x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 6 octombrie 1989

6 octombrie 1989

de Vasile Surcel    |    06 Oct 2009   •   00:00
EXPOZIŢIE DE UTILAJ AGRICOL
Modernizarea agriculturii socialiste era unul dintre domeniile pe care Nicolae Ceauşescu le-a abordat cu maximă atenţie. La începutul lui octombrie, secretarul ge­neral al PCR a făcut o vizită de lucru la Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Inginerie Tehnologică pentru Ma­şini şi Utilaje Agricole. S-a întâlnit cu cadre de con­du­cere şi specialişti din acest domeniu. În cursul vizitei a fost exa­minat modul în care se înfăptuiesc programele stabi­­lite privind creşterea gradului de meca­ni­zare a lu­crărilor din agricultură şi realizarea unor maşini şi utilaje complexe, de mare randament, menite să asi­gu­re aplicarea celor mai noi tehnologii agricole. E­x­pri­mând recunoş­tinţa lor pentru sprijinul permanent acordat dezvoltării agriculturii, specialiştii i-au făcut lui Nicolae Ceauşescu o caldă primi­re. S-a scandat îndelung, cu în­sufleţire, reafirmându-se "ferma convingere a în­tre­gii noas­tre na­ţiuni că reînvestirea tovarăşului Nicolae Ceau­şescu în funcţia supremă de secretar general al par­ti­du­lui re­pre­zintă garanţia înaintării neabătute a pa­tri­ei noas­tre spre cele mai înalte culmi de progres şi ci­vi­li­za­ţie".
Dialogul de lucru s-a desfăşurat în ca­drul unei expoziţii special amenajate pe platoul din faţa institutului, un­­de erau prezentate o serie de o serie de utilaje agricole la care, pe baza indi­c­a­ţiilor tovarăşului Ceauşescu, au fost adu­se îmbunătăţiri în vederea adap­tă­rii lor la noile tehnologii de cultură.


FORMALISM COMUNIST
Adunările generale şi conferinţele or­ganizaţiilor de partid din Maramureş se desfăşurau, în toamna anului 1989, într-un climat de mare exigenţă. Totuşi au existat şi note discordante, excepţii faţă de regula acestei pre­ocupări dominante. Acesta a fost ca­zul unor adunări de partid ale orga­ni­zaţiilor de bază din Cooperaţia Meş­teşugărească, unde se recunoştea oficial că "şi-au făcut loc manifestări de for­malism, de grabă în pregătirea adu­nărilor şi în desfăşurarea dezba­terilor". Astfel, la cooperativele "Pres­ta­­rea" şi "Sigheteana", din Sighetul Mar­maţiei şi "Înainte" din Şomcuţa Ma­re, adunările s-au desfăşurat în pripă, cu materiale pregătite superficial, exis­tând şi cazuri în care au ab­sentat chiar şi comuniştii. Deşi membrii de partid de la Cooperativa "Înain­te" aveau nu­meroase motive de sa­tisfacţie pentru rezultatele obţinute în ul­timii ani, biroul organizaţiei de bază a ales "formula cea mai nepotri­vită pentru darea de seamă, rezu­mân­du-se la aprecieri generale. Şi doar la insistenţa sălii s-au auzit, în cele din urmă, numele unor fruntaşi în pro­duc­ţie, dar şi ale unor comunişti cer­taţi cu disciplina, cu cerinţele codului eticii şi echităţii, care întârzie sau absentează nemotivat de la program, oameni care prin comportamentul lor în societate nu constituie exemple pentru colectivele pentru care lu­crea­ză."


LUCRĂRI EDILITARE ÎN BUCUREŞTI
Chestionat în legătură cu realizările edilitare înregistrate în 1989, Virgil Pas­cu - directorul Direcţiei Dome­niului Public din Consiliul Popular al Mu­nicipiului Bucureşti, a declarat că: "S-a modernizat Calea Victoriei, între Splaiul Dâmboviţei şi Strada Seva­sto­pol, asfaltându-se carosabilul şi în­lo­cuin­du-se bordurile vechi cu borduri mo­zaicate. Pentru întreţinerea dr­u­mu­rilor şi străzilor s-au realizat peste 1.070.000 mp de îmbrăcăminte as­faltică din beton, precum şi pavaje din pavele şi bolovani. De asemenea, s-au înlocuit peste 52.000 de metri lineari de borduri şi s-au executat balastări de străzi pe aproximativ 514.000 mp".


PRODUCŢII-RECORD LA SCORNICEŞTI

Într-o telegramă adresată tovară­şu­lui Nicolae Ceauşescu, CAP Scor­ni­ceşti, judeţul Olt, raporta rea­li­za­rea unor producţii agricole record. Dar înainte de acestea, telegrama oficială se remarca ea însăşi printr-un alt "re­cord": producţia de laude aduse lui Ceau­­şescu. "Într-o atmosferă de înaltă vi­­braţie patriotică determinată de pro­­funda dezbatere a documentelor pentru cel de-al XIV-lea Congres al PCR, la a căror elaborare şi fundamentare dumneavoastră, mult iubite şi stimate tovarăşe secretar general Nicolae Ceauşescu, v-aţi adus o contri­buţie decisivă, cooperatorii şi mecanizatorii, toţi oamenii muncii din Scorniceşti, într-un glas de cuget şi simţire cu întregul partid şi popor, îşi exprimă cele mai alese sentimente de recunoştinţă şi aleasă preţuire pentru tot ceea ce aţi făcut şi faceţi spre binele şi prosperitatea naţiunii noastre socialiste". Succesele agricole urmau undeva, către sfârşitul tele­gra­mei: "Cu cele mai alese sentimente de dragoste fierbinte, vă raportăm că am recoltat porumbul de pe întreaga suprafaţa cultivată, obţinând în medie la hectar, în condiţii de neirigare, 33.100 de kilograme porumb ştiuleţi, ceea ce ne-a permis să livrăm suplimentar la fondul de stat peste 4.500 de tone".


ANIVERSAREA RDG
În dimineaţa de 6 octombrie 1989, Nicolae Ceauşescu a plecat la Berlin, pentru a participa la festivităţile prile­jui­te de împlinirea a 40 de ani de la în­te­meierea RDG. În această vizită a fost însoţit de tovarăşul Gheorghe Oprea, me­mbru al CPEx al CC al PCR. La pleca­rea sa de pe Aeroportul Otopeni au fost de faţă Siegfried Anders, însărci­na­tul cu afaceri al RDG la Bucureşti, pre­cum şi alţi membri ai Ambasadei. De­legaţia oficială a sosit la destinaţie la ora locală 10:05, când aeronava pre­zi­denţială a aterizat pe Aeroportul Schonefeld, din Berlin. La scara avi­o­nului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu a fost întâmpinat şi salutat cu multă cordialitate de tovarăşul Erich Honecker, secretar general al CC al PSUG, preşedintele Consiliului de Stat al RDG, care i-a adresat un căl­duros bun venit. În cursul aceleiaşi zile, preşedintele României a participat la adunarea festivă organizată la Palatul Republicii din Berlin de către CC al PSUG, Consiliul de Stat, Consiliul de Miniştrii şi Consiliul Naţional al Frontului Naţional din RDG, cu această ocazie. În cursul manifestărilor oficiale, Nicolae Ceauşescu a luat loc în prezidiul adunării, alături de conducerea de partid şi de stat din RDG şi de şefi ai celorlalte delegaţii oficiale.

×