x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei 9 noiembrie 1989

9 noiembrie 1989

de Ilarion Tiu    |    09 Noi 2009   •   00:00

Nicolae Ceauşescu a fost invitatul de onoare al Conferinţei organizaţiei Bucureşti a PCR. Avea şi motive să se deplaseze la eveniment, întrucât adunarea l-a propus pentru alegerea în funcţia de secretar general la Congresul al XIV-lea. Întreprinderea de Transporturi Auto Cluj a raportat depăşirea planului şi economii importante la materii prime, în cinstea "marelui forum al comu­niştilor" care se pregătea. În cadrul "Zilelor culturii clujene" a avut loc "Ziua artelor plastice".


CEAUŞESCU, REALES ŞI ÎN CAPITALĂ
Nicolae Ceauşescu a participat la lucrările Conferinţei organizaţiei Bucureşti a Partidului Comunist Român, la care s-a decis realegerea sa în funcţia de secretar gene­ral.
Din partea organizatorilor a fost în­tâmpinat de Barbu Petrescu, primar al ora­şului şi prim-secretar al Bucureştiului, care i-a adresat următoarele omagii: "Vă rog să permiteţi ca, în numele delegaţilor şi in­vitaţilor la Conferinţa de partid a muni­ci­piului Bucureşti, al tuturor comuniştilor şi oamenilor muncii din Capitală, să salutăm cu ne­mărginită bucurie, cu profundă re­cu­noştinţă, prezenţa la lucrările conferinţei a genialului strateg şi ctitor al României mo­derne, strălucit militant revoluţionar al partidului, al mişcării comuniste şi muncitoreşti internaţionale, personalitate proe­mi­nentă a lumii politice contemporane, tovarăşul Nicolae Ceauşescu.
Exprimând voinţa nestrămutată a comuniştilor, unanim afirmată cu prilejul adu­nărilor şi conferinţelor de dare de seamă şi alegeri, şi în deplin consens cu gândurile şi simţămintele tuturor oamenilor muncii din Capitală, vă rugăm să ne permiteţi să dăm glas hotărârii noastre de a susţine cu înflă­cărare istorica propunere a Comitetului Central al partidului privind realegerea dumneavoastră, mult stimate şi iubite tovarăşe Nicolae Ceauşescu, la Congresul al XIV-lea, în suprema funcţie de secretar general al Partidului Comunist Român".


KRENZ I-A SCRIS LUI CEAUŞESCU ÎN ZIUA CĂDERII ZIDULUI BERLINULUI
La 9 noiembrie, când Zidului Berlinului s-a prăbuşit, Egon Krenz i-a trimis o scri­soa­re lui Nicolae Ceauşescu prin care-i mul­ţumea pentru felicitările aduse într-o tele­gramă anterioară, cu ocazia realegerii sale în fruntea comuniştilor din RDG (7 noiembrie). La acea dată, când totul se prăbuşea în juru-i, Krenz încă mai credea în menţinerea socialismului, după cum reiese din textul adresat omologului român: "Permiteţi-mi să dau expresie convingerii că relaţiile de prietenie şi cola­borare pe toate planurile dintre partidele şi statele noastre, bazate pe interese şi ţeluri comune, se vor dezvolta şi adânci fructuos şi în viitor, spre binele popoarelor noastre, precum şi în interesul păcii şi socialismului".


DEPĂŞIRE DE PLAN ŞI ECONOMII
Întreprinderea de Transporturi Auto Cluj şi-a prezentat bilanţul pentru primele zece luni ale anului 1989. Astfel, activiştii unităţii au raportat că au avut "rezultate dintre cele mai bune", aceasta însemnând că planul la producţia fizică a fost îndeplinit în proporţie de 114%. În aceiaşi perioadă, volumul de prestaţii exprimat în lei a fost realizat în proporţie de 103,3%, iar productivitatea muncii, în proporţie de 101,6%. La indicatorul producţie netă s-a raportat o depăşire în valoare de peste 1.222 mii lei. Toate aceste succese s-au făcut în conformitate cu dispoziţiile partidului privind economisirea resurselor, adică prin încadrarea în costurile de producţie stabilite la nivelul economiei. În zilele premer­gătoare Congresului al XIV-lea, oamenii muncii de la Întreprinderea de Transporturi Auto se angajau să-şi "intensifice eforturile în vederea obţinerii unor rezultate superioare cu care să cinstească apropiatul eveniment".
Întrecere socialistă Colectivul Cooperativei "Tehnica" din Braşov a raportat realizarea planului pe primii patru ani ai cincinalului la producţia marfă industrială. În fruntea întrecerii s-au situat colectivele de muncă conduse de Lincă Dragomir, Constantin Cucu, Stelian Dumbrăvescu şi Maria Popa.


ZILELE CULTURII CLUJENE
În cadrul "Zilelor culturii clujene" a avut loc "Ziua artelor plastice". S-au programat numeroase expoziţii: judeţeana de  artă plastică şi decorativă, la Galeria nouă a Fi­lialei Cluj a Uniunii Artiştilor Plastici; "Rea­litatea socialistă - izvor de inspiraţie pentru tinerii plasticieni", organizată de Institutul de Arte Plastice la Biblioteca Centrală Universitară; expoziţia-dezbatere "Vocea militantă a artei plastice ro­mâ­neşti", la Muzeul de Artă; "Trăim şi în­vă­ţăm în Clujul Epocii Nicolae Ceau­şescu" - a elevilor de la Liceul de Artă; "Artă şi contemporaneitate" la Galeria Asociaţiei artiştilor plastici amatori; "Omagiu Congresului al XIV-lea al Partidului" - a cercului "Atelier 11", la Casa mu­nici­pală de cultură; "Prezentul socialist în lu­mi­nă şi culoare" - a tinerilor laureaţi ai Festivalului Naţional "Cântarea Româ­nei", la Casa tineretului; expoziţia de artă plastică şi decorativă a elevilor Şcolii populare de artă; "Toamna ro­mânească" - a artiş­tilor plastici amatori de la Regionala CFR; "Chi­pul nou al patriei oglindit în grafica şi pictura clujeană contemporană" la CUG; "Ctitorii ale Epocii Nicolae Ceau­şescu", la Cooperativa "Constructorul"; "Ostaşii ţării cinstesc partidul" - a membrilor cercului de artă plastică de la Casa Armatei; "Să fii copil în România socialistă, în anii Epocii Nicolae Ceauşescu", la Casa pionierilor şi şoimilor patriei.

×
Subiecte în articol: jurnalul zilei