x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Cadouri la inventar

Cadouri la inventar

de Cristina Diac    |    07 Ian 2009   •   00:00

Spectacole de gală, recepţii la Comitetul Central şi la ambasadele României, telegrame de felicitare, expoziţii în ţară şi străinătate cu opera ştiinţifică, volume omagiale – toate acestea au intrat în programul de sărbătorire a Elenei Ceauşescu în ultimul său an de viaţă. Pe lângă ma­nifestările mai deosebite, pe măsura importanţei perso­najului, "tovarăşa academician doctor inginer" primea şi daruri mai lumeşti, constând în diferite obiecte.



Din relatările Suzanei Andreiaş, administratorul reşedinţelor cuplului prezidenţial de la Bucureşti şi Snagov, aproape trei decenii, sărbătorita nu punea mare preţ pe obiectele primite în dar. Ba mai mult, nici nu ştia cine cu ce-a cadorisit-o. Oricum, erau atât de multe, că oricine le-ar fi pierdut şirul. Erau tablouri, casete, bijuterii, ceasuri. Ca să le ţină evidenţa, omul de încredere de la reşedinţă ataşase pe fiecare obiect un bileţel, unde scria ce obiect era, când s-a primit şi de la cine. Darurile se depozitau într-o sală la reşedinţa din Primăverii. "Într-o duminică, a povestit Suzana Andreiaş, am luat-o pe Tovarăşa mai mult cu forţa: Vă rog, veniţi! Era şi uşa deschisă. A venit şi, când s-a uitat, a rămas puţin blocată. «Du-te şi cheamă-l pe Tovarăşul», mi-a spus. Când a venit acolo, Tovarăşul a întrebat: «Ce e, Lenuţo?» «Nicule, ia uită-te şi tu ce-i aicea. Tu ştiai de astea?» «Nu. Nici nu mă interesează!» «Bine, dragă, uite ce este în partea asta, în partea asta...» «Dar de când sunt astea aici, Suzană?», mă-ntreabă Ceauşescu. (...) Trei zile am inventariat toate obiectele pe care le-a primit, le-am pus la punct, le-am ordonat pe rafturi, pe serie, grupate. De exemplu: de la persoana cutare s-a primit un serviciu cu mai multe obiecte. Eu le-am pus pe toate la un loc, le-am aranjat. (...)"

La fel se ţinea şi evidenţa tablourilor primite, care aveau o soartă ceva mai bună decât restul cadourilor: cu ele se decorau pereţii reşedinţelor ocupate de cuplul Ceauşescu. Pe spatele fiecărui tablou, nelipsita etichetă, unde scria cine l-a trimis, când şi cum a venit. Cadourile constând în bijuterii, a relatat Suzana Andreiaş, nu aveau cine ştie ce trecere la Elena Ceauşescu, indiferent cât de valoroase erau. Tovarăşa purta în mod constant un lănţişor cu medalion, iar din cele primite oferea la rându-i fiicei sale, Zoia, sau Polianei, soţia lui Nicu.

×
Subiecte în articol: special