x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 4 septembrie 1989

4 septembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    04 Sep 2009   •   00:00

Şedinţa Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România a decis reducerea personalului din sectorul bugetar şi trecerea funcţionarilor "disponibilizaţi" în producţie. Israelul avea un nou ambasador în România, în persoana lui Zvi Mazel. Teatrul Naţional din Craiova şi-a încheiat turneul pe litoral, unde a prezentat piesa "Preşul" de Ion Băieşu.


REDUCERI DE PERSONAL ÎN SECTORUL BUGETAR

Sub preşedinţia lui Nicolae Ceau­şescu a avut loc şedinţa Consiliului de Stat al RSR, la care au participat membri ai guvernului şi alţi conducători ai organizaţiilor centrale. Principalul punct pe ordinea de zi a fost decretul privind "unele măsuri pentru îmbunătăţirea organizării şi reducerea numărului de personal din aparatul unor ministere, al organelor centrale şi locale şi al unor centrale industriale". Reduce­rea de personal se făcea fără şomeri, Partidul transferându-i pe func­ţio­narii din aparatul administrativ central şi local în "producţie".


ŞEDINŢA COMITETULUI POLITIC EXECUTIV
La sediul Comitetului Central a avut loc şedinţa Comitetului Politic Executiv al CC al PCR. În cadrul întâlnirii s-au examinat: Raportul privind în­deplinirea planului la indicatorii fizici şi valorici în industrie, comerţ exterior şi investiţii, în perioada 1 ianua­rie-31 august 1989; Raportul privind încadrarea în consumurile normate de materii prime, materiale, combustibili şi energie electrică, în semestrul I al anului 1989; Raportul privind utilizarea maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor din industrie, construcţii şi transporturi în semestrul I al anului 1989; Raportul privind în­de­pli­nirea planului de reparaţii capitale, revizii generale şi modernizări ale fondurilor fixe în semestrul I al anului 1989.


ZVI MAZEL, NOUL AMBASADOR AL ISRAELULUI
Nicolae Ceauşescu l-a primit în au­dienţă pe Zvi Mazel, noul ambasador al Israelului în România, care şi-a pre­zentat scrisorile de acreditare. În ca­drul întrevederii, diplomatul a transmis un "mesaj prietenesc" preşedintelui român din partea lui Chaim Kerzon (preşedintele Statului Israel), Yitzhak Shamir (primul-ministru) şi Moshe Arens (ministrul de Externe). În ciuda schimbului de mesaje protocolare, relaţiile dintre cele două state erau destul de tensionate în 1989 din cauza recunoaşterii statului Palestina de regimul de la Bucureşti.


DEPĂŞIREA PLANULUI LA CHIMICA - TURDA
"Colectivul de muncă" de la Întreprinderea Chimica (Turda, jud. Cluj) a anunţat realizarea în avans a planului pe patru ani din cincinalul în des­fă­şurare. Efortul lor a survenit "în do­rinţa de-a cinsti aşa cum se cuvine Congresul al XIV-lea al partidului", după cum susţineau propagandiştii unităţii. Până la finele anului, "o­a­menii muncii" turdeni de la Chimica intenţionau să obţină suplimentar o producţie în valoare de 1,5 milioane de lei. Însă ei nu lucrau aşa din rutină, aducând pe piaţă mereu produse noi "cu caracteristici tehnice şi func­ţio­nale ridicate". Valoarea noilor produse asimilate în producţie se ridica la peste 29.000.000 de lei.


ÎMBUNĂTĂŢIRI TEHNICE
La Secţia de construcţii noi a Întreprinderii Mecanice de Material Rulant din Paşcani a fost asimilat un nou tip de vagon, respectiv vagonul platformă cu tară redusă, rod al colaborării specialiştilor din unitate cu Institutul de Cecetare şi Proiectare a Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor. Reproiectarea unei serii de componente grele, înlocuirea trafelor din metal şi alte asemenea măsuri au redus consumul de metal cu patru tone pe unitatea de produs, acestuia menţinându-i-se fiabilitatea şi siguranţa în exploatare.


PENTRU SĂNĂTATEA SOLULUI

Campania de recoltări care se afla în plină desfăşurare nu trebuia să se încheie doar cu strângerea roadelor de pe tarlale. "Conservarea şi îm­bu­nă­tă­ţirea proprietăţilor fizico-chimice ale solului" era următoarea îndatorire a inginerilor din CAP-uri şi IAS-uri. Spre exemplu, în judeţul Cluj se executaseră de la începutul anului "amenajări complexe" ale unor bazine hi­dro­grafice afectate de eroziune. Ni­ve­lul lucrărilor era cu 14% mai sporit decât în anul precedent. Agronomii din acest judeţ şi-au îndreptat atenţia mai ales asupra amenajării antiero­ziune a suprafeţelor care urmau să fie plantate cu pomi fructiferi şi viţă-de-vie, executând terase clasice numai pe terenurile în pantă, improprii culturilor de câmp.


REORGANIZAREA CLUBULUI DE FOTBAL POLI IAŞI
În cadrul Plenarei Consiliului Clu­bului Sportiv Politehnica Iaşi a fost luată o serie de măsuri organizatorice pen­tru îmbunătăţirea activităţii spor­tive. Aşadar, Ion Bucu (fost jucător al echipei) a fost numit în funcţia de vi­ce­preşedinte cu probleme de fotbal al clu­bului, iar la conducerea secţiei de fot­bal au fost desemnaţi şeful de lu­crări ing. Nicolae Bodea, preşedinte co­ordonator, şi ing. Puiu Ioil, pre­şedinte.


"NAŢIONALUL" CRAIOVEAN, PE LITORAL
S-a încheiat turneul Teatrului Na­ţio­nal din Craiova pe litoral, efectuat în perioada 24 august-4 septembrie. În cadrul acestuia s-au prezentat 12 spec­tacole cu comedia "Preşul" de Ion Bă­ieşu în localităţile Constanţa, Te­chirghiol, Medgidia, Mangalia, Neptun, Eforie Sud şi Eforie Nord.

×