x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 3 iunie 1989

3 iunie 1989

de Alexandra Zotta    |    03 Iun 2009   •   00:00

În interviul acordat ziarului arab "Al Wahda News", Ceauşescu s-a lăudat că România e capabilă de producerea armelor nucleare. A început sezonul serbărilor populare. Un nou vaccin antigripal a fost conceput de Institutul de Virusologie din Bucureşti. A încetat din viaţă Ayatollahul Khomeini, fondatorul republicii Iran.



CEAUŞESCU SE LĂUDA CĂ STĂPÂNEŞTE TEHNICA PRODUCERII ARMELOR NUCLEARE
Prima pagină din Scînteia a publicat interviul acordat de Nicolae Ceauşescu cotidianului "Al Wahda News", din Emiratele Arabe Unite, la 25 mai. Tovarăşul a lăudat relaţiile dintre România şi Emiratele Arabe - reciproc avantajoase din punct de vedere tehnologic -, şi  "politica de dezarmare şi pace pentru întronarea unor relaţii de strânsă prietenie şi conlucrare între toate statele", statornicită între aceste ţări.
Rugat de ziariştii arabi să vorbească despre România, intervievatul a pre­zentat date uimitoare ale revo­lu­ţiei industriale şi agrare. În 25 de ani, producţia industrială crescuse de 120 de ori, agricultura producea de 10 ori mai mult, iar venitul naţional crescuse de circa 40 de ori. "Într-un singur domeniu suntem împotrivă să ne angajăm, şi anume la producerea armelor nucleare - deşi, din punct de ve­dere teh­nic, România are astăzi aceas­tă capacitate", asigura Ceau­şescu.
Lauda aceasta - deşartă, ca atâtea altele - a susţinut imaginea de pericol mondial construită lui Ceauşescu.   

RECURS LA "PERESTROIKA"

Întrebat ce părere are despre perestroika lui Gorbaciov în URSS şi dacă şi în România există preocupări asemănătoare, Ceauşescu a răspuns că România "a adoptat o poziţie proprie în dezvoltarea economico-socială şi în construcţia socialismului". "Am trecut, de peste 20 de ani, la autoconducere şi autogestiune, la crearea unui sistem democratic de conducere a activităţii economico-sociale. Ceea ce ne propunem este să perfecţionăm acest sistem, nu să-l modificăm!", a accentuat secretarul general al PCR.

"TÂRGUL OLARILOR" LA CLUJ
La Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, sub egida Festivalului Naţional "Cântarea Româ­niei", era în plină desfăşurare expo­ziţia judeţeană de artă populară. În cadrul acesteia au fost prezentate vi­zitatorilor obiecte din lemn - fluiere, ciubăraşe şi cofiţe -, costume populare, cergi, covoare, feţe de masă şi ştergare. Din iniţiativa muzeului, an de an era organizat şi "Târgul Ola­rilor". Ediţia din '89 a târgului a reunit cei mai mari artişti populari din vestite centre de ceramică românească, în frunte cu Horezu.

MILIŢIA, ÎN ACŢIUNE
A venit vara, s-a aglomerat şi traficul! Prin comunicat oficial, Inspectoratul General al Miliţiei - Direcţia circulaţie s-a adresat şoferilor cu sfaturi de bine. Majoritatea se refereau la reducerea vitezei, (exemplu negativ - un şofer traversând localităţi "cu nu mai puţin de 112 kilometri pe oră"!). Aşadar: atenţie maximă la traversarea localităţilor rurale, adaptarea vitezei autovehiculului la condiţiile de drum, reducerea vitezei în viraje şi în apropierea trecerilor de pietoni.
Iar în finalul comunicatului, apel la părinţi şi educatori, ca să explice celor mici unde şi cum să se joace pentru a nu fi expluşi accidentelor rutiere. Autoritatea Miliţiei populare era va­labilă şi asupra românilor în rol de taţi, mame şi bunici!

SERBĂRILE FLORILOR, ÎN MEHEDINŢI
Ca de câţiva ani încoace, şi în 1989, la sfârşitul primăverii, în judeţul Mehedinţi s-au ţinut "sărbători tradi­ţio­nale". La Ponoarele, a avut loc "sărbătoarea liliacului", la Stârmina "sărbătoarea salcâmului" şi la Lunca Vânjului "sărbătoarea mărgăritarului". Sărbătoarea liliacului se organizase prima dată în 1965. Aici, spune legenda, Sfântul Nicodim a vrut să ridice o mănăstire. Tot aici se află podul natural supranumit "Podul lui Dumnezeu". Presa din '89 vorbeşte însă numai despre formaţiile artistice laureate ale Festivalului "Cântarea României", care au evoluat pe scenele în aer liber. Iar "Sărbătoarea salcâ­mului" de la Stârmina "a întrunit pe deplin metafora muncii în domeniul albinăritului".

NOUTĂŢI MEDICALE
Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau" din Bucureşti scosese pe piaţă "Nivgrip", un vaccin antigripal cu virusuri inactivate. Spre deosebire de vaccinurile antigripale din alte ţări, specialiştii români susţineau că cel produs de institutul din Bucureşti avea în componenţa sa virus integral purificat, ceea ce asigura o protecţie de peste 80%. Doritorii nu erau însă asiguraţi că-l puteau găsi în farmacii.

DOLIU ÎN IRAN
A încetat din viaţă fondatorul Republicii Islamice Iran, Ayatollahul Ruhollah Al-Moussavi Al-Khomeini. Lider carismatic, Khomeini a fost iubit de poporul iranian, pe care l-a condus timp de 10 ani. În 1989 a devenit cunoscut în Vest mai ales pentru condamnarea la moarte a scriitorului cu cetăţenie britanică Salman Rushdie. La 14 februarie, Ayatollahul Khomeini transmitea, prin intermediul ra­di­oului iranian, fatwa care îl condamna la moarte pe autorul "Versetelor satanice", carte pe care, cică, nici măcar nu ar fi citit-o. După moartea sa, poziţia de lider suprem al Iranului a fost preluată de Ali Khamenei, până atunci preşedinte al Republicii.

FINALIŞTI LA BOX
Doi români s-au calificat în finala Campionatului european de box de la Atena. La categoria semiuşoară Daniel Dumitrescu l-a învins cu 5-0 pe campionul italian Giorgio Campanella, urmând să se întâlnească, pentru cucerirea aurului, cu sovieticul Konstantin Tsiu. Pugilistul Rudel Obreja s-a calificat în finală după ce-l învin­sese pe bulgarul Rosen Ibişev.

×