x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Decorat de musulmani cu "Medalia Jubiliară a Marelui Lider"

Decorat de musulmani cu "Medalia Jubiliară a Marelui Lider"

de Florin Mihai    |    12 Noi 2009   •   00:00
 Decorat de musulmani cu "Medalia Jubiliară a Marelui Lider"
5373-106554-untitled1.jpg"Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Mohammad Ali Jin­nah, întemeietorul statului pa­kis­tanez, tovarăşului Nicolae Ceau­şes­cu, preşedintele Republicii Socialiste Ro­mâ­nia, i-a fost conferită distincţia Me­dalia Jubiliară Quaid-i-Azam."

Astfel scria în diploma primită la cancelaria secretarului general român la 24 de­cembrie 1976. Expeditor fusese Zulfikar Ali Bhutto (prim-ministru al Re­pu­blicii Islamice Pakistan, preşedinte al Comitetului Naţional de Sărbătorire a Centenarului), dar misiunea înmâ­nă­rii medaliei i-a revenit ambasa­do­ru­lui SA Maid.

Ceremonia a avut loc la sediul CC al PCR. Deşi medalia a fost emisă oficial la 25 decembrie, Ceau­şescu a primit-o cu o zi înainte. Poate şi pentru că se apropiau sărbătorile de sfârşit de an. Aşa cum se obişnuieşte în cazul decoraţiilor de acest gen, distincţia este săracă în simboluri.

Abundă în schimb textele, redactate în cele două limbi oficiale ale Pa­kistanului (engle­ză şi urdu). Pe margine este scris "Birth centenary celebrations of Quaid-i-Azam Mohammad Ali Jinnah-1976", iar spre interior aceeaşi legendă, în limba localnicilor: "Tamgah-i-Sad Saala Jashan-i-Wiladat-i-Quaid-i-Azam". Central sunt plasate semiluna, soarele şi mos­cheea, simboluri musulmane.

Medalia s-a bătut în cinstea lui Ali Jinnah (1876-1948), supranumit "ma­rele lider" (Quaid-i-Azam), fondatorul statului independent pakistanez şi primul guvernator general al ţării. Se născuse la Karachi, în India stăpânită pe atunci de britanici. A absolvit Univer­sitatea din Bombay, specia­lizându-se apoi în studii de Drept la Londra. S-a angajat la "Lincoln's Inn", o celebră firmă de avocatură. S-a întors în patria natală, într-o încercare de a reabilita afacerile tatălui său. Din 1896 a intrat în politică, fiind membru de frunte al Congresului Naţional Indian. Atras tot mai mult de organizaţiile islamiste, a pătruns în Liga Musulmanilor din India. A propus, printre altele, o reformă în 14 puncte, prin care drepturile politice ale credincioşilor lui Allah urmau să fie protejate în cadrul unei Indii care să se autoguverneze. În perioada dintre cele două mari războaie, acţiunea politică a lui Jinnah s-a radicalizat. Visul său era apariţia unui stat musulman independent. Abia în 1947 a apărut Pakistantul. La un an şi Jinnah se stingea din viaţă. Dar memoria sa a fost păstrată cu sfinţenie de co­na­ţionali.

×
Subiecte în articol: special