x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei Jurnalul zilei: 10 ianuarie 1989

Jurnalul zilei: 10 ianuarie 1989

de Cristina Diac    |    10 Ian 2009   •   00:00

La 10 ianuarie apărea prima ocazie de bilanţ: se încheia prima decadă din prima lună a primului trimestru din cel de-al patrulea an al... planului cincinal. Într-o Ro­mânie condusă "ştiinţific", orice era legat de economie, plan, pro­ducţie se putea transforma cu uşurinţă în prilej de săr­bătoare. Prin muncă, altfel cum?, şi luându-şi noi an­gajamente...



La Comitetul Central continua şedinţa de lu­cru dedicată "problemelor economice", prezidată de Ni­co­lae Ceauşescu, la care au participat cadrele de conduce­re din ministere, centrale industriale şi mari întreprin­deri. Priorităţile momentului discutate la consfătuire, amplificate de presă în articole de primă pagină – îndeplinirea planului, realizarea producţiei destinate exportului, îndeplinirea planului de investiţii pe anul respectiv, punerea în funcţiune în primele săptămâni a tuturor capacităţilor de producţie restante din anul trecut, ridicarea nivelului tehnic şi calitativ al producţiei.

Recepţie la reprezentanţa ­diplomatică palestiniană
Însărcinatul cu afaceri ad-interim al statului Palestina, Is­mail Ahmad Mohammad, a oferit o recepţie cu ocazia celei de-a XXIV-a aniversări a "Zilei revoluţiei palesti­niene".
Din partea ţării-gazdă, informa comunicatul Agerpres, au onorat cu prezenţa Ion Stoian, membru supleant al Comitetului Politic Executiv, secretar al CC al PCR, adjuncţi de şefi de secţie la CC al PCR, membri ai condu­cerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai altor ministere şi instituţii centrale, generali şi ofiţeri. Singurul nominali­zat, cu nume şi prenume – Ion Stoian, secretar al CC cu probleme externe. În epocă, funcţia respectivă avea greutate mai mare decât cea a ministrului de Externe. Cupa de şampanie ciocnită cu palestinienii la Bucureşti n-a scăpat neobservată de diplomaţii Israelului acreditaţi la Bucureşti. Stoian avea în grijă dosarul legat de Orientul Mijlociu. Făcuse mai multe vizite la Ierusalim în cursul anului 1988 şi avea să mai facă una peste puţină vreme, ca să explice cum se-ntâmplă că România are relaţii atât de bune cu Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei.

Conferinţă de presă la Ambasada Coreii de Nord
Zo Iang Guk, ambasadorul Republicii Populare Demo­crate Coreene, a prezentat la Bucureşti în cadrul unei conferinţe de presă noile propuneri de reunificare a Coreii. Care erau propunerile, comunicatul Agerpres n-a mai spus. Doar că aspiraţiile poporului coreean merg spre o reunificare paşnică şi... independentă.

Ambasadorul Cubei, la Câmpina
Niel Ruiz Guerra a făcut în ianuarie un adevărat tur de forţă. Manifestările prilejuite de Ziua naţională a Cubei, începute la 1 ianuarie, au continuat în 10 cu episodul Câmpina. În oraşul petrolier s-a organizat o adunare festivă în prezenţa ambasadorului, a "organelor locale de partid şi de stat", a Ministerului Afacerilor Externe şi, bineînţeles, a numeroşi oameni ai muncii. Petre Câmpeanu, prim-se­cretar al comitetului orăşenesc Câmpina, a explicat auditoriului semnificaţia evenimentului aniversat. Ce i-a scăpat lui Petre Câmpeanu a completat Lazaro Mendez, secretar unu al Ambasadei cubaneze la Bucureşti, care, diplomatic, a mai vorbit şi despre tradiţionala prietenie româno-cubaneză.

Condoleanţe la Ambasada Japoniei
O delegaţie, formată din Gheorghe Rădulescu, vice­preşedinte al Consiliului de Stat, Neculai Ibănescu, viceprim-ministru al Guvernului, Ion Teoreanu, ministrul Educaţiei şi Învăţământului, Nicolae Vaidescu, ministrul Industriei Electrotehnice, şi Olimpia Solomonescu, adjunct al ministrului Afacerilor Externe, a prezentat condolean­ţele la Ambasada Japoniei din Bucureşti. Trimişii statului român s-au recules în faţa portretului îndoliat al defunctului şi au semnat în cartea de condoleanţe.
Ion Totu încă nu revenise de la Paris. În această zi se în­cheiau lucrările Conferinţei internaţionale privind interzi­cerea armelor chimice. Înainte de şedinţa de adoptare a Declaraţiei finale a luat cuvântul ministrul român al Aface­rilor Externe, Ion Totu, care a prezentat Declaraţia guvernului RSR în legătură cu documentul final al Conferinţei.

Noi succese
La  Mediaş a fost dată în folosinţă o nouă centrală telefoni­că cu 5.000 de linii. La Băile Felix, cea mai mare staţiune balneară a ţării, cu o capacitate de aproape 7.000 de locuri de cazare, a fost dat în folosinţă Spitalul de recuperare medi­cală. Tot marţi, oamenii muncii de la Întreprinderea de materiale izolatoare din Şimleul Silvaniei se pregăteau pentru livrarea la export a primului lot de 100.000 de metri pătraţi împâslitură din fibră de sticlă, a mărturisit Ioan Ardelean, secretarul comitetului de partid al întreprinderii pentru corespondentul Scînteii Eugen Teglaş.

Brigadierul-excavatorist Gheorghe Bobei, la panoul de onoare

Pentru Gheorghe Bobei, brigadier-excavatorist la cariera Tismana I din bazinul carbonifer Rovinari, marţi n-a fost cu ghinion, ci dimpotrivă. Numele lui a fost trecut la panoul de onoare. Pentru ce merite, a spus-o chiar el: a extras cu excavatorul din dotare 8.000-10.000 de tone de cărbune zilnic, depăşind planul cu peste 20.000 de tone. Pentru aceasta a asigurat din timp o bună pregătire a utilajului şi a fronului de lucru, s-a confesat el corespondentului Scînteii. Încântat de succesul recunoscut, Gheorghe Bobei şi-a luat angajamentul, în numele colectivului, de a depăşi planul la extracţia de cărbune lună de lună, pentru a se menţine permanent în rândul brigăzilor fruntaşe.
În comuna Parincea din judeţul Bacău a fost dat în folosinţă un nou bloc de locuinţe pentru specialiştii de la SMA şi fermele IAS, un dispensar şi o farmacie, au fost extinse reţelele de apă şi canalizare, au fost construite trotuare, poduri şi po­deţe. Astfel, numărul apartamen­telor din comună ajunsese deja la 50, se lăudau oficialităţile locale. În comună, apartamentele se ridica­seră deja la 50.

×