan, şi compozitorul Manfred Weine.

 

Seminar UNESCO de perfecţionare în învăţământ
S-au încheiat lucrările celui de-al doilea Seminar interregional al reţelei europene de perfecţionare a cadrelor din învăţământul superior, organizat la Bucureşti de Centrul European UNESCO pentru Învăţământ Superior. La reuniune au participat reprezentanţi din diferite ţări şi organizaţii internaţionale nonguvernamentale din Europa şi America de Nord, dar au fost prezenţi şi delegaţi ai Cubei şi Thailandei. Dezbaterile s-au concentrat pe două teme principale: examinarea politicilor şi practicilor existente de selecţionare şi promovare a cadrelor didactice din învăţământul superior în diverse ţări şi noi modalităţi de activare a reţelei la nivel naţional şi regional.

 

Ziua Armatei în Ungaria
Şi RP Ungară celebra cum se cuvine Ziua Armatei Populare. Ambasadorul republicii la Bucureşti, Pal Szuts, a oferit un cocteil la care au participat membri ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai altor ministere, generali şi ofiţeri superiori, ziarişti şi şefi de misiuni diplomatice acreditaţi în România.

 

Simpozion medical
Spitalul Fundeni găzduia pentru două zile Simpozionul naţional anual de gastroenterologie. Alexandru Oproiu, şeful Clinicii de gastroenterologie, directorul Spitalului Fundeni şi preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie, a stabilit tematica simpozionului: "Pancreatitele acute şi cronice" - "afecţiuni foarte complexe care au o continuă creştere în tabloul general al morbidităţii în întreaga lume".

La lucrări şi-au anunţat participarea peste 250 de medici specialişti în gastroenterologie, în alte discipline conexe, din secţiile spitalelor judeţene şi clinicile de profil din centrele universitare, cercetători şi alte cadre medicale. În zilele premergătoare simpozionului se ţinuse şi cursul "Actualitatea în endoscopia terapeutică".

 

 

Joia tineretului
Baza turistică şi de agrement "Băneasa" a BTT organiza în fiecare joi "Ziua tineretului". După-amiaza, artişti amatori şi profesionişti, participanţi şi laureaţi ai Festivalului Naţional "Cântarea României" prezentau diverse "programe literar-muzical-distractive" între orele 18:00-22:00. În cadrul discotecii se ascultau cele mai recente şlagăre. La baza turistică şi de agrement din Buftea, iubitorii muzicii îi puteau asculta pe membrii formaţiei vocal-instrumentale "Rubin".

 

Producţii-record la ceapă şi struguri de masă
Scînteia publica în fiecare număr telegrame adresate de oamenii muncii din agricultură tovarăşului Nicolae Ceauşescu. Venise rândul cooperatorilor din Sectorul Agricol Ilfov să raporteze cu mândrie obţinerea de recolte-record. Rezultate notabile au fost obţinute la CAP Brăneşti, care realizase, conform datelor oficiale, o producţie medie de 73.415 kg de ceapă la hectar. Întreprinderea de Sere "30 Decembrie" raporta o producţie medie de 23.528 kg de struguri de masă la hectar. Telegrama se încheia cu o promisiune: "Vă asigurăm, mult iubite şi stimate tovarăşe secretar general, că toţi cooperatorii din comuna Brăneşti nu vor precupeţi nici un efort pentru a întâmpina cel de-al XIV-lea Congres al partidului cu realizări deosebite în toate domeniile".

 

Învăţământul pe ogoare
Nicăieri în presa oficială însă nu găseai ştiri sau reportaje despre prezenţa elevilor şi studenţilor pe câmpurile patriei. De la 15 septembrie, startul oficial al anului şcolar, elevii erau duşi, cu mic cu mare, la recoltat de pe ogoare. Cei mai mici erau trimişi de obicei la culesul fructelor şi legumelor, iar liceenii şi studenţii la recoltarea porumbului, florii-soarelui sau cartofilor.

 

Totul pentru piaţa externă
Şi în industrie se raportau realizări deosebite în întâmpinarea Congresului al XIV-lea. La Uzina de Ţevi Sudate din Bucureşti, de la începutul anului se declarase o producţie suplimentară pentru export în valoare de peste 6,5 milioane de lei. Numai în luna septembrie fuseseră finalizate în avans comenzi în valoare de 700.000 de lei. Nouă în funcţiune era şi linia tehnologică specializată pentru executarea ţevilor sudate elicoidale destinate pieţei externe. S-au raportat şi măsuri pentru întărirea controlului tehnic de calitate şi introducerea autocontrolului la toate fazele procesului de fabricaţie.

×