x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Conducerea IAS Măxineni a fost destituită pentru "indiferenţă, indisciplină şi dezordine"

Conducerea IAS Măxineni a fost destituită pentru "indiferenţă, indisciplină şi dezordine"

26 Iun 2009   •   00:00

La îndemnurile secretarului general al partidului, tovarăşul Nicolae Cea­u­şes­cu, în numeroase unităţi agricole de stat se munceşte intens, cu înaltă responsabilitate şi exigenţă la strângerea şi depozitarea recoltei de vară, la însă­mân­ţa­rea culturilor duble, la întreţinerea culturilor şi aplicarea irigaţiilor, la strân­ge­rea şi depozitarea furajelor, la lucrările în grădinile de legume, vii şi livezi, precum şi zootehnie.



În această atmosferă de mobilizare generală a forţelor pentru îndeplinirea sarcinilor mari ce revin unităţilor agricole în campania de vară, se mai întâlnesc încă unele abateri de la normele de muncă, de la ordinea şi disciplina în pro­duc­ţie, de la etica profesională a unor cadre investite cu munci de răspundere în conducerea unităţilor agricole.

La Întreprinderea Agricolă de Stat Măxineni şi la Cooperativa Agricolă de Producţie din aceeaşi localitate nu a existat preocupare pentru buna desfăşurare a recoltatului orzului. În urma controlului efectuat de secretariatul Comitetului Judeţean de Partid, s-au constatat grave abateri în organizarea şi desfăşurarea actualei campanii agricole. Formaţii întregi de combine au stat inactive mai bine de o săptămână, deşi orzul depăşise faza de coacere optimă pentru recoltare: combinele venite în ajutor tot de o săptămână de la IAS Baldovineşti nu au lucrat, fiind defecte, iar altele de la IAS Râmnicelu, deşi în stare de funcţionare, nu au fost folosite. Cu toate că s-a atras atenţia asupra necesităţii de a se transporta şi depozita producţia în ziua recoltării, datorită proastei organizări, o parte din orz a fost lăsat în câmp, unde a rămas şi în cursul nopţii.

În cadrul IAS Măxineni culturile sunt fără excepţie, în marea lor parte, puter­nic îmburuienate, cu implicaţii grave asupra realizării producţiilor agricole pla­ni­ficate, iar directorul întreprinderii a dezinformat cu privire la stadiul lucrărilor de întreţinere. În această unitate lipsurile s-au înmulţit în timp, datorită crasei lipse de răspundere, a deficienţelor de ordin organizatoric, a indisciplinei şi încălcării tehnologiilor. Dacă unele producţii se "anunţă" mici, aceasta este o consecinţă a modului necorespunzător în care s-a acţionat la irigarea culturilor, a neasigurării densităţilor de plante corespunzătoare pe toate solele, lipsuri care nu au fost operativ şi profund analizate în vederea stabilirii unor măsuri eficiente. Deşi suntem în plină campanie, o parte din şefii de fermă lipseau din unitate, fiind plecaţi la Brăila sau în alte localităţi, iar contabilul-şef al unităţii la ora 18:00, în loc să se ocupe de transportul şi valorificarea producţiei, era plecat la domiciliul din Brăila. În mod cu totul nepermis, împuternicitul ICAPPA era plecat din CUASC acasă, iar unii împuterniciţi de la formaţiile de lucru nu cunoşteau unde se află formaţia de care răspunde. Inginerul-şef al trustului, deşi trimis la IAS Măxineni pentru a sprijini colectivul de muncă, a părăsit unitatea, mergând la Brăila să dea un telefon la departament.

