x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Ceauşescu către Gorbaciov: România a investit în China şi America şi are de încasat 2,7 miliarde dolari

Ceauşescu către Gorbaciov: România a investit în China şi America şi are de încasat 2,7 miliarde dolari

de Lavinia Betea    |    08 Dec 2009   •   00:00
Ceauşescu către Gorbaciov: România a investit în China şi America şi are de încasat 2,7 miliarde dolari

România a învestit în China şi Ame­rica şi are de încasat 2,7 miliarde de do­lari, i-a spus Ceauşescu lui Gorbaciov. Prin exces de exporturi şi sacrifi­cii de "raţionalizare" impuse ce­tăţe­ni­lor, Ceauşescu reu­şise în martie 1989 să achite integral datoria ex­ternă a României. Înşelând aşteptările ro­mâ­ni­lor, nu a slăbit însă deloc jugul pri­va­ţiunilor la care îi supusese. În de­cembrie, România avea de încasat 2,7 miliarde de dolari împrumutaţi şi învestise în SUA şi China. Iar Ceau­şescu visa să devină bancherul să­ra­ci­lor din lumea a treia.


CE PLĂNUIA CEAUŞESCU?
În vreme ce URSS şi toate celelalte ţări socialiste acumulau credite, Ceau­şescu îşi clama victoria inde­pen­den­ţei financiare. După plata datoriei, a continuat însă politica de "dezvoltare" a exportului, a menţinut cartelele alimentare şi a impus noi "economii" în programul de distribuţie a energiei electrice şi termice. Pe-atunci românii credeau că-i obligă la foame, întune­ric şi frig din cauza Casei Poporului şi noului Centru Civic al Capitalei. Iar occidentalii implicaţi în Operaţiunea Satelor Ro­mâ­neşti îşi închipuiau satele noastre gemând sub lama buldozelor şi opi­n­tindu-se în ridicarea blocurilor rurale. "Ctitorul României" credita însă din bugetul naţional investiţii străine şi alimenta altă iluzie: crearea unei bănci interna­ţio­nale pentru lumea a treia şi ţările în curs de dezvoltare. Ion Dincă (fost membru CPEx şi viceprim-ministru al Guvernului) a des­cris astfel în 1993 - în faţa comisiei se­natoriale de cer­ce­tare a evenimentelor din decembrie 1989, condu­să de Sergiu Nicolaescu -, proiectele lui Ceauşescu:

"După ce plata datoriilor noastre s-a făcut, noi am făcut o serie de propuneri care însă nu au fost luate în considerare. Exportul nostru în 1989 era de 5,9 miliarde dolari. Plătisem datoria încă din martie şi rămăseseră 3,7 mi­liarde dolari. Ceauşescu nu a aprobat decât 1,2 miliarde pentru import, pentru industrie şi populaţie, că nu mai aveam nici lame de ras, lapte praf pentru copii ş.a. şi noi am ridicat atunci problema să se mai dea un miliard din excedent pentru populaţie şi să rămână restul pentru industrie, şi să nu mai chemăm lumea sâmbăta, duminica, iar în cursul săptămânii să nu aibă de lucru. Dar s-a răspuns de mai multe ori că nu înseamnă că dacă am plătit datoriile să dăm drumul la curea şi să mâncăm tot ceea ce producem. Nu vom face aşa, a zis Ceauşescu. Mi s-a adresat direct că se va face un cont în bancă şi în fiecare an să cumpărăm tone de aur pentru a reîntregi tezaurul na­ţional al ţării. Nu s-a gândit să modifice indicatorii principali din venitul naţional. şi la Congresul al XIV-lea a spus că se va aloca 33% din venitul naţional pentru partea de dezvol­tare, partea de investiţii se făcea în dauna nivelului de trai al populaţiei".


