x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 30 noiembrie 1989

30 noiembrie 1989

de Cristina Diac    |    30 Noi 2009   •   00:00

La 30 noiembrie, cetăţenii republicii purtători ai prenumelui Andrei aniversau onomastica. Nu chiar până la ziuă, pentru că sărbătoarea picase într-o joi şi-a doua zi toată lumea mergea la şcoală sau la lucru. În România Socialistă încadrarea în muncă era obligatorie, Miliţia urmărea persoane care nu lucrau dintr-un motiv sau altul şi flutura ameninţarea dosarului penal pentru "parazitism social". Iar propaganda se lăuda că la noi, spre deosebire de Occidentul decadent, nu există şomeri. Andreii, Andreele cititori de presă aflaseră la prima oră din ziare despre vizita făcută în ziua precedentă de Nicolae Ceauşescu prin mai multe "obiective" din Capitală. Patriarhul Teoctist era în vizită la Iaşi, iar o delegaţie a Bi­sericii Ortodoxe Române participa în Grecia la o reuniune a bisericilor-surori. În loc de furaje, văcuţele de la CAP Lugaş din judeţul Bihor au primit o porţie consistentă de "indicaţii". La Oradea, Plenara Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste a Judeţului Bihor premia laureaţii din judeţ la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional "Cântarea României", iar poetul şi traducătorul Mircea Ivănescu le vorbea membrilor Cenaclului "Lumina" din Sibiu despre romanul Ulisse, al irlandezului James Joyce.


PRIMA "VIZITĂ DE LUCRU" DUPĂ CONGRES
Miercuri, 29 decembrie, Nicolae Ceau­şescu inspectase Întreprinderea "23 August", Institutul de cercetare Ştiin­ţifică şi inginerie tehnologică pen­tru maşini unelte, Întreprinderea "Tri­codava" şi Centrul Naţional de Fi­zică de pe platforma Măgurele. Era pri­ma vizită după Congres, făceau zia­rele la unison cuvenita precizare, în­ce­pând cu Scînteia, reluate aidoma de toate ziarele judeţene - "organe" de pre­să ale Comitetelor de Partid. "Or­ganele" primeau pagina întâi de la Bu­cureşti şi aşa se explică faptul că zia­rul de la Călăraşi arăta la fel cu omologul din Suceava sau Oradea. Pes­te tot, s-a spus, gazdele şi-au mani­festat "bucuria deosebită şi înalta mân­drie patriotică". Ceauşescu a fost pri­mit cu urale, cu şoimi ai patriei şi pio­nieri, plus "gin­gaşe buchete de flori", cu mulţumiri şi noi angajamente. El a inspectat, a verficat, i-a ascultat pe directori, desi­gur că s-a oprit şi printre muncitori să-i întrebe una-alta şi înainte de plecare a cuvântat şi le-a urat de bine. Presa n-a mai scris dacă printre miile de oameni care l-au aplaudat s-a nu­mă­rat şi Valentin, fiul cel mare, ab­sol­vent al Institutului de Fizică şi Ingine­rie Nucleară şi angajat Centrului Na­ţio­nal de Fizică de la Măgurele. Spre deo­sebire de Nicu, Valentin intrase în po­litică la spartul târgului, şi nici atunci într-o poziţie de primă mă­ri­me: cu cinci zile înainte ca părintele să-l viziteze la locul de muncă, în timpul Congresului, fusese ales membru al Comitetului Central, dar nu cu drepturi depline, ci doar supleant.


CAP LUGAŞ DIN BIHOR, LA COLŢUL DE RUŞINE
Soarta tristă a vacilor de la CAP Bi­hor i-a determinat pe membrii Co­mi­te­tului Comunal de Partid şi ai organizaţiei de bază să se întrunească de ugenţă într-o şedinţă. Bietele ne­cu­vân­tătoare erau prost hrănite, s-a con­cluz­ionat. "Dieta" forţată a avut drept consecinţă scăderea îngrijorătoare a producţiei de lapte pe vacă furajată. Res­ponsabilii CAP-ului s-au apărat spu­nând că nu au furaje suficiente şi nici specialist care să se ocupe de fer­ma zootehnică. Sigur, nici "resursa uma­nă" n-a fost la înălţime, adică în­gri­jitorii de la grajduri. La şedinţă s-a luat act de situaţie, partidul a dat nişte indicaţii şi cei în cauză au promis să nu se mai re­pete.


