x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Restituiri - Ceauşescu dorea pentru România comanda Tratatului de la Varşovia

Restituiri - Ceauşescu dorea pentru România comanda Tratatului de la Varşovia

09 Ian 2009   •   00:00

În ianuarie 1989, sovieticii şi-au anunţat partenerii din Tratatul de la Varşovia că-l vor schimba din funcţie pe comandantul Forţelor Armate Unite. Un "Eroul al Uniunii Sovietice" era schimbat cu un altul.



De câţiva ani însă, Ceauşescu solicita până la iritare liderilor de la Moscova să numească în această funcţie pe un militar din "ţările frăţeşti" pentru a arăta lumii "de­mocraţia socialistă". La rândul lor, mareşalii Uniunii So­vietice dădeau exemplu cazul NATO, unde comandanţii generali erau întotdeauna americani!

Prezentăm mai jos, în exclusivitate, din Arhivele Naţionale, ste­nograma discuţiei dintre Ion Stoian (membru supleant al CPEx) şi E.M. Tiajelnikov (ambsadorul URSS acreditat la Bucureşti), unde ro­mânii au fost înştiinţaţi de modificarea conducerii Tratatului de la Varşovia:

La 6 ianuarie a.c., tovarăşul Ion Stoian, membru supleant al Comitetului Politic Executiv, secretar al CC al PCR, a primit pe ambasadorul URSS la Bucureşti, E.M. Tiajelnikov, la cererea acestuia.

Ambasadorul a spus că a fost însărcinat să trans­mită pentru tovarăşul Nicolae Ceauşescu, se­cre­tar general al Partidului Comunist Român, pre­şe­dintele Republicii So­cialiste România, din partea tova­răşului Mihail Gorbaciov, secretar ge­ne­ral al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii So­vietice, preşedintele Prezidiului So­vietului Suprem al URSS, urmă­toarea comunicare:

"La 5 ianuarire 1989 a expirat termenul pentru care tovarăşul Viktor Kulikov, mareşal al Uniunii Sovie­tice, a fost numit în funcţia de comandant şef al Forţelor Armate Unite ale statelor participante la Tratatul de la Varşovia.

Partea sovietică propune să fie numit în această funcţie, pentru perioada următoare, pe general de armată Piotr Gheorghevici Luşev, prim-ad­junct al ministrului Apă­rării al URSS, erou al Uniunii Sovie­tice.
Piotr Luşev s-a născut în 1923. A absolvit Aca­demia Militară pentru trupe blindate şi Academia marelui Stat Major. A fost, succesiv, comandant de regiment, de divizie şi de armată. A fost comandantul districtelor militare de pe Volga, din Asia Centrală şi din Moscova, precum şi comandantul grupului de trupe sovietice din Germania.
Din 1986 este prim-adjunct al ministrului Apărării al URSS. Este memru al CC al PCUS şi de­putat în Sovietul Suprem al URSS.

Tovarăşul Mihail Gorbaciov îşi exprimă spe­ranţa că tovarăşul Nicolae Ceauşescu va fi de acord cu candidatura propusă pentru funcţia de comandant şef al Forţelor Armate Unite ale statelor participante la Tratatul de la Varşovia.

Ştirea de presă despre numirea noului comandant şef al Forţelor Armate Unite ar putea fi pu­blicată simultan în statele participante la Trata­tul de la Varşovia, imediat după convenirea textului acesteia pe cale diplomatică".

Tovarăşul Ion Stoian a mulţumit ambasadorului sovietic pentru co­municare şi l-a asigurat că aceasta va fi prezentată tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român, preşedintele Republicii Socialiste România.

Totodată, a menţionat că această comunicare va fi examinată de conducerea partidului nostru, ţinân­du-se seama de propunerile tovară­şului Nicolae Ceauşescu, ale Partidului Comunist Român, cu privire la democratizarea şi perfecţionarea organizării şi funcţionării organelor Tratatului de la Varşovia, prezentate, după cum este cunoscut, în iunie anul trecut, la Consfă­tuirea de la Varşovia a Comitetului Politic Consultativ.

×
Subiecte în articol: special ceausescu varsovia