x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Săptămâna economică

Săptămâna economică

19 Sep 2009   •   00:00

● 15 septembrie
La Combinatul perochimic Brazi, la ora 12:30, în timpul operaţunilor de pregătire pentru pornirea instalaţiei de fracţionare gaze, la demontarea unei supape, au scăpat gaze iritante şi toxice de hidrogen sulfurat, împrejurare în care doi operatori (unul de la Trustul de montaj utilaj chimic Bucureşti - ce acorda aistenţă tehnică), de 28 şi 34 de ani, au decedat, iar un inginer şi un operator au fost accidentaţi şi internaţi în spital, toţi căzând de la înălţime.

● 16 septembrie
În jurul orei 18:30, împingătorul "Isaccea 11", proprietatea Întreprinderii de navigaţie fluvială "Navrom" Galaţi, în timp ce efectua manevre de acostare în Portul Mahmudia (jud. Tulcea), a lovit împingătorul "Giurgiu 21", aparţinând aceleiaşi întreprinderi, care staţiona. În urma coleziunii, la împingătorul "Isaccea 11" s-au produs două găuri sub linia de plutire, una de 7-10 cm lungime, cores­punzând cu tancul de combustibil prin care s-au deversat în Dunăre circa 400 litri de motorină, iar cealaltă, lungă de apro­ximativ 30 cm, în dreptul sălii maşinilor. Ambele fisuri au fost astupate, nava men­ţinându-şi starea de plutire. Din primele verificări s-a stabilit că manevra a fost executată de un pilor fluvial, comandantul navei "Isaccea 11" nefiind prezent la bord. Nu s-au înregistrat victime.

● 17 septembrie
La Întreprinderea avicola de stat Bistriţa (jud. Bistriţa-Năsăud), în perioada 7-17 septembrie, în două hale cu găini de re­producţie, de 5-8 săptămâni, provenite de la întreprinderea de profil din localitatea Tărtăşeşti (jud. Dâmboviţa), au apărut îm­bolnăviri de holeră aviară, din cauza căreia 3.236 de păsări au murit. Alte 13.364 găini au fost sacrificate din necesitate, carnea celor tăiate fiind valorificată la preţ de calitatea a II-a. Au fost amendaţi contra­ven­ţional cu câte 2.000 de lei directorul, directorul-tehnic şi medicul veterinar ai unităţii, deoarece nu au luat toate măsurile zooveterinare ce se impuneau pentru limitarea pierderilor (deşi cunoşteau feno­menul de la începutul lunii septembrie), precum şi un inspector din cadrul Inspectoratului sanitar-veterinar al judeţului Bis­triţa-Năsăud, pentru lipsă de operativitate în efectuarea ana­lizelor de la­borator şi stabilirea diagnosticului.

● 18 septembrie
În jurul orei 20:00 s-a produs o explozie urmată de un început de incendiu la transformatorul de 1Kv care alimenta cu energie electrică Filatura de lână pieptănată şi Întreprinderea de tricotaje, ambele din Buzău.
După circa o oră, timp în care producţia obiectivelor a fost întreruptă, s-a realizat conectarea la sistemul energetic naţional printr-un circuit de rezervă. Focul a fost lichidat de pompierii militari în circa
10 minute. După primele cercetări a rezultat că explozia s-a datorat încălzirii ule­iului din transformator care se afla în supra­sarcină. Nu s-au înregistrat victime.

● 19 septembrie
La Întreprinderea de industriaizare a laptelui Bacău s-au depreciat 4.895 litri de lapte, ca urmare a pătrunderii în tancul de depozitare a soluţiei de sodă caustică fo­losită la spălarea instalaţiei de pasteurizare. Vinovat de producerea evenimentului a fost declarat un operator, în vârstă de 52 ani, care nu a închis ventilul dintre instalaţie şi tanc.
Arhiva CNSAS, Fond Documentar, dos. nr. 8.566, vol. 27

×
Subiecte în articol: special