x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Dunărea, la fel de periculoasă precum armele grănicerilor

Dunărea, la fel de periculoasă precum armele grănicerilor

de Monalise Hihn    |    25 Iun 2009   •   00:00
Dunărea, la fel de periculoasă precum armele grănicerilor
Sursa foto: Puiu Sălăgean/

În 1989, Adrian Bulacu se pregătea să dea la IEFS, după ce în urmă cu un an ratase de puţin intrarea la această facultate. O discuţie cu un prieten l-a determinat să se gândească din ce în ce mai mult la fuga din ţară. Fără să ştie prea multe despre felul în care erau păzite graniţele, Adrian şi doi prieteni ai săi au decis să îşi asume acest risc, deşi erau conştienţi că îşi pot găsi sfârşitul sub tirul de gloanţe al grănicerilor.



"PUTEAU SĂ NE ÎMPUŞTE GRĂNICERII!"
În 1989, Adrian, Puiu şi Walter aveau 21 de ani şi o grămadă de vise. Primii doi se cunoşteau din copilărie. Visau din adolescenţă să fugă din ţară. Încet-încet, ideea de a fugi din ţară începuse să îl obsedeze tot mai tare: "Pe măsură ce se apropiau exame­ne­le, parcă, nu mai aveam chef de nimic. Mi se părea mult mai plauzibil să fug şi consideram că şansele mele să re­u­şesc să trec frontiera sunt mai mari decât să intru la IEFS", spune Adrian.

Când şi-au făcut planul de fugă, nu aveau habar despre felul în care era păzită frontiera, mai bine zis drumul care mergea paralel cu Dunărea şi pe unde patrulau grănicerii. "Nu ştiam absolut nimic. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să ne uităm pe harta României, în Atlas. Aflaserăm că Du­nă­rea se poate trece cel mai uşor pe la Cazane, unde apa era îngustă, dar asta o cunoştea toată lumea. Ne imaginam că există patrule, că graniţa e foarte păzită. Cei care trecuseră şi fuseseră returnaţi se fereau să dea informaţii, dar nici noi nu aveam curajul să riscăm. Am fi dat imediat de bănuit.

Auziserăm, de asemenea, că acolo unde apa era îngustă şi paza era sporită faţă de locurile în care lăţimea fluviului creştea. N-aveam nici o informaţie concretă. De asemenea, tot făcându-ne planul, ne-am gândit că, fiind vorba de graniţă, ar putea fi acolo grăniceri, poate chiar călare, cu câini după ei, şalupe etc. Noi eram si­guri că au de toate. Ne gândeam la tot ceea ce putea fi mai rău."

Atât Adrian, cât şi Puiu şi-au anunţat taţii că vor să fugă din ţară. "De­ghi­zaţi" în turişti, cei doi au fost duşi cu maşina, la Herculane, de tatăl lui Adrian. Au urmat trei zile şi trei nopţi de luptă cu pădurea, cu teama să nu fie descoperiţi de grăniceri.

"Am mers prin pădure numai noaptea. Ziua stăteam ascunşi, pentru că ne-a fost clar că riscurile să fim prinşi erau foarte mari. Vedeam numai ciobani, pe care îi evitam. Stăteam ascunşi sub frunze, crengi, pe unde găseam o groapă sau un şanţ. În timpul rătăcirii am ajuns să dormim într-o noapte şi într-un cimitir. În întunericul nopţii nu am realizat unde suntem, iar dimineaţa am văzut că adormisem cu capul pe o piatră funerară. Atunci ne-am speriat. Totuşi, aveam doar 21 de ani.

Am cărat ceva mâncare cu noi, dar nu multă, pentru că planul nostru era ca în două nopţi să trecem Dunărea. Am mai pierdut însă, în plus, o zi şi o noapte. Am rămas fără mâncare, nu mai aveam nimic. Am văzut ciobani pe dealuri, dar nu ne-am apropiat de ei, ca să nu riscăm nimic. Când am ajuns pe ultimul deal am văzut grănicerii, foişoarele şi şa­lu­pa, am studiat cum se uitau, cum pă­zeau. Am stat ultima zi şi i-am ur­mă­rit, dar a fost greu să memorăm toate mişcările lor. Poate, dacă am fi stat două-trei zile, am fi înţeles mai bine ce se întâmplă, dar noi eram fără mân­care, fără nimic. Ploua. Mişcare pe apă am văzut de două ori în timpul zilei.

Ne gândeam că dacă până nu se întunecă nu mai vedem nici o mişcare - ne-am şi dus - pentru că era un interval bunicel de timp să reuşim să intrăm în apă. Noi ne-am dat seama, privind de sus, că acolo unde ajunseserăm Dunărea era lată, pentru că a trecut o şalupă şi se vedea foarte mică pe apă. Atunci am realizat că acolo pe unde eram noi, Dunărea era, de fapt, mai mult un obstacol natural şi le-am zis lui Walter şi lui Puiu că paza e slabă. Am stat până pe la 10 seara pe deal şi apoi am început să coborâm. Grănicerii patrulau pe drum. I-am văzut şi călare. Erau foişorul şi o barcă a grănice­rilor, ce se tot învârtea pe apă. Practic, acolo exista un fel de bază militară mai mică. Nu mai aveam nici o şansă să mer­gem mai încolo, îşi aminteşte Adrian Bulacu.

