x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 5 mai 1989

5 mai 1989

de Lavinia Betea    |    05 Mai 2009   •   00:00

După bucuria anunţului că s-a în­che­iat plata datoriei externe, întreruperile de curent, cozile şi economiile au continuat. S-au împlinit 171 de ani de la naşterea lui Karl Marx. Prin­tre atâţia comunişti de omenie, Scînteia prezintă şi exemplul unei "us­că­turi".



ANIVERSAREA LUI KARL MARX
S-au împlinit 171 de ani de la naş­te­rea lui Karl Marx, "ideologul proletariatului revoluţionar". Despre viaţa zbuciumată a profetului comunismului mondial, prof. univ. dr Gh. Al. Cazan nu mai aminteşte nimic. Din Marx - tradus în România în peste 10 milioane de exemplare - un citat: "Fără doctrina pozitivă nu se poate face nimic în afară de zgomot şi iz­buc­niri funeste care mimează cauza îmbrăţişată. A te adresa mun­ci­torilor fără a avea idei ştiinţifice înseamnă să transformi propaganda într-un joc absurd".
După Marx - reiese din articolul omagial publicat în Scînteia -, idei ştiinţifice despre viitorul lumii a mai avut doar Nicolae Ceauşescu.

'GEABA DATORIE PLĂTITĂ!
După anunţul că s-a încheiat plata datoriei externe, românii s-au bucurat că vor înceta întreruperile de curent, cozile şi economiile. Dar toate au continuat ca înainte. La început de mai, oamenii se amăgeau cu spe­ranţa că e nevoie de oarecare timp pentru normalizare. Trebuie contracte noi pentru importuri - îşi spu­neau ei. Şi abia apoi vor merge toate spre bine - se amăgeau ei.   

SALUT CORDIAL, SALUT CĂLDUROS
Presa a anunţat prin comunicatul aprobat de însuşi Nicolae Ceauşescu că ieri fusese primit, la cel mai înalt nivel, I.D. Masliukov, prim-vice­pre­şe­dintele Consiliului de Miniştri şi preşedintele Comitetului de Stat al Planificării din URSS.
Din comunicat lipseşte orice referinţă concretă. Sunt menţionaţi participanţii la întâlnire (partea ro­mâ­nă - Ceauşescu, Ştefan Andrei, Ra­du Bălan şi Vasile Bulucea). Şi că "to­va­răşului Nicolae Ceauşescu i-a fost transmis, cu acest prilej, un cordial salut din partea tovarăşului Mihail Gorbaciov...". La rându-i, Ceauşescu a răspuns cu "un călduros salut, împreună cu cele mai bune urări".  
Din flacăra consumată a prieteniei româno-sovietice mai rămăsese doar amintirea căldurii.

D-ALE LUI MITICĂ

Mult trebuie să fi muncit Mircea Bunea la "ancheta socială" cu punct de pornire într-o scrisoare trimisă Scînteii. Expeditor - şoferul Gheor­ghe Neagu de la CAP Ciorăneşti, în vârstă de 47 de ani, membru de partid şi tată a trei copii. Neagu primise cinci decizii pentru desfacerea contractului de muncă şi avusese pe rol şapte dosare. Rezultaseră din acestea peste 20 de sentinţe şi 60 de prezenţe ale sale în instanţă. Le câştigase pe toate. După, se adresase Scînteii contestând "votul de blam cu avertisment" pe linie de partid. Şi re­cla­ma­ţia că nu-i satisfăcuseră pretenţia de promovare în postul de economist (făcuse liceul!).
"Când adevărul este umbrit de... falsa omenie" - concluziona gazetarul în titlul articolului. Căci şofe­rul Neagu câştigase toate procesele, deşi era vinovat. Falsificase documente, "înstrăinase" piese de schimb, "luase fără să le plătească" găini de la CAP şi... fusese prins copiind la examenul de Bacalaureat. Din "omenie" însă, toţi îl "iertaseră", acoperindu-l cu semnăturile trebuitoare. Îi "ome­ni­se" însă şi el pe semnatari... dar era de-ajuns un caz negativ, într-o zi, în Scînteia!        

STUDENŢI CLUJENI PE FRONTUL EXAMENELOR
Comuniştii din Universitatea clujeană au analizat rezultatele obţinute de studenţi în sesiunea din iarnă. Din bilanţul prezentat Comitetului de partid reieşea că 92% din studenţii la zi au promovat examenele cu calificative bune şi foarte bune (note de la 7 în sus). Şi în învăţământul seral mai mult de 75% s-au înscris în aceeaşi categorie. Cele mai multe note de 10 au fost luate de studenţii de la Mate­matică-fizică, Drept, Ştiinţe economi­ce, Filologie. Cu toate acestea, "participanţii la dezbateri au arătat că, pe ansamblul Univer­si­tăţii, rezultatele nu sunt în măsură să mulţumească".

BUFTEA - FRUNTAŞĂ LA PRESTĂRI SERVICII
Consiliile populare locale aveau şi plan de producţie. Pe an ce trece tot mai mare. Scopurile enunţate erau, pe de o parte, crearea lo­cu­rilor de muncă pentru localnici, pe de alta, autofinanţarea sarcinilor de bună gospodărire şi moderni­zare.
Primarul oraşului Buftea, Nicolae Rovinaru, împărtăşea celorlalţi din experienţa sa pozitivă în do­me­niu. Anul precedent avusese ve­ni­turi de 14,3 milioane de lei la chel­tuieli de 4,7 milioane. Pentru prestări servicii, Cooperativa "Meş­te­şugarul" dezvoltase 43 de unităţi prin care "oferă un evantai de 120 de profile (faţă de 80, câte sunt în nomenclatorul obligatoriu)". Şi plă­nuieşte altele noi, precum re­pa­raţii electrocasnice, reparat căruţe, întreţinerea locuinţelor, secţii de confecţionat încălţăminte din ma­te­rial textil recuperat, tricotaje şi tâmplărie.
N-au lipsit ideile novatoare: "Un cetăţean", privind valurile la Costineşti, a văzut o mulţime de scoici aruncate pe plajă; din această materie primă gratuită s-a făcut făină furajeră pentru animale.

OM NOU ÎN "IDIOTUL" LUI DOSTOIEVSKI
La rubrica "Opinii" din oficiosul PCR, scriitorul Ion Lăncrănjan semnează "O năzuinţă străveche". Tema e una curentă - formarea omului nou. Nici o trimitere explicită la Ceauşescu ori la partid.
Unde găseşti un "om nou"? - întreba retoric autorul. În stare pură, niciunde. Dar... "Omul nou", omul exemplar s-a bucurat mereu de atenţia li­teraturii în vremea noastră, dar şi înainte de asta, omul dintotdeauna dorind să fie mai bun şi mai drept, li­teratura neputând să nu ţină seama de această năzuinţă străveche. E destul să amintim în acest sens mărturisirile făcute de Dostoievski înainte de a scrie romanul "Idiotul". "Ideea principală a romanului, spunea Dostoievski, este de a zugrăvi chipul unui om întru totul minunat."

×