x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Armata, obligată să-l serbeze pe Nicolae Ceauşescu anticipat

Armata, obligată să-l serbeze pe Nicolae Ceauşescu anticipat

de Razvan Belciuganu    |    23 Ian 2009   •   00:00

Cu trei săptămâni înainte de ce­lebrarea zilei lui Nicolae Ceauşes­cu, militarii, cu mic cu mare, sub co­manda responsabililor politici din Armată, erau obligaţi să organizeze tot felul de manifestări despre personalitatea "conducăto­rului iubit".



Astfel, chiar din prima jumătate a lunii ianuarie 1989, la Casa Arma­tei din Timişoara s-a or­ganizat ma­sa rotundă " Epoca Nico­lae Ceau­şescu – epocă a marilor în­făptuiri în dezvoltarea economico-socială a Româ­niei socialiste". Tot în acele zile, la Casa Armatei din Braşov, cadrele militare din garnizoană au fost adunate la o întâlnire cu participanţi la şedinţa comună a Plenarei CC al PCR cu tema "Ma­gistrala expu­nere a secretarului ge­neral al partidului la înaltul fo­rum al demo­craţiei muncito­reşti-re­vo­luţionare – amplu şi însufle­ţi­tor program de muncă şi acti­vitate revoluţionară".

La Casa Armatei din Craiova apropiata aniversare a secretarului general al PCR a fost marcată de un concert de marşuri revolu­ţionare intitulat "Armata, comandantul ei su­prem", de spectacolul artistic "Sub falduri tricolore" şi de simpozionul  "Viaţa şi activitatea revolu­ţionară a tovarăşului Nicolae Ceau­şescu – expresie pilduitoare de slujire a idealurilor de progres şi pace ale patriei şi poporului".  

Dacă aceste activităţi s-au făcut centralizat, la casele Armatei din garnizoanele cele mai importante şi în unităţile militare s-au organizat ma­nifestări în cinstea evenimentului ce se apropia. În unitatea în care lucra căpi­tanul Neculai Drăghici, omagiul a constat într-un simpo­zion cu tema "Opera teoretică a to­va­­răşului Nicolae Ceauşescu pri­vind lupta îndelungată şi eroică a întregului popor pentru apărarea fiinţei naţionale, uni­tăţii şi inde­pen­denţei". În unitatea în care îşi des­făşura activitatea căpitanul Va­sile Ciulic manifestarea închinată lui Nicolae Ceauşescu a fost un poem scenic prezentat soldaţilor şi ca­drelor militare intitulat "Avem în frunte un comandant suprem". În schimb, în unitatea în care muncea maiorul Ion Sârzea, militarii au fost trimişi să asculte expunerea "Pozi­ţia României, a preşedintelui Nicolae Ceauşescu, privind marile pro­bleme ale lumii contemporane".

×
Subiecte în articol: special nicolae ceausescu