NOU RECHIN ÎNTRE BANCHERII MONDIALI

Convorbirea avută cu gen. (r) Ion Coman, fost secretar al CC al PCR, confirmă spusele lui Dincă. "S-a ivit prilejul unei discuţii informale, cum s-ar spune azi, cu Ceauşescu, mi-a relatat dl Coman. "Tovarăşe secretar general, am plătit datoria externă, i-am zis după ce-l informasem că oamenii se plâng de frig. Daţi aprobare să se mai dea şi căldură." Ceauşescu a zis ceva a lehamite, c-o să treacă şi aşa mai departe. După o vreme, mă duc la el cu alte probleme şi îi reamintesc. "Avem acum 2 miliarde de dolari aici în ţară, zice el. Mai avem vreo 7-8 miliarde dolari în creanţe. Luăm aceste creanţe şi cu 2-3 miliarde facem o bancă cu care să împrumutăm ţările în curs de dezvoltare cu dobândă mică." Bine, i-am zis eu, facem asta dar la anul că acum... "Ei, lasă-mă, zice el, că nu-i nici o nenorocire!" Atunci a intrat în birou şi Elena Ceauşescu şi a spus "lasă nu te mai amesteca tu în treburile acestea că ai cu ce să te ocupi...".

Şi altă întâmplare lămuritoare mi-a povestit generalul Coman: "În '86-'87, a fost aici un grup de comercianţi şi bancheri din America. Eu eram de faţă, iar Ceauşescu a avut o intervenţie: «Noi nu dorim nimic de la voi dar să daţi voi numai 1% din ceea ce aţi luat din ţările sărace şi în curs de dezvoltare...». Vă daţi seama că să spui aşa ceva... deranjează şi se ţine minte! Mie mi se pare că în tot cocoloşul acesta al evenimentelor din decembrie 1989, şi FMI şi alţii care erau interesaţi au avut un cuvânt de spus. În situaţia când, pe plan mondial, băncile îşi dau seama că apare un nou rechin, sigur că vor să-i taie dinţii".


INVESTIŢII ÎN AMERICA ŞI CHINA
Istoricii vor avea mult de furcă în despărţirea realităţilor de ficţiunea economică a anilor '80. Deja reiese clar din arhive cum Ceauşescu trata România ca proprietar unic al unei uriaşe antreprize. Printre documentele puse în circuit pu­blic se află şi un raport privind "Încasarea creanţelor externe în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 1987". Rezultă din el că până la capătul anului trebuiau încasaţi 753,4 milioane de dolari împrumutaţi altor guverne. Doar 451,5 milioane dolari fuseseră recuperaţi până la finele lui noiembrie. Îndatoraţi din greu ne erau Irakul, Siria, Egiptul şi Algeria.

Afaceri secrete făcea Ceauşescu şi cu partidele co­­muniste occidentale. Un protocol al Gos­po­dă­riei de partid a CC al PCR menţionează, spre exemplu, că PC din Spania fusese împrumutat, în 1983, cu suma de 1. 200. 000 dolari. Termen sca­­dent - şapte ani! Cui să-i fi rambursat spanio­lii în '90?! Alte afaceri şi planuri financiare i-a mărturisit Ceauşescu lui Gorbaciov în ultima lor discuţie avută la Moscova pe data de 4 decembrie 1989. "Noi lucrăm mult cu ţările în curs de dezvoltare şi vrem să accentuăm această tendinţă, a declarat liderul român. Avem acum posibilitatea să le acordăm chiar şi ceva credite. De altfel, acum avem de încasat 2,7 miliarde dolari de la aceste ţări (...) acestea sunt creditele acordate de România mai multor ţări în curs de dezvoltare."

Din stenograma aceleiaşi discuţii aflăm stupefiante informaţii şi despre investiţii româneşti în străinătate. "Noi importăm cărbune cocsificabil din Statele Unite ale Americii, iar cu câţiva ani în urmă am şi investit 100 de milioane acolo - suntem deci proprietari", a zis Ceauşescu. Şi mai departe: "Am investit în China în cărbune cocsificabil...".Cine a încasat creditele şi dividendele... sunt încă mari noutăţi de aflat!

×
Subiecte în articol: special