x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 8 iulie 1989

8 iulie 1989

de Alexandra Zotta    |    08 Iul 2009   •   00:00
8 iulie 1989

Sâmbătă - ultima zi de discuţii între semnatarii Tra­tatului de la Varşovia. S-a declarat finalizarea cu succes a campaniei de recoltare a orzului. Româncele purtau „moda florilor".



PENTRU O EUROPĂ STABILĂ
S-au încheiat discuţiile din cadrul Consfătuirii Comitetului Politic Consultativ al Statelor Participante la Tratatul de la Varşovia. „Au fost examinate principalele direcţii de acţiune a statelor aliate în interesul întăririi păcii şi stabilităţii în Europa, dezarmării, lăr­girii colaborării şi dialogului in­ternaţional", a anunţat presa ro­mânească. Conducătorii de­lega­ţiilor participante la consfătuire au semnat documentul „Pentru o Europă stabilă şi în securitate, fără arme nucleare şi chimice, pentru reducerea substanţială a forţelor armate, armamentelor şi cheltuielilor militare".

PRECIPITĂRI SPRE OTOPENI
În cursul aceleiaşi zile au părăsit România delegaţiile străine. În ordinea plecării, „au fost salutate cu căldură" de Nicolae Ceau­şes­cu delegaţia URSS, de­le­gaţia Repu­blicii Populare Bulgaria, delegaţia Republicii Populare Un­gare, delegaţia Republicii Populare Polone, delegaţia Republicii Socia­liste Cehoslovace. S-ar părea că Mi­hail Gorbaciov nu s-a simţit în largul său în România, delegaţia URSS fiind ultima care a sosit şi prima care a părăsit ţara după încheierea discuţiilor. Sigur rău, la propriu, nu la figurat, s-a simţit Erich Hone­cker. Acesta a plecat spre Germania în cursul dimineţii, înainte de fi­na­lizarea lucrărilor, din cauza unei crize biliare.

PROBLEME COMPLEXE
Nicolae Giosan, preşedintele Marii Adunări Naţionale, a avut o întrevedere cu delegaţia Uniunii Interparlamentare Arabe, condusă de Abdelrahman Bouaraoui, secretar general al uniunii. La invitaţia MAN, acesta făcuse o vizită în România. Din comunicatele oficiale apare că în discuţiile cu Giosan abordase subiecte numite obişnuit în termeni de prietenie dintre România şi ţările arabe ori mijloace de soluţionare a problemelor complexe din viaţa internaţională.

DOINA MELINTE, CAMPIOANĂ LA EDINBURGH
În cadrul concursului interna­ţi­onal de atletism de la Edinburgh, sportiva româncă Doina Melinte a câştigat proba de 1.500 m cu timpul de 4 minute 02 secunde 09 sutimi, fiind urmată de Svetlana Kitova (URSS) şi de Yvonne Murray (Anglia). În proba de săritură în lungime, pe primul loc s-a situat Helga Radtke (RD Germană) - 6,95 m, urmată de Marieta Ilcu (România) - 6,94 m şi Fiona May (Anglia) - 6,77 m.

CARAMITRU ŞI DAN GRIGORE, ÎN LUMEA LUI EMINESCU
Au continuat manifestările dedicate Centenarului morţii lui Mihai Eminescu. La Lugoj, Filarmonica din Timişoara a prezentat spectacolul „În lumea lui Eminescu". La Bucureşti au avut loc mai multe spectacole dedicate poetului, toate incluse deopotrivă în calendarul manifestărilor politico-educative a secţiei de propagandă a CC al PCR şi al Festivalului „Cântarea României". În „Eminescu... după Eminescu", Ion Caramitru a evoluat alături de pianistul Dan Grigore. „Spectacolul a prilejuit o plăcută reîntâlnire cu versul eminescian, armonizat cu creaţii muzicale de mare sensibilitate şi lirism", consemnează cronicarul.

Opera în trei acte „Eminescu", de Paul Urmuzescu (după un libret de Gheorghe Buluţă, în regia actorului Ion Caramitru), a prezentat mo­mente importante din viaţa poetului - perioada studiilor la Viena, ac­tivitatea sa de gazetar, legătura cu „Junimea" şi colaboratorii apropiaţi: Titu Maiorescu, Ion Creangă, Vero­nica Micle, Ioan Slavici. În spectacolul prezentat la Opera Română din Bucureşti şi-au dat concursul Filarmonica din Botoşani şi pianista Eva Aved.

TIMPUL FRUNTAŞILOR
Agricultorii şi mecanizatorii din toată ţara au respectat termenul-limită pentru recoltarea orzului. Producţia medie impusă de statisticile oficiale fusese de 7.360 kg la hectar. Astfel că, în nici un judeţ al ţării, producţia declarată n-a coborât sub 7.000 kg la hectar. 14 judeţe au depăşit 7.500 kg la hectar, scria presa.

În ceea ce priveşte recoltarea grâului, judeţul Olt terminase deja întrecerea pe primul loc, cu o producţie medie de 8.510 kg la hectar, urmat de Călăraşi cu 8.150 kg la hectar, Ialomiţa cu 8.140 kg şi Giurgiu cu 8.100 kg la hectar.

MODA FLORILOR
În revista Femeia, Aneta Popescu prezintă „Cronica modei", inspirându-se din creaţiile Casei de Modă „Venus". În vara lui '89, femeile purtau hainele „pe lângă corp" fără a se sinchisi de lungime. În tendinţe erau însă extremele: fie fuste foarte lungi, fie mini, neapărat însoţite de jachete scurte până în talie. „Tiparul practic" al numărului din luna iulie venea în sprijinul între­prin­ză­toarelor. Garnituri de volane şi flori - „fie purtate pe umăr sau pe cordonul lat al taliei" - asigurau efectul. Imprimeurile cu motive vegetale promiteau o vară de vis cu grădini de femei şi fete în floare.

×