x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Diplomaţii erau obraznici cu miliţienii de la Circulaţie

Diplomaţii erau obraznici cu miliţienii de la Circulaţie

de Valentin Zaschievici    |    14 Mar 2009   •   00:00

Ministerul de Interne Inspectoratul Municipiului Bucu­reşti ● Notă Cu abaterile săvârşite de autotu­rismele din grupa CD şi TC



Cadrele serviciului circulaţie, conform ordinului conducerii Inspectoratului General al Miliţiei, au continuat să supravegheze modul cum autovehiculele înmatriculate la grupele CD, TC respectă normele ru­tiere.

Cu această ocazie, s-a stabilit că majoritatea conducătorilor acestor autovehicule respectă regulile de circulaţie şi se conformează semnelor şi semnalelor făcute de agenţii de circulaţie. Cu toate acestea, zilnic, se constată situaţii când funcţionari ai ambasadelor sau ai reprezen­tanţelor diplomatice acreditaţi în ţara noastră comit abateri de la normele rutiere, periclitând siguranţa sau îngreunând traficul rutier. Un aspect deosebit îl constituie faptul că, în momentul când aceste persoane sunt invitate să se conformeze regulilor stabilite, acestea au o atitudine refractară şi nu de pu­ţine ori jignitoare la adresa cadrelor de miliţie.

Exemple:
  • CD nr. 595 – marca Ford Esconi, a fost condus în ziua de 30 aprilie 1988 de Papanicolau Nicolae, ataşat al Ambasadei Elene la Bucureşti. Acesta, fiind invitat de ofiţerul care asigura măsurile pe linie de circu­laţie la Sala Palatului RSR, unde avea loc o acţiune politică, să pără­sească zona, a refuzat categoric, jignind lu­crătorul de miliţie şi alte persoane care au asistat la discuţie.
  • CD nr. 1288 – marca Volvo, aparţine lui Pereyron Alain, ataşat al Ambasadei Franţei. Acesta, în ziua de 22 aprilie 1988, nu a respectat semnalul de deviere a traficului, in­trând pe un traseu interzis, pe care urma să se deplaseze condu­cerea superioară de partid şi de stat.
  • CD 656 – autoturism Volga, aparţine Ambasadei URSS. La data de 30 martie 1988, a fost condus de Anatoli Bardingan, funcţionar în cadrul ambasadei, care a tamponat un alt autoturism, după care a încercat să dispară.

Următoarele autoturisme nu au respectat semnificaţia culorii roşii a semaforului electric:
  • TC 736 – Lada 1600 Break, aparţinând Reprezentanţei Comerciale a R.P. Ungară, la 5 mai 1988, la intersecţia cu Calea Dorobanţilor – Şos. Ştefan cel Mare;
  • CD 457, aparţinând numitului Constantinos Stenos, ataşat al Ambasadei Greciei, la 5 mai 1988, a circulat pe culoarea roşie a sema­forului electric la intersecţia Calea Dorobanţilor – Şos. Ştefan cel Mare;
  • CD 1021, la ora 18:10, în ziua de 5 mai 1988, a circulat la culoarea roşie a semaforului electric, în intersecţia Biserica Amzei – Calea Victoriei. Autoturismul aparţine numi­tului Jean Pierre Bellanger, ataşat în cadrul Ambasadei Franţei;
  • CD 554, la orele 16:00, în ziua de 4 mai 1988, a circulat pe culoarea roşie a semaforului electic la intersecţia cu calea Victoriei – Bd. Ghe. Ghe. Dej. Autoturismul aparţine numitului Jose Manuel Urena Ceci­liano, ministru consilier al Ambasa­dei Costa Rica.
  • CD – Sol, în ziua de 18 martie 1988, ora 17:05, a circulat pe culoarea roşie a semaforului electric la intersecţia Bd. Dacia – Calea Doroban­ţilor. Autoturismul aparţine Amba­sa­dei Republicii Sudan.
  • CD 446, în ziua de 11 martie 1988, orele 07:30, a circulat la intersecţia Bd. Dacia – Calea Doro­ban­ţilor pe culoarea roşie a semaforului electric. Autoturismul aparţine nu­mi­tului Shah Ahmad Ghassemi, ata­şat al Ambasadei Iran la Bu­cu­reşti;
  • TC 578, în ziua de 22 aprilie 1988, orele 12:00, a circulat pe culoarea roşie a semaforului electric, în intersecţia Bd. Ghe. Ghe. Dej – Str. Brezoianu. Autoturismul aparţine Ambasadei Republicii Populare Bulgaria la Bucureşti.
  • TC – 862, în ziua de 16 martie 1988, orele 15:30, a staţionat în zona de interdicţie pe Str. Domniţa Anastasia. Autoturismul aparţine numitului Sastromihardio Soerjano, se­cretar special al Ambasadei Indo­neziei.
  • TC – 582, în ziua de 5 mai 1988, orele 14:00, a oprit în zona de interdicţie pe Str. Ştirbei Vodă, în faţa magazinului de mobilă. Autoturismul aparţine Reprezentanţei Co­merciale a RP Ungare.
  • TC – 358, în ziua de 5 mai 1988, orele 11:30, a oprit în zona interzisă din faţa Sălii Palatului. Autoturismul aparţine PR Ungare.

Următoarele autoturisme nu au acordat prioritate autovehiculelor care aveau acest drept, punând în pericol securitatea rutieră.
  • CD – 1119, în ziua de 5 mai 1988, a circulat prin Piaţa Victoriei fără a respecta regulile de prioritate. Autoturismul aparţine numitului Shammat Mohamed Adel, diplomat al Ambasadei Siriei.
  • l TC – 501, în ziua de 6 mai 1988, orele 15:25, nu a acordat prioritate autovehiculelor în timp ce circula prin Piaţa Victoriei. Autoturismul aparţine Agenţiei Economice a ambasadei R.S. Cehoslovacia.
  • CD – 209, în ziua de 4 mai 1988, orele 16:05, nu a acordat prioritate circulând prin Piaţa Victoriei., fiind pe punctul de a produce accident. Autoturismul aparţine Ambasadei Republicii Turcia.
  • TC – 436, în ziua de 6 mai 1988, circulând prin Piaţa Aviatorilor, nu a acordat prioritate autovehiculelor. Autoturismul aparţine numitului Kalin Ţvetanov, funcţionar în cadrul Ambasadei R. P. Bulgaria.
  • CD – 787, în ziua de 6 mai în 1988, circulând prin Piaţa Aviatorilor nu a acordat prioritate pie­tonilor aflaţi în traversare pe marcaj. Au­toturismul aparţine Amba­sadei Italiei.

Nota, întocmită la începutul anului 1989, a fost transmisă Ministerului de Externe pentru a fi prelucrată cu ambasadele

×