x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Prelucrarea informaţiilor pentru mesajele cu structură complexă

Prelucrarea informaţiilor pentru mesajele cu structură complexă

29 Iul 2009   •   00:00
INTRODUCERILE: NECAZURILE UNEI INTRODUCERI CONCENTRATE
Este cu neputinţă de evitat, deşi orice ziarist doreşte uneori contra­riul: orice articol trebuie să aibă un început. Un cap. Scrierea unei introduceri este cauza unei mari suferinţe. De ce, nu este un mister. Pe baza introducerii, cititorul ia o hotărâre critică: să continui?

Totuşi nu fiţi intimidaţi de introduceri. Gândiţi-vă la ele ca şi când v-ar costa 10 dolari cuvântul sau că fiecare cuvânt trebuie gravat pe oţel inoxidabil, în vreme ce dumneavoastră staţi aşezat pe o sobă încinsă. Gândiţi-vă la economie.

O introducere mai bună prezintă clar punctele esenţiale ale relatării şi, atunci când e posibil, include un amănunt care deosebeşte articolul respectiv de altele de acelaşi fel. Dacă jefuitorii unei bănci au scăpat "într-un Mercedes albastru ca cerul", acest mic fapt aparţine introduce­rii.

Capul ştirii trebuie să obţină un efect maxim printr-un minim de cuvinte. El nu trebuie să se bâlbâie. Bâlbâiala are o mulţime de cauze:
- o cascadă de amănunte lipsite de importanţă;
- limbaj abstract şi general;
- accent pus pe modul în care se anunţă ceva şi nu pe ceea ce s-a întâmplat sau pe sursă şi nu pe relatarea însăşi;
- pierderea în labirintul cronologiei evenimentului.

Exemplul următor este o bâlbâială in extremis:
"Au fost confiscate ceva cantităţi de marijuana şi heroină, a declarat şeriful Bob Stokes, şi, deşi n-a fost vorba despre un mare raid de droguri, a fost cea mai mare captură de oameni pe care am văzut-o vreodată".

Aceasta este una dintre cele mai stranii fraze de introducere pe care am întâlnit-o vreodată. Ca bâlbâială, este un exemplu clasic, pentru că nu spune nimic. Trebuie să sapi în al treilea şi al patrulea paragraf al articolului ca să înţelegi informaţia:

"Un raid de narcotice a prins în plasă mici cantităţi de marijuana şi heroină, a declarat şeriful Bob Stokes, dar un surprinzător de mare număr de oameni - 73.- mă aşteptam doar la 10 sau 15 - a spus Stokes".

Chiar şi o introducre scurtă, directă poate fi o bâlbâială.
"Tulsa - O încercare de atac înarmat asupra băncii Mensfield nu a mai avut loc astăzi."

Nu este respectat principiul potrivit căruia cititorilor trebuie să li se spună ce s-a întâmplat, nu ce nu s-a întâmplat. "Nu a reuşit" ar fi fost o expresie mai potrivită, dar oricum această introducere este prea sărăcăcioasă ca să poate sta în picioare.


NU ÎNGROPAŢI ŞTIRILE!

Iată acum o bâlbâială şi mai sugestivă. Ştirea este scurtă şi pe jumătate îngropată, frazarea este abstractă şi formală, introducerea unui document oficial:

"Membrii Consiliului de Administraţie al Spitalului St. Clare's au votat unanim să nu pună în practică hotărârea Curţii Supreme din New Jersey, prin care tatăl lui Karen Anne Quinlan are permisiunea să întrerupă aparatele care o ţin în viaţă, a declarat astăzi un purtător de cuvânt".

Cititorul trebuie să parcurgă două-treimi din frază înainte de a afla ştirea. Soarta umană este exprimată astfel: "Să întrerupă aparatele care o ţin în viaţă". Următoarea formulare merge chiar în inima pro­blemei. "Spitalul din New Jersey, unde Karen Anne Quinlan zace de aproape un an, nu va pune în discuţie hotărârea judecătoreacă prin care i se dă dreptul la o moarte demnă."

Cine a votat, ce şi cum este un amănunt secundar care poate fi exprimat mai târziu. Punctul principal al ştirii este hotărârea de a nu discuta cele decise de Tribunal şi semnificaţia ei. "Moartea demnă", apare citată mai târziu în articol, ar fi trebuit să fie cuprinsă în introducere. Remarcaţi, de asemenea, cum a doua notă este mult mai apropiată de limbajul familiar. Dacă citiţi cele două introduceri cu voce tare, veţi vedea că prima variantă este scrisă într-un fel în care nu vorbeşte nici o fiinţă omenească.
Fragment din "Tehnica scrisului", Caiet Documentar editat de Catedra de teoria şi practica presei a Academiei de Studii Social-Politice, p. 98-101

×
Subiecte în articol: special