x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Primul-ministru maghiar, Miklos Nemeth, acuza România de "vicierea drepturilor omului"

Primul-ministru maghiar, Miklos Nemeth, acuza România de "vicierea drepturilor omului"

18 Mai 2009   •   00:00

Raportul Ambasadei României la Varşovia către Mi­nisterul Afacerilor Externe



Tovarăşului Nicolae Mihai - CC al PCR,
Tovarăşului Constantin Oancea,
DR I,

În legătură cu vizita primului-ministru al RP Ungare, Miklos Nemeth, în RP Polonă, la invitaţia primului-mi­nistru, M. Rakowski, vă informăm:

La data de 15 mai a.c., premierul maghiar a fost primit de primul secretar al CC al PMP, W. Jaruzelski, ocazie cu care în discuţii au fost abordate probleme ale cooperării bila­terale, precum şi aspecte ale problematicii inter­naţionale. S-a făcut, de asemenea, o informare re­ciprocă cu privire la restructurarea funcţiilor mecanismelor economice ale celor două ţări şi introducerea reformelor social-politice.

S-a accentuat asupra convergenţei soluţiilor reformatoare din cele două ţări, ceea ce oferă perspective favorabile intensificării problemelor-cheie cu care se confruntă cele două ţări. M. Nemeth s-a întâlnit, de asemenea, cu omologul său M. Rakowski. La întrevedere, care a avut o durată de trei ore, cei doi premieri au exprimat intenţia dezvoltării în continuare a relaţiilor dintre cele două ţări, remarcându-se asemănarea punctelor lor de vedere. Întâlnirea s-a concentrat, de asemenea, şi pe discutarea unor aspecte ale situaţiei internaţionale, îndeosebi cooperarea Poloniei şi Ungariei cu ţările europene, relaţiile celor două ţări cu CEE şi coo­perarea în cadrul CAER. Cei doi premieri au accentuat că este necesar să se dezvolte cooperarea în cadrul CAER şi să se producă o schimbare în sistemul financiar care guver­nează raporturile economice dintre ţările membre.

În cadrul unei conferinţe de presă, M. Nemeth a men­ţionat că scopul vizitei sale a fost acela de a se familiariza cu procesul de transformări care se desfăşoară în Polonia şi pe care Ungaria îl urmăreşte cu interes. "Scopurile noastre sunt identice sau apropiate, nu ne putem însă da unii altora soluţii. Fiecare ţară trebuie să-şi fructifice experienţa şi să-şi creeze propriul model de dezvoltare, care să aibă la bază realităţile proprii."

Referindu-se la relaţiile economice bilaterale, premierul maghiar a arătat că acestea sunt foarte strânse, dar că încă mai sunt multe de făcut.

Relaţiile în cadrul CAER sunt, potrivit aprecierii lui Nemeth, depăşite, îndeosebi în ceea ce priveşte mecanismele financiare. Referindu-se la similitudinile transfor­mărilor care au loc în Polonia şi Ungaria, s-a arătat că cea mai vizibilă este orientarea spre o economie de piaţă. S-a apreciat că "Masa rotundă" a reprezentat un eveniment istoric care a permis normalizarea relaţiilor sociale şi a faci­litat implementarea reformelor.

Ultima întrebare, formulată de un ziarist indian, s-a referit la stadiul relaţiilor ungaro-române. Nemeth a arătat că relaţiile dintre cele două ţări în ultimul an s-au înrăutăţit "nu din vina noastră". Vicierea drepturilor omului afec­tează - potrivit aprecierii premierului maghiar - nu numai naţionalităţile maghiară şi germană din România, ci însuşi poporul român. "Am formulat şi am transmis conducerii de la Bucureşti propuneri concrete. Suntem deschişi în continuare pentru discuţii", a conchis primul-ministru ungar.
Ion Teşu - 17 mai 1989, ora 12:30
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 60-61

×
Subiecte în articol: special nemeth