x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 30 martie 1989

30 martie 1989

de Lavinia Betea    |    30 Mar 2009   •   00:00

Cu fiecare zi, mai mult Ceauşescu în ziare. La Hamburg, fostul cancelar al RFG, Helmuth Schmidt, a criticat modul de viaţă american – consumă mai mult decât produc. S-a redeschis aeroportul din Tulcea. Cooperativele meşteşu­găreşti anunţă în moda masculină tendinţe retro (à la Monte Cristo).



Ceauşescu de "n" ori
Ce mai scrie Scînteia? Pe prima pa­gi­nă, ca totdeauna, în primul rând ce-a mai zis, făcut ori "conceput" Ni­co­­lae Ceauşescu. Joi, 30 martie, a­mân­­două articolele din des­chi­de­rea zi­a­rului au numele lui în titlu. Pri­mul - "În spi­ritul sarcinilor subli­­ni­a­­te de tovarăşul Nicolae Ceau­şescu - înaltă răs­pundere pentru aplicarea nea­bătută a autogestiunii şi auto­finan­ţării uni­tă­ţilor economi­ce". Al doi­­lea - "Teoria şi practica revo­lu­ţi­o­nară în concepţia ştiinţifică a parti­dului, a tovarăşului Ceau­şescu. Con­sec­venţa şi rodnicia unei politici ştiinţifice de acumulare". Dacă le-ai a­mesteca pa­ra­­grafele, sensurile şi sem­­ni­fi­caţiile textului, n-ar fi afecta­te.

Cu cântarul pe teren
"Terenul" e obligaţia medicilor, moaşelor şi asistentelor medicale din dispensarele comunale şi de cartier. Cu măsurile adoptate pentru sarcinile de plan în creşterea demografică, nou-născuţii sunt luaţi în evidenţă imediat după ieşirea din maternitate. Angajaţii dispensarului au mai mult program în teren decât la sediul dispensarului. Cel puţin o dată pe lună, bebeluşii sunt vizitaţi, consultaţi şi cântăriţi acasă. După cum scrie în rapoartele către superiori, toate mămicile au frecventat cursuri pentru învăţarea regulilor de igienă, îngrijire şi creştere a copilului înainte de naşterea lui.

Musca la arat

Gazetarii scriu despre oamenii muncii şi faptele lor. La zi - lucrătorii ogoarelor ce zoresc cu însămânţările şi "declanşarea fără întârziere a irigaţiilor". La faţa locului, în judeţul Teleorman s-a deplasat o întreagă echipă de reporteri ai Scînteii. Până în seara zilei precedente - transmit ei -, s-a încheiat semănatul florii-soarelui şi a porumbului pe întregul judeţ. Cu 32% realizat în pregătirea terenului destinat culturilor de primăvară, se laudă teleormănenii. Cel târziu până la 10 aprilie trebuie însă încheiate toate lucrările. "Nu mai este timp de pierdut!", "Primul  obiectiv: creşterea puternică a ritmului de semănat" - titrează jurnaliştii, amintind de fabula cu musca la arat.     

Hârjoneli la cinema
C. Gheorghe, Bd. 1 Mai 144, Bucureşti, a reclamat la România Liberă următoarele "aspecte": "De câte ori am fost la acest cinematograf («Excelsior» din Griviţa, - n.n.), am rămas nemulţumit de «spectacolul» oferit de unii tineri, care tulbură liniştea sălii chiar în timpul vizionării prin râsete, dialoguri cu voce tare purtate peste bănci, hârjoneli interminabile. La aceste aspecte se adaugă mâncatul în sală, pe întuneric şi aruncatul şi resturilor de mâncare peste tot". Spectatorul se întreabă "ce face conducerea cinematografului?".
Oricât de criticată şi sancţionată va fi fost acea condu­cere, dorinţa de "hârjoană" a tinerilor - altfel decât în căminul de familişti - la fel de intensă a rămas.         

Erupe Etna
Situat în centrul Siciliei, vulcanul Etna şi-a reluat activitatea. Din craterele lui curg valuri de lavă şi cenuşă fierbinte. Conform agenţiei de presă italiene EFE, şi vulcanul Stromboli din Arhipelagul Eolian a reînceput să erupă.

S-a redeschis aeroportul din Tulcea
După lucrări de refacere şi modernizare a pistei de decolare-aterizare, s-a redeschis aeroportul din Tulcea traficului de pasageri. De la 29 martie, Tulcea a fost legată de Ca­pitală prin cursa TAROM ce decolează zilnic din Băneasa la ora 8:45 şi aterizează la Tulcea la ora 9:25. De la Tulcea, acelaşi avion decolează la ora 9:55 şi aterizează pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu - Constanţa la ora 10:15. Revine pe Aeroportul Bucureşti Băneasa la ora 11:25. De la 15 mai s-au anunţat, zilnic, două curse.

Moda de primăvară
Uniunea Centrală a Cooperativelor Meşteşugăreşti şi un anume "centru de îndrumare al creaţiei" a prezentat, la parada modei, noutăţile de primăvară. Şi iată ce consemnează cronicarul: "De notat că «ultimul strigăt al modei» impune şi ornamente din piele, încrustaţii de lemn şi fe­ronerie, ca accesorii şi podoabe pentru vestimentaţia de primăvară. În colecţia de confecţii, noutăţile le reprezintă combinaţiile de ţesături, concepute pentru a da accent de culoare sau pentru a scoate în evidenţă un detaliu de linie, pardesiul, care sugerează deux-piece-ul, impermeabilul, foarte amplu asortat coloristic cu accesoriile, compleul de călătorie în carouri mari şi mici, robe-manteau-ul pentru dimineaţă, în stofe uni cu elemente contrastante".

×