Grave abateri s-au constatat şi la CAP Movila Miresii, unde pe o solă de 68 ha orz, datorită indisciplinei şi lipsei de control din partea împuternicitului statului, a inginerului-şef al unităţii şi a celorlalte cadre de conducere s-au constatat pierderi foarte mari la recoltat. Analizând cu exigenţă situaţiile acestea, care constituie flagrante încălcări ale legilor ţării, manifestări ale indiferenţei, indisciplinei şi dezordinei care şi-au făcut loc în unităţile respective, secretariatul Co­mi­tetului Judeţean de Partid a stabilit următoarele măsuri: Alexandru Dogaru, directorul IAS Măxineni, a fost destituit din funcţie, fiind trecut şeful fermei nr. 8 la aceeaşi unitate, fiind pus în discuţia adunării generale de partid în vederea sancţionării sale cu "Vot de blam cu avertisment"; Nica Sandu, ingi­ner-şef la IAS Măxineni, să fie pus în discuţia adunării generale de partid şi sancţionat cu "Vot de blam cu avertisment"; Grigore Banu, contabil-şef la IAS Măxineni a fost destituit din funcţie, desfăcându-i-se totodată contractul de muncă, retragerea avizului de a mai îndeplini funcţia de contabil-şef şi punerea sa în discuţia adunării generale de partid şi sancţionarea cu "Vot de blam cu avertisment"; Constantin Coman, inginer-mecanic la IAS Măxineni, să fie pus în discuţia adunării generale de partid şi sancţionat cu "Vot de blam cu avertisment"; Stan Aldea, împuternicit al ICAPPA pentru CUASC Măxineni, să fie pus în discuţia adunării generale de partid, exclus din rândul membrilor de partid şi să i se desfacă contractul de muncă; Dănuţ Migai, instructor al Comitetului Judeţean al UTC, împuternicit al statului în campania de vară la formaţia nr. 2 IAS Măxineni, să fie pus în discuţia adunării generale de partid şi sancţionat cu "Vot de blam cu averisment" şi trecut în producţie; Alexandru Cârlioru, ingi­ner Trustul IAS, împuternicit al statului în campania de vară la formaţia nr. 1, să fie pus în discuţia adunării generale de partid şi sancţionat cu "Vot de blam cu avertisment"; Dumitru Danielescu, inginer-şef Trustul IAS a fost eliberat din funcţie şi trimis să muncească la IAS Măxineni în funcţia de director, pus în discuţia adunării generale de partid şi sancţionat cu "Vot de blam cu avertisment"; Dimofte Toader, secretar al comitetului comunal de partid Movila Miresii şi primar al comunei să fie sancţionat cu "Vot de blam".

Totodată, secretariatul Comitetului Judeţean de Partid a atras atenţia în mod foarte serios tovarăşilor Ivanov Nicolae care răspunde de CUASC Măxineni, Ion Susanu, directorul Trustului IAS, Gheorghe Ilie, directorul Trustului SMA, Nicolae Popa, directorul ICAPPA, Ionel Pitrop, directorul ITA, care se fac vinovaţi de comiterea abaterilor respective. Secretariatul Comitetului Judeţean de Partid cere tuturor cadrelor de partid şi de stat, tuturor cadrelor de conducere şi specialiştilor din unităţi să acţioneze cu deplină răspundere pentru buna organizare şi desfăşurare a muncii. Se impune ca din aceste situaţii să se tragă toate învăţămintele necesare în toate unităţile judeţului să se acţioneze în ritm susţinut la timp şi fără pierderi a recoltei de vară, să se efectueze operativ şi de cea mai bună calitate lucrările de eliberare a terenului şi însămânţare a culturilor duble, să se execute în cele mai bune condiţii lucrările de întreţinere, să se asi­gure densitatea corespunzătoare pe toate solele şi irigarea culturilor.

Este cât se poate de clar că, dacă în această perioadă nu se acţionează într-un desăvârşit spirit de ordine, disciplină şi răspundere politică şi profesională în toate unităţile, în toate formaţiile de lucru se va diminua substanţial recolta acestui an şi, ca urmare, retribuţiile lucrătorilor din agricultură. Va trebui să se acţioneze în spiritul sarcinilor date de tovarăşul Nicolae Ceauşescu cu prilejul recentelor vizite de lucru în unităţile agricole din mai multe judeţe. Şi în judeţul Brăila sunt toate condiţiile pentru a se obţine în acest an producţii deosebit de bune. Dispunem de tot ceea ce este necesar, iar acum, totul depinde de noi! Aceasta este realitatea, aceasta trebuie să devină, zi de zi, ceas de ceas deviza mobilizatoare pentru toţi cei care muncesc pe frontul recoltei.
Înainte (jud. Brăila), nr. 9.923/1989

×