x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Calendar 27 martie (luni)

Calendar 27 martie (luni)

27 Mar 2009   •   00:00

● Soarele a răsărit la 7:06, a apus la 19:36 ● Luna a răsărit la 00:19, a apus la 8:51 ● Sărbătoare creştină: Sfânta Muceniţă Matroana din Tesalonic; Sfântul Prooroc Anania; Sfinţii Mucenici Filet, Lidia şi fiii lor.



S-a întâmplat la 27 martie 1989
● Peste 200.000 de barili de ţiţei s-au răspândit în mare în urma ciocnirii petrolierului "Exxon Valdez" cu un aisberg în largul coastelor Alaskăi. Autorităţile şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele accidentului, considerând că viaţa multor specii de animale, printre care şi ba­le­nele, era în pericol. În ciuda efortu­rilor făcute de echipe specializate, la 14 ore după producerea accidentului masa de petrol atinsese o lungime de opt kilometri.
● La baza spaţială de la Cape Cana­veral a fost lansată o rachetă de tipul "Delta", care a plasat pe orbită un satelit de direcţie în cadrul programului militar numit Iniţiativa de Apărare Strategică. Costul satelitului se ridica la 140 milioane de dolari. Era cea de-a treia misiune a rachetelor "Delta" legată de proiectul amintit.
● În Irak urma să se construiască cea mai mare termocentrală din Orientul Mijlociu, a cărei capacitate instalată urma a fi de 1 800 MW. Costul total al investiţiilor se ridica la apro­ximativ 500 milioane de dolari, lucră­ri­le pentru realizarea acestui obiectiv energetic major urmând a fi închise în 1990. Electricitatea urma a fi fur­nizată mai multor întreprinderi in­dus­triale ce trebuiau construite în pe­rioada următoare.
● Într-un articol publicat de ziarul Gudok, Igor Karol, colaborator al Observatorului geofizic principal din Leningrad, releva că subţierea stratului de ozon are loc nu numai în atmosfera antarctică, ci şi în cea arctică. Subţierea acestui strat de ozon se producea cu viteza de 1,5 la sută pe an. Între cauze s-a citat, îndeosebi, poluarea atmosferei şi modificările în activitatea solară.


Vremea

În ţară, vremea a fost în general frumoasă, iar cerul temporar noros. În nordul şi în nord-estul ţării a plouat. Vântul a suflat slab până la mo­derat, cu intensificări trecătoare în regiunile estice.
Temperaturile minime au fost cuprinse între 2 şi 8 grade, iar maximele - între 14 şi 24 de grade.
În Bucureşti, vremea a fost predominant frumoasă, iar cerul mai mult senin. Vântul a suflat slab până la moderat. Temperatura minimă a fost cuprinsă între 2 şi 5 grade, iar maximele - între 20 şi 24 de grade.


Tv 27 martie 1989
● 19:00 Telejurnal. 1 Mai - raport muncitoresc
● 19:25 Industria - programe prioritare. În spiritul sarcinilor su­bli­niate de tovarăşul Nicolae Ceau­şescu la consfătuirea de lucru de la CC al PCR. Organizarea ştiin­ţifică şi modernizarea produselor în vederea obţinerii de producţii suplimentare. Redactor Ciprian Enache
● 19:45 Statul democraţiei muncitoreşti, revoluţionare - înfăptuire definitorie a societăţii noastre socialiste. Documentar. Redactor Vartan Arachelian
● 20:05 În comuniştii ani de glorii. Emisiune de versuri şi cântece patriotice, revoluţionare. Redactori: Ruxandra Garofeanu, Ivona Cristescu. Regia Ştefan Mărăscu
● 20:25 Ctitorii ale Epocii de Aur. Columnele civilizaţiei socialiste. Redactor Lucia Postelnicu
● 20:45 Ştiinţa - forţă nemijlocită de producţie. Documentar. Redactor Ştefana Bratu
● 21:05 Din lumea capitalului. Documentar. Redactor Florin Mitu
● 21:20 Tezaur folcloric. Per­ma­nen­ţe ale cântecului românesc: Du­­mitru Fărcaş. Redactor Ma­ri­oa­ra Murărescu
● 21:50 Telejurnal

Anunţuri
CUMPĂRĂRI

● Macrameuri, basc, cort două persoane, ghete munte, cap casetofon mono 500 ohmi.
● Cumpăr casă la curte cu livadă, circa 30 km de Bucureşti.
● Cumpăr flaut Mönig Couper sistem, August Richard Moning sau Recital, şi piculină Filip Moning şi trompetă Ganter cu clape.
● Cumpăr maşini de cusut defecte, tipuri cu suveică rotundă, asemănător Ileana şi piese de schimb.
● Convenabil, televizor color, video­pla­yer, orgă Electronica sintetizator, Rac audio (eventual combină portabilă).
● Cumpăr boxe auto, robot telefo­nic, Telecolor, joc electronic tv, hotă ab­sorbantă, toate noi.
● Cumpăr casete sigilate, maşină tricotat cu cartelă, videodiscuri şi casete originale noutăţi, calculator perso­nal.
● Cumpăr familii albine, IMS, re­morcă, pavilion apicol pentru ARO.

VÂNZĂRI
● Recamier, televizor lămpi, radio Bucur I cu boxe, tranzistor 7 lungimi, picup NAD şi NZC 430, ceas buzunar.
● Ultracentral garsonieră dublă, parter, schiuri nautice, bicicletă, walkman, mobilă stil, avantajos, rochie albă, hol Bibi.
● Vând dormitor stil cu pat de mijloc, mobilier hol sculptat, masă sufra­gerie, 6 scaune tapiţate, lustră alabastru cu 6 braţe, oglinzi cristal.
● Divan ladă cu saltea, pentru o persoană, dulap haine, lenjerie, televizor uzat.
● Gramofon, samovar, bibelou lămpi epocă, combină muzicală 2 X 50 W, Diamant 153, şifonier, hol. ● Cumpăr motor (bloc) Diesel 3 pistoane.
● Vând butelie aragaz dublă, originală, Fălticeni.
● Harmoniu, canapea extensibilă nouă, rame pentru tablouri.
Dormitor Viorela, mantou nutrie, îmbrăcăminte, mobilă, aspirator, co­voraş, maşină cusut, ceas.
● Vând pavilion apicol nou, echipat cu 60 lăzi orizontale, cu rame Dadant, cu dormitor, laborator, instalaţie de apă, aragaz pe roţi, 900 x 20.
● Vând două maşini darac de pieptănat lână, în stare de funcţionare excepţională, cu trans­mi­sie şi motor de 10 KW, func­ţionează ambele o dată sau câte una după nevoie.

×
Subiecte în articol: special cumpăr