x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Iahtul prezidenţial

Iahtul prezidenţial

de Lavinia Betea    |    03 Sep 2009   •   00:00
Iahtul prezidenţial
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

În vara lui 1989, printre dotările de agrement ale cuplului prezidenţial se afla şi un luxos iaht. În versiunea gen. mr. Marin Neagoe (fostul aghiotant de tinereţe al lui Ceauşescu şi şeful Direcţiei a V-a a Securităţii în ultimii ani), regele Hussein al Iordaniei i-l făcuse cadou Elenei Ceauşescu. Cu "diplomaţia" specifică, prima doamnă a ţării îl dobândise astfel (citat după gen. mr. Marin Neagoe, 35 de ani - Umbra lui Ceauşescu, Editura Lumea Magazin, Bucureşti, 2005, pp. 108-109):

"Eram în Iordania lângă un rege care ţinea cu tot dinadinsul să-şi onoreze oaspeţii veniţi de departe. Şi Maiestatea sa a făcut tot posibilul ca Preşedintele român să se simtă în vizită ca la prieteni. Doamna nu s-a putut menţine la acelaşi nivel de comportament. Iată-ne într-o vizită de agrement la reşedinţa de vară a regelui Hussein, din Golful Aqaba. O plimbare pe iahtul particular al regelui - mai bine spus, după cum am aflat ulterior, al soţiei, dăruit de rege. Construit special pentru acest golf unde toate minunile lumii subacva­tice se înfăţişează privirilor. Într-o cameră specială cu podeaua de sticlă puteai observa, stând comod în fotoliu, viaţa intimă a mării, splendizii săi corali, poate unici în lume. Iahtul însuşi cu funcţionalităţile, serviciile şi fineţea construcţiilor sale, era cu adevărat un dar regesc.

Doamna nu a rezistat tentaţiei de persoană căreia i se cuvine orice. La început şi-a exprimat sincer ad­mi­ra­ţia pentru splendidul vas şi pentru formidabilele dezvăluiri subacvatice pe care le făcea posibile, a continuat cu insistenţe lipsite de orice tact şi a încheiat afirmând că i-ar face o imensă plăcere dacă ar avea un ase­menea cutreierător de ape pe ţărmul românesc al Mării Negre. Nu l-am văzut prea des pe Preşedinte atât de jenat. Pentru că Doamna lui nu făcea doar aluzii. Regeasca gazdă înţelesese demult. Iahtul acela era cadoul pe care-l făcuse soţiei sale. Dar va avea el grijă... Ca urmare, nu prea târziu, cam după un an, regele a tri­mis în dar cuplului român prezidenţial un iaht identic, comandat, după câte ştiu, la acelaşi şantier din America. De câte ori se afla la mare, Doamna se plimba cu iahtul acesta care îi făcea o enormă plăcere."
În decembrie '89 era şi iahtul acela parte a "averii lui Ceauşescu". Sub steagul cui a mai navigat?

×
Subiecte în articol: special nicolae ceausescu iaht