x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei Jurnalul zilei: 14 martie 1989

Jurnalul zilei: 14 martie 1989

de Ilarion Tiu    |    14 Mar 2009   •   00:00

România, la Expoziţia internaţională de la Bruxelles Reprezentanţii Corpului Diplomatic, în audienţă la Ceauşescu ● UTC-iştii doljeni, "campioni ai planului" ● Campania de însămânţări, o prioritate ● Oamenii muncii, invitaţi la cinema ● La Sibiu s-a deschis un nou restaurant ● Se pregătea sezonul estival



Produsele industriei româneşti au fost "scoase în lume" în cadrul Expoziţiei de la Bruxelles (Belgia). Schimbări în rândul Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti – ambasadorul Albaniei urma să plece, cel al Australiei îşi oficializa statutul. Hotelierii din judeţul Constanţa pregăteau deja sezonul estival.

România, la Expoziţia internaţională de la Bruxelles
Ţările din Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) au organizat la Bruxelles o expoziţie internaţională, unde România a participat cu produse din domeniile industriei uşoare, materialelor de construcţii, chimiei şi industriei electrotehnice. În acest cadru, reprezentanţii comer­ţului exterior s-au întâlnit cu oamenii de afaceri vest-eu­ro­peni, pentru realizarea unor noi contracte bilaterale.

Reprezentanţii Corpului Diplomatic, în audienţă la Ceauşescu

Nicolae Ceauşescu l-a primit pe Zoi Toska, am­ba­sadorul Albaniei în România. Acesta i-a făcut o vizită de rămas-bun, întrucât misiunea sa în ţara noastră se în­cheiase. În aceeaşi zi, preşedintele României l-a primit în audienţă şi pe Francis William Somerville, noul am­ba­sador al Australiei, care s-a deplasat la sediul Consiliu­lui de Stat pentru a-şi prezenta scrisorile de acreditare.

UTC-iştii doljeni, "campioni ai planului"
"Înainte", ziarul Partidului din Dolj, ne face cunoscută la 14 martie 1989 povestea de succes a orga­nizaţiei UTC din aceast judeţ, prin intermediul unui interviu cu Ionică Bădoi, şeful local al tineretului co­munist: "Tineretul din judeţul nostru şi-a realizat planul la muncă patriotică pe 1988 în procent de 113 la sută. În industrie s-au organizat ample acţiuni în sprijinul pro­duc­ţiei. Astfel, au fost organizate săp­tă­mâni şi decade-record, în special pentru realizarea ritmică a planului de export. În conformitate cu obiectivele prioritare, organizaţiile UTC împreună cu ASC şi organizaţiile de pionieri au militat pentru formarea spiritului gospodăresc şi de econo­mie, pentru antrenarea susţinută la acţiunile de recupeare şi refolosire a pieselor şi subansamblelor. Astfel au fost reintroduse în circuitul econo­mic 3.221 tone de metale feroase, 236 tone de materiale neferoase, peste 649 tone de hârtie, 1,42 mi­lioane sticle şi borcane. De asemenea, peste 80.000 de tineri au participat la campaniile agricole de vară şi toam­nă şi au efectuat lucrări specifice în valoare de 2,3 milioane de lei".

Campania de însămânţări, o prioritate
"Ca şi în alte judeţe ale ţării, şi în unităţile agricole din judeţul Cluj semănatul culturilor de primăvară a început mai devreme decât în anii anteriori, ne informează Scînteia din 14 martie 1989. Într-un timp relativ scurt au fost însămânţate 16.110 hectare cu diferite culturi de primă urgenţă, reprezentând 58% din su­pra­faţa planificată. S-a încheiat semă­na­tul plantelor furajere, din care 2.266 hectare de lucernă, aproape 2.000 hectare cu trifoi, peste 600 hectare cu borceag. De asemenea, s-au însă­mânţat 1.440 hectare cu rădăcinoase. O mare parte din forţele mecanice sunt concentrate la semă­natul orzoaicei de primăvară şi a ovă­zului, lucrare care, practic, s-a încheiat luni seara. Însămânţările sunt mai avansate în unităţile din consiliile agroindustriale Apahida, Turda, Aghi­reşu. Totodată, s-a pus accent pe calitatea lu­cră­rilor, urmărindu-se peste tot buna pre­gătire a patului germinativ, folo­sin­du-se cupluri de grape uşoa­re sau direct cultivatoarele, şi de îndată s-a trecut la efectuarea semă­na­­tului po­trivit tehnologiei prevăzute".

Oamenii muncii, invitaţi la cinema
În oraşele judeţului Alba, oamenii muncii erau invitaţi să vizioneze următoarele filme:
Alba Iulia: Colosul din Rhodos (Cinema Dacia)
Muzica e viaţa mea (Cinema Columna)
Priveşte înapoi cu mânie (Cinema 23 August)

Abrud: Luminile din larg (Cinema Muncitoresc) Aiud
Vagabondul (Cinema Progresul)
Desculţ în parc (Cinema Transilvania) Blaj
Lăcomie (Cinema Nicolae Bălcescu)

La Sibiu s-a deschis un nou restaurant
Ziarul "Tribuna Sibiului" din 14 martie 1989 le-a comunicat cititorilor din judeţ că s-a inaugurat o nouă unitate de alimentaţie publică – "Restaurantul Tineretului". Dispunea de o linie de autoservire, fiind amplasat în Parcul Tineretului, Str. Sindicatele Unite la parterul comercial al bl. nr. 4, "într-un plăcut cadru natural". Avea o suprafaţă totală de 235 mp, din care 146 mp sală de consumaţie, care la rândul ei dispunea de 80 locuri la mese.

Se pregătea sezonul estival
Ziarul "Dobrogea Nouă" i-a anun­ţat pe locuitorii judeţului Constanţa că se căuta personal pentru sezonul cald: "Staţiunea turistică Neptun face înscrieri pentru se­zonul estival 1989 pentru urmă­toarele funcţii: bucătari, ospătari, barmani, bufetieri, ajutori ospătari, muncitori necalificaţi, vân­zători chioşcuri, cofetari-patiseri, carmangieri, manipulanţi, casieri, calculatori-contabili, recepţioneri ho­tel, telefoniste, cameriste. Înscrie­rile se fac în zilele de luni, marţi şi joi, la sediul staţiunii turistice Neptun între orele 8-15".

×
Subiecte în articol: cinema