După mai multe peripeţii, cei trei prieteni au reuşit să treacă Dunărea înot, lăsând în urmă lagărul numit România, dar şi să scape de ar­mele grănicerilor. Dacă cei trei ar fi in­trat în raza puştilor grănicerilor, aceştia i-ar fi împuşcat, pentru că aveau ordin să tragă fără somaţie. Abia apoi trebuiau să mai tragă de două ori în aer, pentru ca la o eventuală anchetă să demonstreze că, totuşi, i-au somat pe fugari. După lungi pe­ri­peţii, Adrian a ajuns în Canada, Walter a încercat să treacă frontiera Iu­goslaviei cu Austria şi a fost împuşcat de gră­ni­ceri în picior, iar Puiu a fost returnat autorităţilor.
"MILOŞII" GRĂNICERI
Adrian a fost printre cei norocoşi. El nu a mai făcut drumul înapoi spre România, dar peste 90% din cei care reuşeau să fugă erau returnaţi autorităţilor române. Abia atunci aflau fugarii ce înseamnă cu adevărat răzbunarea grănicerilor. Fugarii erau preluaţi la frontieră, unde cătuşele erau schimbate cu câte o sârmă. De regulă, la predare participa câte un ofiţer, însoţit de câţiva soldaţi. De frica superiorilor, militarii ascultau fără să crâcnească ordinele.

Un hunedorean care a făcut armata la "Grăniceri" a acceptat să povestească, sub protecţia anonimatului, ce ordine li se dădeau: "Ni se spunea că vom avea de suferit împreună cu toată familia, dacă nu îi lovim. Mai mult, ne ameninţau cu batalionul disciplinar, cu lipsa permisiilor ori ne puneau clar în vedere că ne vor transforma viaţa într-un calvar, dacă nu facem aşa cum ne cer. Mi-este ruşine să recunosc că am bătut o mulţime de fugari, că i-am umilit. Aveam doar 19 ani atunci şi, cu siguranţă, am fost un laş.

Am participat la o mulţime de reconstituiri de trecere de frontieră, am ascultat ordinele superiorilor şi i-am bătut cu arma pe foarte mulţi fugari. Am plâns, am băut şi m-am rugat la Dumnezeu să mă ierte pentru tot ceea ce făceam. Am fost un om slab atunci, iar imaginile acelea mă obsedează şi astăzi. Dacă aş putea repara greşelile de atunci, aş fi gata să dau orice. Din păcate, voi trăi toată viaţa mea cu acele imagini! Mai multe nu vreau să vă povestesc! Îmi ajunge propria povară."

Pe de altă parte, majoritatea celor care au fost returnaţi autorităţilor române au reuşit să găsească iertarea pentru soldaţi, declarând că aceştia erau aproape nişte copii şi că erau nevoiţi să asculte de ordinele superio­rilor. Puiu Sălăgean spune astăzi, la 20 de ani după ce a trecut prin acel iad, că soldaţii ar fi fost crunt pedepsiţi dacă nu ar fi executat ordinele ofiţerilor: "Erau speriaţi, abrutizaţi, uneori beţi. Erau nişte copii. Ce ar fi putut să facă?! Nici măcar nu am încercat să aflu numele celor care m-au chinuit în acele zile, deşi acele bătăi nu se pot uita niciodată!".


CIOBANII, UN SOI DE GRĂNICERI
Majoritatea celor care şi-au riscat viaţa sau liberta­tea încercând să evadeze din România trecând Dunărea înot spun că s-au ferit de ciobanii care erau cu oile în zona frontierei.

Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, care a trecut Dunărea înot în iunie 1989, povesteşte astăzi: "Ocoleam stânele, pentru că ciobanii pârau la Securitate, poate că erau plătiţi sau obligaţi să facă asta. Nici ei nu vedeau chiar tot, pentru că pe noi nu ne-au văzut".

În schimb, tatăl fostului campion mondial la box profesionist, Mihai Leu, Nicolae, care a fugit din ţară în toamna lui 1989, a ales să treacă frontiera pe uscat, unde se pare că grănicerii aveau o altă "optică".

Mihai Leu îşi aminteşte: "Tatăl meu nu mai rezista să locuiască în România. A găsit pe cineva care i-a arătat pe unde să treacă frontiera, pe la Oradea. Nu avea acte la el, nu avea nimic. A fost un lucru foarte interesant. A trecut grănicerul pe lângă el ca şi cum nu l-ar fi văzut. Mi-a spus că era imposibil aşa ceva. Contactaseră o filieră care îi trecea pe fugari lângă frontieră. Aşa a trecut în Austria şi tot aşa în Germania".

×
Subiecte în articol: special văzut dunărea