x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Nicu Ceauşescu a "deghizat" hotelurile în blocuri de locuinţe

Nicu Ceauşescu a "deghizat" hotelurile în blocuri de locuinţe

18 Noi 2009   •   00:00

Demnitarii care au lucrat direct cu Nicu Ceauşescu în anii '80 au o amin­tire plăcută despre calităţile ad­­ministrative ale acestuia. Spre exemplu, fostul ministru al Turismului din perioada 1984-1989, Ion Stănescu, îşi aminteşte că fiul "Con­­du­cătorului iubit" a trecut peste dis­po­­ziţiile părinţilor săi, ca­re inter­ziceau construcţia de noi ho­teluri.

Ast­fel, Nicuşor a emis apro­bări pentru ridicarea unor blo­­curi de lo­cuin­ţe în staţiunea Pălniş din judeţul Sibiu (unde era prim-secretar), care de fapt erau ho­­­te­lurile de care avea nevoie Mi­nis­terul Turismului pentru a dezvolta zona. Stănescu a relatat acest eve­­niment în memoriile sale, apă­rute la Editura "Paco" în anul 2002, cu titlul "Potenţial turistic ro­mâ­nesc Eldorado al viitorului" (Ilarion Ţiu)




Nicu Ceauşescu, în calitatea sa de prim-secretar la Sibiu, se ambi­ţi­o­nase să facă din staţiunea Păltiniş o a doua Poiană Braşov. După cum se cunoaşte, zona este deosebit de frumoasă şi se pretează la dezvoltări turistice de primă mărime. Cunoscând dorinţa lui Nicu Ceau­şescu, care coincidea şi cu do­rinţa noastră, a celor din turism, am plecat la Sibiu, însoţit de adjunctul meu - Costache Zmeu şi de Mihai Tenea de la CSP şi de Radu Suman, director ge­ne­ral al centralei de Construcţii Montaj Bucureşti. Aveam în program şi mo­dernizarea Hotelului "Îm­păratul Ro­­­ma­nilor" şi intrarea la Nicu Ceau­şescu voiam să o facem sub acest pretext. La discuţii a participat, cum era firesc, şi directorul OJT Sibiu. Prezen­tându-i ce mo­dernizări voiam să facem la "Îm­păratul Romanilor" şi ob­ţi­nând apro­barea lui Nicu - "Daţi-i drumul... Mă ocup eu să iasă bine... Arun­caţi pe mine... ce o să-mi facă mie?". Radu Suman, adresându-se gazdei noastre, spune: "Asemenea modernizări să facem şi la Păltiniş, tovarăşe prim-secretar".

Nicu Ceauşescu voia mai mult decât modernizări - el şi noi de altfel - voia construirea unor hoteluri. Pentru aceasta însă trebuia să se obţină aprobarea includerii lor în Planul de Stat, la capitolul investiţii, ceea ce era imposibil, chiar dacă cel care ar fi cerut se numea Nicu Ceau­şescu. Aşa cum am avut prilejul să arăt în discuţiile anterioare, preocupările lui Ceauşescu, dar mai ales ale Elenei Ceau­şescu, în ceea ce priveşte dezvoltarea bazei turistice se aflau pe un loc prea puţin favorabil.

Tenea de la CSP se adresează lui Nicu Ceauşescu: "Tovarăşe preşedinte al Consiliului Judeţean, vă propun să prindeţi în planul Consiliului construirea a cinci blocuri de locuinţe la Păltiniş... Este în puterea dvs. să o faceţi".

Lui Nicu Ceauşescu i-a surâs ideea "deghizării" hotelurilor în blocuri de locuinţe. Am plecat cu toţii la Păltiniş, unde am convenit asupra amplasării celor cinci construcţii. Ele trebuiau concepute ca blocuri, iar când se terminau, la roşu, să fie transferate la OJT Sibiu, care să le "modernizeze". Planul făcut era rea­list, dar foarte riscant. Desigur, cu toţii ne sprijineam pe poziţia lui Nicu, vorba lui: "Mie ce-o să-mi facă?".

După două săptămâni, în luna mai 1989, a început construirea celor cinci hoteluri de la Păltiniş. Până în decembrie 1989, ele au fost ridicate la roşu şi transfe­rate la OJT Sibiu. După evenimentele din decembrie 1989, "praful" s-a ales de ele! Tot ce s-a putut fura s-a furat, rămânând doar structura de beton şi o parte din zidărie; Păltinişul nu s-a mai înscris ca un concurent redutabil al Poienii Braşov.

Profitând de disponibilităţile lui Nicu Ceauşescu, Vasile Brunar, şeful OJT Sibiu, sprijinit de conducerea Ministerului Tu­rismului, a iniţiat mai multe "moder­ni­zări" în favoarea turismului - în două luni a fost asfaltată şoseaua până la Păltiniş, s-a construit o benzinărie, o farmacie, un magazin alimentar, toate pe seama Consiliului Popular.

Trebuie remarcat faptul că el personal s-a ocupat de finalizarea lucrărilor de mo­dernizare a Hotelului "Împăratul Ro­ma­nilor ". După părerea specialiştilor din tu­rism, hotelul a fost printre unităţile model-etalon în modernizare şi ceea ce este demn de reţinut -  că s-au păstrat ca­racteristicile arhitecturale din perioada când el a fost construit.

În toate aceste realizări, Nicu Ceauşescu are meritul principal; dacă el nu ar fi fost de acord, nu s-ar fi putut face nimic.

×
Subiecte în articol: special