x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnalul zilei Jurnalul zilei: 17 februarie 1989

Jurnalul zilei: 17 februarie 1989

de Ilarion Tiu    |    17 Feb 2009   •   00:00

Adunările generale ale CAP-iştilor ● Naţionala de handbal masculin a învins Bulgaria ● Eroismul comunist, pe marile ecrane ● Şi "imperialiştii" mor de frig... ● Reparaţii radio-tv ● Glume "cuminţi"



Responsabilii cooperativelor agri­-­cole de producţie au convocat adu­nă­rile generale ale CAP-iştilor pentru "mobilizarea" pe anul 1989. Echipa de handbal masculin a României a continuat seria succeselor de la campionatul mondial din Franţa. Planul cinematogra­fic pe anul în curs elaborat de CC al PCR includea numai filme propagandistice. Hărnicia muncitorilor şi măreţia Tovarăşului erau temele predominante.

Adunările generale ale CAP-iştilor
La "indicaţiile" lui Nicolae Ceau­şescu, ţăranii cooperatori s-au în­trunit în cadrul "adunărilor gene­rale ale oamenilor muncii din agricultură". Campania de primăvară începea în câteva săptămâni, iar activiştii trebuiau să raporteze la centru dacă nu cumva în­să­mân­ţările erau puse în pericol de eventuale neglijenţe ale responsabililor CAP-urilor. Indife­rent de condiţiile climatice, anul 1989 trebuia să fie îmbelşugat, ca nu cumva să se tri­mită raportări negative la Congresul al XIV-lea, care era programat să se desfăşoare în toamnă. Planul trebuia depăşit uniform în toate regiunile ţării – producţia la cereale din judeţele de munte trebuia să fie egală cu cea din regiunile fertile ale Bărăganului!

Naţionala de handbal masculin a învins Bulgaria
În cadrul campionatului mondial de handbal masculin din Franţa, reprezentativa României a trecut de selecţionata Bulgariei cu scorul de 25-21. Golurile au fost marcate de Berbece (6), Ghimeş, Dumitru (câte 5), Stângă, Zaharia, Mocanu, Petre (câte 2) şi Licu.

Eroismul comunist, pe marile ecrane
Responsabilii Partidului cu producţia cinematografică au finalizat proiectul de filme artistice pe anul 1989. Românilor li se pregăteau pelicule cu oameni ai muncii şi re­voluţionari comunişti: "Proiectul de plan al cinematografiei pe anul 1989 conţine 28 de titluri, din care 26 inspirate din actualitatea socia­listă a patriei, din activitatea eroică a comuniştilor, a oamenilor mun­cii pentru înfăptuirea programelor de dezvoltare economico-socială a ţării, filme menite să contribuie la educarea patriotică, revoluţionară a maselor, la dezvoltarea conş­tiinţei socialiste, la formarea şi afirmarea trăsăturilor moral-politice înaintate ale omului nou.
Proiectul de plan prevede, de asemenea, 10 filme pentru copii şi tineret, care prin tematica şi re­a­lizarea lor artistică, prin oglindirea realităţilor din societatea noastră şi a preocupărilor specifice acestei vârste vor contribui la educarea tinerei generaţii în spiritul cinstei, omeniei, al respectului pentru proprietatea socialistă, al dragostei faţă de patrie şi partid, al deplinei adeziuni la înaltele idealuri ale comunismului.
Ţinându-se seama de marile aniversări ale anului 1989, au fost prevăzute două filme cu subiecte istorice: unul care, pe fundalul evenimentelor dramatice dinaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial, evocă lupta plină de cutezanţă revoluţionară a comuniştilor şi uteciştilor împotriva fascismului şi pericolului de război («O primăvară fierbinte»); celălalt evocând un episod eroic al luptei forţelor insurecţionale de la 23 August 1944 împotriva trupelor hitleriste («Veghea soldatului de bronz»)", (Arhivele Naţionale, Fond CC al PCR – Cancelarie, dosar nr. 5/1989).

