x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special ASA Târgu-Mureş, "lanterna" de atunci, relicva de azi

ASA Târgu-Mureş, "lanterna" de atunci, relicva de azi

de Mihai Igirosanu    |    20 Ian 2009   •   00:00

Reluarea pregătirilor în ianuarie 1989 a găsit gruparea din Târgu-Mureş într-o situaţia disperată, ocu­pând ultimul loc al clasamentului, cu doar 6 puncte şi 11 goluri marcate în 17 meciuri.



Faţă de ediţia precedentă a Diviziei A, când echipa ter­mi­nase pe locul 11, şi după returul sezonului 1988-1989, ASA a pierdut şase jucători de bază. Au părăsit for­maţia golgeterul Craiu, viitorul star al echipei naţionale, Ioan Ovidiu Sabău, dar şi alţi fotbalişti importanţi, precum Ivan, Dorobanţu, Vodă sau Fanici.

Deşi a părăsit pe ASA în 1984, când şi-a început cariera fabuloasă la Steaua, fostul selecţioner şi actualul antrenor al belgienilor de la Standard Liege, Ladislau Bölöni, a vorbit pentru Jurnalul Naţional despre echi­pa care l-a lansat în fotbalul ma­re. "Deşi aparţineam deja Bucu­reştiu­lui, eram la curent cu ceea ce se întâmpla an de an la ASA. Acolo m-am născut şi, deşi copilăria mi-am petrecut-o la Târnăveni, de Târ­gu-Mureş se leagă aproape toate lucrurile importante ale tinereţii mele fotbalistice. Despre acel sezon nu mai reţin decât că atunci a înce­put decandenţa. Cu un an înainte aveau o echipă mult mai bună, n-au avut deloc probleme cu retrogra­da­rea şi parcă antrenor era Cornel Dinu. A fost un sezon excelent al lui Neluţu Sabău, pe care în 1988 l-a luat Dinamo. Erau jucători excelenţi, dar marea lor bogăţie provenea şi din faptul că erau oameni de mare caracter, am şi astăzi câţiva prieteni ade­văraţi printre ei. Erau Lucian Moldovan, Botezan, un adevărat golgeter, Fodor, Szabo, Ene, jucători care puteam evolua chiar şi la un nivel mult mai mare. Sunt la curent şi cu ceea ce se întâmplă acum, dar, sincer să spun, de câte ori mă gân­desc la ASA-ul din zilele noastre, la tot ce se întâmplă acolo, la dezinteresul gene­ral din oraş, îmi vine să plâng", a declarat omul care a evoluat timp de 14 ani la echipa din Târgu-Mureş, între 1970 şi 1984.

Actualmente, ASA este o adevărată relicvă, aproape de desfiinţare, se zbate undeva prin Divizia C, iar preşe­dinte este fostul jucător din urmă cu 20 de ani Lucian Moldovan. Aflat într-o degradare aproape totală, stadionul din oraş poartă numele celui mai reprezentativ nume oferit de ASA fotbalului românesc, Ladislau Bölöni. "Acum câţiva ani, am fost ten­tat să candidez la Primăria ora­şului Târgu-Mureş, la propunerea unor buni prieteni, care sunt politicieni din zonă. Unul dintre proiec­tele mele era, clar, să salvez echipa. Încă dinainte de revoluţie, acolo există un potenţial extraordinar. ASA are un centru de juniori foarte bine structurat, care l-a scos la rampă în 1989 pe unul dintre jucăto­rii cei mai talentaţi ai fotbalului românesc, Ovidiu Maier", îşi mai aduce aminte Bölöni.

Fost antrenor al ardelenilor din sezonul 1987-1988, Cornel Dinu, cel care terminase cu ASA pe locul 11, rememorează în volumul doi al romanului autobiografic, "Zâmbind din iarbă". Dinu povesteşte un blat inedit care a avut loc în 1988, pe când era antrenor la ASA Târgu-Mureş. Sportul Studenţesc avea nevoie de o victorie pentru a nu retrograda în Divizia B, iar Cornel Dinu a fost de acord ca echipa sa să "o lase mai moale", mai ales că se salvase ma­tematic de la retrogradare şi ocu­pa un loc liniştit în clasament. Actualul administrator-delegat al lui Di­na­mo îşi aminteşte că preţul acelui favor a fost un set complet de echi­pa­mente. "Studenţii" din Regie, an­trenaţi de Paul Cazan, au câştigat cu 6-1 meciul respectiv, iar Dinu a fost demis după doar câteva zile de la cârma ASA-ului. Actualmente, clu­bul încearcă să găsească resurse pentru a putea să se menţină, dar autorităţile locale nu au nici un interes pentru echipa pentru care desfiinţarea pare deja o chestiune de luni sau chiar săptămâni.

Linia de clasament la începutul anului 1989
18. ASA Tg. Mureş 17 2 2 13 11-43 6p

Puncte realizate pe teren propriu la finalul turului de campionat 1988-1989: 6 (a pierdut câte 2p la Victoria, Rapid, Corvinul şi Steaua, câte un punct la Oţelul şi "U" Cluj-Napoca); puncte obţinute în deplasare: 0.
Golgeterii echipei: Lucian Moldovan, Botezan, A. Stoica (1 din 11 m), V. Ene (1 din 11 m) – câte 2. Ciorceri, Pintea – câte 1, Boar (Inter Sibiu), un autogol.
Jucători folosiţi: 25 – Botezan, Fodor – câte 16 jocuri, Albu – 15, Jenei, Cr. Moldovan – câte 14, Eros – 13, Szabo, V. Ene – câte 12, Pintea – 11, Varo, A. Stoi­ca, Z. Naghi, L. Moldovan, Maier – câte 10, Minea II, Szanto – câte 9, Naste – 8, Ciorceri – 5, C. Ilie – 4, Mathe, G. Andrei, Ciula – câte 2, S. Mihai, T. Gabor, Szacs – câte unul.
Media notelor echipei: 5,84; media notelor jucătorilor (pe baza a minimum 10 jocuri): 1. Maier 6,30, 2. Botezan 6,28, 3-4. Varo, A. Stoica 6,10; cele mai mare note: 8 (V. Ene – etapa a XII-a).
Cartonaşe galbene: 21 (7 suspendări) – 11 jucători (cele mai multe: Pintea 4).
Cartonaşe roşii: Szabo (etapa a V-a), Pintea (etapa a XVI-a).
A beneficiat de 3 lovituri de la 11 m – 2 transformate (A. Stoica, V. Ene), una ratată (A. Stoica); a fost sancţionată cu 6 penalty-uri – 2 transformate, 4 ratate.
A expediat 165 de şuturi (109 "acasă", 56 în deplasare), din care 61 pe poartă (46 "acasă", 15 în deplasare).

×
Subiecte în articol: special câte