x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Româncele, "reginele" handbalului european

Româncele, "reginele" handbalului european

de Delia Gomoescu    |    05 Mai 2009   •   00:00
Româncele, "reginele" handbalului european

Sfârşitul lunii aprilie 1989 a venit cu o premieră pentru handbalul feminin românesc: două dintre reprezentantele ţării noastre în cupele europene au reuşit performanţe de excepţie, cu­ce­rind trofee continentale.



Ştiinţa Bacău a intrat în posesia Cupei Cupelor, iar Chimistul Rm. Vâlcea a câştigat Cupa IHF. Partidele decisive s-au disputat la 30 aprilie, însă, din cauza amplelor articole dedicate zilei de 1 Mai, cronicile ce­lor două jocuri şi-au făcut loc abia în ultima pagină a ziarului Sportul.

În finala Cupei Cupelor, Ştiinţa Bacău a întâlnit în dublă manşă formaţia sovietică Kuban Kras­no­dar. După un rezultat de egalitate obţinut în deplasare, 25-25, handbalistele pregătite de Mihai Pintea şi Costel Petrea au învins pe teren propriu cu 22-19 şi au adus trofeul la Bacău. Din cele 10 partide disputate în ediţia 1988-1989 a competiţiei, Ştiinţa a câştigat şapte, a terminat două jocuri la egalitate şi a pierdut un singur meci. Până la finala cu echipa din URSS, handbalistele moldovence trecuseră de Beledisysi Spor (Turcia), SC Empor Rostock (RDG), Vasas Budapesta (Ungaria) şi ŢSKA Sofia (Bulgaria).

La rândul său, Chimistul Rm. Vâlcea a cucerit pentru a doua oară Cupa IHF, după ce izbutise să câştige aceeaşi competiţie şi în 1985. De această dată, elevele antrenorilor Gheorghe Ionescu şi Ioan Gherhard au trecut chiar de deţinătoarea trofeului, formaţia sovietică Egle Vilnius. Învin­gă­toa­re cu 26-18 în tur, handbalistele vâl­cene au pierdut apoi în de­pla­sare, 21-26, însă pertotal golavera­jul le-a fost favorabil. De altfel, în cele opt partide disputate în ediţia 1988-1989 a Cupei IHF, Chimistul a înregistrat patru victorii şi tot atâtea înfrângeri, calificându-se de fiecare dată la golaveraj. Prin­tre "victimele" formaţiei din Vâlcea s-au numărat ZVL Preşov (Cehoslovacia), Rostselmaş Rostov pe Don (URSS) şi Spartacus Budapesta (Ungaria). La doar câteva zile după finala Cupei IHF, Chimistul şi-a mai trecut în palmares o performanţă notabilă: a devenit în premieră campioană naţională.

În ziarul Sportul de la 3 mai 1989, Emanuel Fântâneanu anali­za evoluţia echipelor noastre în competiţiile continentale: "Un argument care probează indubitabil că nu avem de-a face cu o performanţă singulară, ci cu o constantă a înaltului nivel este şi faptul că handbalistele de la Chimistul Rm. Vâlcea îşi înscriu, la un scurt interval, pentru a doua oară în palmares, câştigarea Cupei IHF, în timp ce Ştiinţa Bacău, prezenţă permanentă în plutonul de frunte continental de club, finalistă a Cupei Campionilor Europeni, s-a impus acum în Cupa Cupelor. Este, fără îndoială, «momentul handbalului», pentru că - e timpul să precizăm - în actuala ediţie a cupelor europene echipele noastre au avut o remarcabilă comportare de ansamblu, dacă avem în vedere că hand­ba­liştii de la Steaua se află şi ei în finala competiţiei nr. 1 a continentului, că fetele de la Mureşul Tg. Mureş şi tinerii componenţi ai echipei Dinamo Bucureşti au ur­cat până între cele mai bune patru ale CCE şi Cupei Cupelor, că Po­litehnica Timişoara, de asemenea, una dintre formaţiile de pers­pec­­tivă, s-a numărat printre animatoarele Cupei IHF. Pornind, deci, de la toate aceste frumoase reuşite, într-un clasament al prezenţelor de marcă în ediţia 1988-1989 a cupelor europene, handbalul românesc ocupă un indiscutabil loc pe prima treaptă a podiumului, poziţie care reconfirmă potenţialul de care dispunem, posibilitatea de men­ţi­nere în prim-planul ierarhiilor continentale şi mondiale la acele cote care au făcut să se vorbească permanent despre «şcoala ro­mâ­nească de handbal»".

×
Subiecte în articol: special cupei