Şi "imperialiştii" mor de frig...

Românii au aflat din ziarul Flacăra că nu doar în casele lor este fig. Degerături cumplite suferă până şi "imperialiştii" americani: "Iarna aceasta pare blândă. Cu toate acestea, vântul este destul de tăios. Destul de mulţi americani sunt îngrijoraţi de scăderea temperaturii. Anul acesta, mai mulţi decât în cel precedent cu 25%. Este vorba despre cei fără locuinţe, care-şi caută un adăpost aciuindu-se prin staţiile de metrou, în construcţii nedate în folosinţă. Aştern pe jos cartoane, reviste sau, în ca­zuri fericite, cutii de ambalaje şi se învelesc cu ziare, împotriva şo­bo­la­nilor. În cazul ocupării spa­ţiilor nou-construite nedate în func­ţiune, intervine poliţia. La staţiile de metrou sau în tunele faptul în sine a devenit obişnuinţă. Pentru pe­ri­oada anotimpului rece, unele mu­nicipalităţi au căutat soluţii, care sunt numai nişte pa­leative, ieşiri din impas de mo­ment. Astfel, municipalităţile din Los Angeles, New York, Phi­la­delphia, Chicago şi Washington au dat dispoziţie ca holurile primăriei şi celelalte clădiri publice să fie deschise pentru ca aceia aflaţi în nevoie să găsească un adăpost temporar. Pământul făgăduinţei este departe de a fi o realitate". (Flacăra, 17 fe­bruarie 1989).

Reparaţii radio-tv
Elena Hoaghea din Sighişoara nu putea beneficia nici macar de programul sterp al radioului public. Nepăsarea angajaţilor de la atelierul de reparaţii a privat-o de discursurile intreminabile ale lui Ceauşescu, omagii etc. Aflăm aceste fapte dintr-o reclamaţie trimisă ziarului Flacăra: "Vă rog din suflet să-mi răspundeţi la o întrebare, ne scrie şi Elena Hoaghea din Si­ghişoara (Str. Ana Ipătescu, judeţul Mureş). În câte zile, săptămâni sau luni se poate repara un radio la un atelier de reparaţii radio-tv? Eu l-am dat pe-al meu la reparat încă din luna martie a anului trecut şi încă nici poveste să fie în stare de funcţionare. Eu sunt infirmă şi ajung greu în cartierul Gheorghe Gheorghiu-Dej, unde se află atelierul, dar bonul a circulat din mână-n mână. Am rugat ba o soră, ba un cumnat, ba o cunoştinţă să se ducă şi toţi s-au întors cu acelaşi răspuns. Pe lucrătorii de la atelierul de reparaţii radio-tv din Str. Gheor­ghe Gheorghiu-Dej nu-i controlează nimeni?". (Flacăra, 17 fe­bruarie 1989).

Glume "cuminţi"
Umoristul Cornel Udrea şi-a lan­sat o nouă carte. Desigur, glu­mele sale nu-i pot viza pe "Tovarăşi", deşi multă lume şi-ar dori să citească astfel de texte: "A cincea carte a lui Cornel Udrea se intitulează «Mersul pe jos» (Editura «Dacia») şi cuprinde pagini scrise cu binecunoscutul său umor. Dintr-un dicţionar sui-gene­ris vă prezentăm câteva definiţii ilare, care, cu siguranţă, vor face volumul extrem de căutat în librării: afront – insulă pe front; anaconda – şarpe neveninos cu muşcătură mortală; bikini – costum de baie în forma de atol; bombeu – toc ajuns în faţă; cămin – so­bă joasă, zidită, întemeiată de doi tineri; epurare – curăţirea iepurelui; factorum – poştaş ambiţios; fi­lan­tropie – gest neinteresat, făcut cu un anume scop...", ne anunţă ziarul Flacăra din 17 februarie 1989.

×