x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Săptămăna economică

Săptămăna economică

de Ilarion Tiu    |    11 Iul 2009   •   00:00

La Întreprinderea minieră Bărbăteni (jud. Hunedoara) a avut loc o surpare în Sectorul 3 producţie, împrejurare în care a murit un muncitor în vârstă de 48 ani.





6 iulie
La Întreprinderea minieră Bărbăteni (jud. Hunedoara) a avut loc o surpare în Sectorul 3 producţie, împrejurare în care a murit un muncitor în vârstă de 48 ani.

Incident la metroul bu­cu­reştean. În jurul orei 7:53, călătorii au fost alertaţi de un nor de fum care s-a produs la un vagon al trenului care tranzita distanţa Piaţa Unirii - Piaţa Universităţii. Cauza incidentului a fost un scurtcircuit la cablul de forţă prin care se alimentau cu energie electrică motoarele de tracţiune ale ramei de metrou.

7 iulie
La Depozitul de furaje al Asociaţiei economice intercoope­ratiste Ileni (jud. Braşov) a izbucnit un incendiu în care au ars circa 1.000 kg paie şi a fost deteriorat un camion. Focul s-a produs datorită neatenţiei şoferului, care nu a oprit motorul autoutilajului în timpul descărcării paielor, acestea prinzându-se de la scânteile provenite de la ţeava de eşapament.

8 iulie
La Combinatul de Utilaj Greu Iaşi, secţia Oţelărie electrică, s-a perforat cuptorul nr. 2, de 50 tone, deversându-se întreaga cantitate de substanţă fluidă. Cercetările au stabilită că accidentul s-a produs datorită pre­zenţei unor cantităţi de plumb în fierul vechi introdus în cuptor pentru retopire, precum şi a calităţii necorespunzătoare a cărămizilor refractare folosite la căptuşirea cuptorului.

9 iulie
La Cooperativa Agricolă de Producţie Podu Rizii (jud. Dâm­boviţa) au fost sacrificate "de urgenţă" 16 vaci de lapte. Acestea se intoxicaseră cu ştir (plantă toxică), administrat în hrana animalelor, în amestec cu paie. Carnea a fost predată unei întreprinderi specializate, pentru valorificare.

10 iulie
În bazinul maritim al Portului Agigea Sud s-a scufundat şalupa "Corbu", de şapte tone, fără încărcătură. Incidentul a avut loc în jurul orei 12:35 datorită lovirii ambarcaţiunii de epava unei nave greceşti care era scufundată şi abandonată de circa 15 ani. Nu au fost victime, iar şalupa a fost recuperată în cursul zilei.

11 iulie
Incident peste mări între două ambarcaţiuni aflate sub pavilion românesc în zona navigabilă Marea Roşie. Astfel, în timpul manevrelor de re­morcare a navei "Alexandria" (aflată în derivă) de către vaporul "Amara" s-a produs o coliziune între acestea deasupra liniilor de plutire, împrejurare în care au suferit pagube ce impuneau intrarea în port pentru remedieri. Prima navă era încărcată cu 13.000 de tone mărfuri generale pentru Thailanda, iar cealaltă cu 11.950 de tone minereu de fier din India.

La Sectorul de mecanizare a agriculturii din Poiana (jud. Neamţ), un muncitor în vârstă de 48 de ani a murit în urma unei explozii cauzate de operaţiunea de sudură a unui butoi în care fusese depozitată anterior benzină. Deflagraţia a fost cauzată de creşterea presiunii gazelor din interiorul recipientului.

Sursa: Arhiva CNSAS,
Fond  Documentar, dos. nr. 8566, vol. 26

×
Subiecte în articol: special