x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Realizarea planului de transport pe calea ferată

Realizarea planului de transport pe calea ferată

14 Oct 2009   •   00:00

Regionala de Căi Ferate Galaţi: Analizându-se la Întreprinderea de Materiale de Construcţii Doaga, judeţul Vrancea, scrisoarea cititorului Ion Ciocan, responsabil al sectorului transporturi de la această unitate, a reieşit că as­pectele semnalate privind reali­za­rea planului de transport pe calea ferată se confirmă. Întrucât unele mărfuri ca: stabilopozi, blocuri evidate, dale de beton, bolţuri de mână destinate unor beneficiari din diferite localităţi nu sunt supuse optimizării, se arată în răspuns, se va interveni la orga­ne­le centrale de resort pentru ca şi aceste transporturi să aibă un astfel de regim, în funcţie de zona de influenţă a întreprinderilor de materiale de construcţii existente.
Pentru urmărirea de la nivelul regionalei a activităţii de în­căr­că­ri-des­cărcări din cadrul IMC Doaga, divizia de mişcare a introdus şi această întreprindere pe lista de urmărire a mărfurilor prioritare pentru economie.



Corespondentul nostru voluntar, Vasile Neagu, frezor la Întreprinderea "Romlux" din Târ­govişte, ne scrie despre înfăţişarea de azi a unui vechi sat de munte, Râul Alb este unul dintre cele mai mari sate din judeţul Dâmboviţa şi aparţine comunei Bărbuleţu. Faima lui a trecut şi peste hotarele ţării prin covoarele ce se ţes aici de artizani populari. A beneficiat în cei 45 de ani de eliberare, asemenea tuturor satelor patriei de mari transformări sociale şi economice.
Care este înfăţişarea prezentă a satului Râul Alb? Un dispensar modern, bine dotat, cu cadre me­dicale competente asigură o bună asistenţă sanitară celor aproape 2.400 de locuitori. Trei şcoli, două grădiniţe pentru copii, un complex comercial şi patru unităţi mixte ale cooperaţiei de producţie, achiziţii şi desfacerea mărfurilor, un modern centru de cultură şi creaţie socialistă cu o mare sală de spectacole, bibliotecă, club, muzeu - iată numai o parte din edificiile social-culturale ale acestui sat. Şi încă ceva: preocupările oamenilor de aici sunt acum altele. Mulţi locuitori ai satului se afirmă ca buni specialişti în domeniul pomiculturii, zootehniei. Femeile ţes covoare care se exportă în multe ţări ale lumii. O mare parte a sătenilor s-au calificat pe marea platformă industrială a munici­piului Târgovişte, unde lucrează ca strungari, frezori, maiştri, tehnicieni.

Majoritatea realizărilor din această străveche aşezare de la poalele munţilor Leaota sunt înfăptuite în luminoşii ani ai "Epocii Nicolae Ceauşescu". Cine ar fi gândit chiar şi în primii ani ai construcţiei socialiste că la Râul Alb stâlpii reţelei electrice vor ajunge până pe cele mai semeţe dealuri, că apa de băut va veni pe conductă până în curtea gospoda­rilor, că locuinţe moderne - multe din ele cu etaj - vor lua locul şoproanelor de altă dată? Toate acestea aparţin oamenilor, sunt dovada vieţii noi pe care şi-o făuresc.
Gheorghe Pârvan - Scînteia, nr. 14.646/1989

×
Subiecte în articol: special