x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Cavaler la curtea Regelui Olav al V-lea

Cavaler la curtea Regelui Olav al V-lea

de Florin Mihai    |    10 Dec 2009   •   00:00
Cavaler la curtea Regelui Olav al V-lea



5443-109124-untitled1.jpgÎn 1980, periplul nordic i-a sporit lui Nicolae Ceauşescu colecţia de medalii şi distincţii străine cu trei piese "grele". Toate, de prim rang. În săptămâna 6-13 noiembrie 1980, preşedintele român a fost decorat de către monarhii Danemarcei, Suediei şi Norvegiei. Ultimul, Regele Olav al V-lea, i-a acordat liderului născut în Scorniceşti "Ordinul Sfântul Olav". Ceremonia s-a desfăşurat la Palatul Regal din Oslo.

Ordinul fusese instituit de Regele Oscar I al Norvegiei şi Suediei, în 1847. Cinstea memoria lui Olav (Olaf) al II-lea, care a trăit în secolul al XI-lea, cunoscut în timpul vieţii drept Olav Haraldsson cel Mare. Canonizat după moarte şi-a câştigat respectul urmaşilor nu prin mi­nuni sau un trai neprihănit, ci pentru că îi creştinase, cu forţa, pe supuşii săi.

Pentru a primi distincţia ce slăvea amintirea sfântului Olav, Nicolae Ceauşescu a trecut printr-o selecţie riguroasă. Cel puţin aşa erau regulile nescrise ale ordinului. Procedura desemnării "medaliaţilor" era complexă. O comisie de şase înalţi funcţionari (un cancelar, un vice-cancelar, un trezorier şi reprezentanţii regiunilor din sud, centru şi nord) tria "candidaţii". Până şi membrii comisiei erau aleşi pe sprânceană, la ordinul premierului şi cu acceptul final al Regelui. Apoi, pentru "merite excepţionale" în sluj­ba Norvegiei şi a umanităţii, cel ales era recompensat, în funcţie de rang, cu medalia-stea în patru colţuri.

Ordinul Sfântul Olav are cinci clase, putând fi acordat şi civililor şi militarilor, şi norvegienilor şi străinilor. Cu toată rigurozitatea sa a fost acordat, de la înfiinţare, de peste 5.000 de ori.

Piesa, realizată conform tradiţiei de meşteşugari norve­gieni, este confecţionată din aur. Reprezintă o Cruce Malteză albă, smălţuită, într-ale cărei braţe este plasată monograma O (de la Oscar). În interior se află un disc roşu, pe care este scos în relief un leu auriu, simbol al Casei Regale norvegiene. Ridicat în două picioare, leul este "înarmat" cu o secure de luptă. Pe reversul medalionului este inscripţionat motto-ul Regelui Olav - "Ret og Sandhed" (Dreptate şi adevăr, în limba norvegiană). Legătura cu colanul se face prin intermediul unei coroane.  

×
Subiecte în articol: special