x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special O comisie moscovită a analizat "legile limbii"

O comisie moscovită a analizat "legile limbii"

22 Sep 2009   •   00:00

În 1989, Mircea Snegur, preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al Re­publicii Socialiste Sovietice Mol­do­ve­neşti (RSSM), a participat la şedinţa unei comisii înfiinţate de Kremlin, care a avizat favorabil legile limbii mol­doveneşti recent adoptate. Pre­zentăm în continuare câteva pasaje, pre­luate din volumul de memorii "Labirintul destinului", publicat de Snegur.

Cât priveşte activitatea comisiei Sovietului Suprem al URSS, concluziile ei au stat la baza unei hotărâri speciale, din 22 septembrie 1989, a Comisiei pentru politică naţională şi relaţiile dintre naţiuni a sovietului naţionalităţilor al sovietului suprem al URSS, la şedinţa căreia am participat împreună cu dl C. Obo­roc. Ho­tă­rârea se referea, în temei, la necesitatea desfăşurării pe larg a muncii de lămurire a prevederilor şi a oportunităţilor Legii "Cu privire la func­ţio­narea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM".

Atât Comisia, cât şi Institutul Dreptului de Stat al Academiei de Ştiinţe a URSS nu au depistat careva încălcări ale procesului legislativ la aprobarea legii în cauză. Ni s-a cerut doar intensificarea activităţii de tălmăcire a prevederilor legii, precum şi crearea condiţiilor necesare pentru funcţionarea liberă şi deplină a legilor despre limbi. Aşadar, s-a dovedit că în Re­publica Moldova nimeni nu a avut de gând să li­mi­teze drepturile vre unei mi­no­ri­tăţi naţionale, după cum eram învi­nuiţi. La una din şedinţele din oc­tom­brie, Prezidiul Sovietului Suprem al republicii a adoptat o ho­­tărâre specială privind îndeplinirea reco­man­dărilor comisiei moscovite, ea având ca scop principal stabilizarea situaţiei social-politice.

Pentru mine, cel mai important fragment din textul documentului adoptat a fost următorul: "Ţinând cont de faptul că, în procesul elaborării, discutării şi adop­tării Legii (despre funcţionarea lim­bilor, n.n.), n-au fost comise în­căl­cări se­rioa­se, care ar leza drepturile cons­titu­ţio­na­le ale cetăţenilor RSSM din careva considerente, inclusiv în de­pendenţă de apartenenţa naţio­na­lă, şi, prin ur­mare, nu sunt temeiuri pentru a su­pri­ma sau a întrerupe ac­ţiu­­nea Le­gii cu privire la funcţionarea limbi­lor vor­bite pe teri­to­riul RSSM - să manifeste perseve­renţă, consec­ven­ţă şi tact în realizarea prevederilor legilor în toa­te sferele vieţii, să inten­si­­fice con­tro­lul asupra aplicării lor în cu­­noş­tinţă de cauză şi la timp, nea­d­mi­ţând le­zarea drepturilor şi intere­se­lor na­ţio­nalităţilor şi grupurilor en­ti­ce care locuiesc în republică". Aceste sarcini se puneau în seama sovie­te­lor ra­io­na­le şi orăşeneşti, ministe­re­lor, comi­te­te­lor de stat şi departamen­te­lor. Dar nu asta importa. Principalul era că oamenii străini s-au lămurit, au apreciat corect situaţia, nu au con­s­ta­tat încălcări. "Ai noştri" însă continuau să pălăvrăgească, pretutindeni, despre încălcarea drepturilor omului.
Mircea Snegur, Labirintul destinului. Memorii, Volumul I, Chişinău, Fundaţia "Draghiştea", 2007, p. 614-615

×
Subiecte în articol: special