PATRIARHUL TEOCTIST, ÎN VIZITĂ LA IAŞI

De Sfântul Andrei, Prea Fericitul Pă­rin­te Patriarh Teoctist a prezidat lu­cră­rile Adunării Eparhiale a Ar­hie­pis­co­piei Iaşilor, care a aprobat ra­poar­tele tuturor sectoarelor de activitate ale eparhiei pe anul 1989. Duminică, 26 noiembrie, începuse o vizită în Moldova. Prima dată s-a oprit la Iaşi şi a săvârşit Liturghia la Catedrala Mitro­po­litană. A vizitat apoi mai multe şan­tiere de restaurare şi construcţie de noi biserici, pentru a se convinge de sta­diul lucrărilor. În ultimele zile din noiembrie şi primele din decembrie, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Ro­mâ­ne formată din Prea Cuviosul Pro­tosin­ghel Daniel Ciobotea, consilier pa­triarhal şi conferenţiar al Institutul Teologic din Bucureşti, şi maica Na­zaria Niţă, stareţa Mănăstirii Văratec, s-a aflat în Insula Creta din Grecia. Aca­­demia Ortodoxă de la Kolymbari or­­ganiza o Consultaţie Interortodoxă ce pregătea Adunarea Generală a Consiliului Ecumenic, programată să aibă loc în ianuarie 1991 la Canberra - Australia. 27 participanţi din 14 ţări re­pre­zentând Biserici răsăritene şi Biserici Ortodoxe Orientale au elaborat un do­cument de prezentat la Canberra, menit să ilustreze specificul ortodo­xi­ei. Pe lângă slujbele religioase zilnice, lu­crările de reflecţie şi discuţii teologi­ce propriu-zise, pro­gra­mul Consul­ta­ţi­ei Interortodoxe de la Hania a mai cu­prins şi o serie de vi­zi­te în centre epa­rhiale, biserici şi mă­năs­tiri din Cre­ta. Bunăoară, în 30 de­cem­brie - vi­zită la Mănăstirea de mai­ci Hrisopighi (Hania) şi recepţia la centrul eparhial din Hania oferită de Î.P.S. Mitropoli­tul Irineu de Apokoronom şi Kydonia.


LAUREAŢII BIHORENI LA "CÂNTAREA ROMÂNIEI", PREMIAŢI ÎN CADRU FESTIV
La ultima şedinţă din luna noiembrie a cenaclului "Lumina" de pe lân­gă Centrul de Cultură şi Creaţie Socia­lis­tă "Cântarea României" din Sibiu, poetul şi traducătorul Mircea Ivă­nes­cu a participat în calitate de invitat special. Oaspetele şi-a prezentat acti­vi­tatea de traducător din marea poe­zie a lumii şi din proza faulkneiană şi joyceană, insistând asupra romanului "Ulisse". Discuţiile cu cenacliştii au fost deosebit de animate, scria "lo­calul" Tribuna Sibiului, dar scrii­to­rul Vasile Avram, moderatorul întâl­nirii, a avut grijă ca spiritele literare să nu se înfierbânte prea tare. În final, membrii Cenaclului "Lumina" s-au ales cu "o seară de neuitat". Plenara Co­mitetului Judeţean de cultură şi edu­caţie socialistă a judeţului Bihor a "ana­lizat" prestaţiile localnicilor la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Na­ţio­nal "Cântarea României". La final, laureaţii şi-au primit diplomele, insig­ne­le şi me­da­lii­le în cadru festiv.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei