x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Ore de pregătire gratuite pentru admitere

Ore de pregătire gratuite pentru admitere

de Eugenia Mihalcea    |    06 Feb 2009   •   00:00

Elevii din ultimul an de liceu parti­cipau de la sfârşitul lunii ianua­rie-începutul lui februarie 1989 la primele ore de pregătire pentru admiterea la facultate. Meditaţiile gratuite, organizate de universităţi în zilele de sâmbătă şi duminică, ţineau până în mai sau chiar în primele zile ale lunii iunie. Profesorii din cadrul uni­versi­tă­ţi­lor rea­lizau această mun­că voluntar.



"Liceele mai bune din Bucureşti beneficiau de o dublă patronare – cea a unităţilor industriale şi a fa­cul­tăţilor. Cele din urmă organizau pentru elevii din ultimii ani de liceu meditaţii, care începeau în lunile ia­nuarie-februarie. Orele se făceau sâm­băta la sediile fa­cul­tăţilor şi, în general, erau lecţii de sinteză, dar şi exerciţii şi probleme care se cereau la admitere", îşi aminteşte Aurel Ghimpu, pur­tă­torul de cuvânt al Universităţii Bu­cureşti.

Constantin Niţă, profesor la Facul­ta­tea de Matematică din cadrul Uni­ver­sităţii Bucureşti, era lector la aceeaşi facultate în 1989. Profesorul spune că în februarie, în urmă cu 20 ani, începeau la Universitatea Bu­cu­reşti, la Facultatea de Mate­matică, ore­le de pregătire pentru cei care do­reau să dea admitere la respectiva ins­tituţie de învăţământ superior.

"Existau cursuri de pre­gătire pentru ad­miterea la Facultatea de Matema­ti­c­ă şi Informatică gratuite pentru can­didaţi. Se făceau în clădirea din Stra­da Spiru Haret, în amfiteatrul de la parter", povesteşte profesorul Cons­­tantin Niţă. "Veneau mulţi can­di­daţi, în general se umplea am­fi­teatrul, dar nu stăteau totuşi în pi­cioare. Erau şi tineri care se pre­gă­teau pentru Politehnica bu­cu­reş­tea­nă sau pentru Academia de Studii Economice, pentru că noi nu îi întrebam la ce universitate vor da ad­mi­te­re", completează Niţă.

Cadrele didactice care predau în fiecare sâmbătă şi du­minică timp de aproape jumătate de an erau fie lectori, fie con­fe­ren­ţi­ari. "Nici profesorii nu îşi permiteau să lipsească sau să spună că nu vor să par­ticipe la aceste ore de pregătire, chiar dacă nu primeam nici un ban pentru asta. Se făcea multă muncă voluntară în perioada comunistă. Nu spuneau nu, pentru că existau controale, ca şi la cursurile de la zi", explică profesorul Niţă.

Meditaţii fără plată nu se făceau numai în Ca­pitală, ci în toate ma­rile centre universitare, după cum notează şi presa vremii. Făclia, ziarul Comitetului judeţean de partid din Cluj-Napoca, anunţa la începutul lunii ianuarie că Universitatea din Cluj organizează în perioada 21 ianuarie-13 mai 1989, sâmbăta şi duminica, cursuri de pregătire pentru concursul de admitere în învăţământul superior. Înscrierile se făceau la decanatele facultăţilor unde candidaţii doreau să dea admitere. Ei se înregistrau pe baza adeverinţelor eliberate de liceu sau de locul de muncă.

×
Subiecte în articol: special