x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Sergiu Celibidache, calitatea rar a unui geniu muzical

Sergiu Celibidache, calitatea rar a unui geniu muzical

24 Oct 2009   •   00:00
Sergiu Celibidache, calitatea rar a unui geniu muzical

El País relata la 24 octombrie 1989 despre vizita la Madrid a dirijorului Sergiu Celibidache, deo­sebit de apre­ciat în Vest, despre excelenţa sa profesională, dar şi despre tabieturile sale.

"Sergiu Celibidache, dirijorul de ori­gine română, a ajuns ieri la amia­ză la Madrid de la München (Repu­bli­ca Federală Germană), cu un zbor charter, pentru a dirija, astăzi, la Au­ditoriul Naţional, Simfonia a şaptea de Bruckner, un compozitor faţă de care se simte în mod special ataşat. În vârstă de 67 de ani, deplasându-se cu greutate din cauza unor du­reri de gută care i-au apărut cu ceva ani în urmă, Celibidache a călătorit însoţit de membrii Orchestrei Filarmonice din München, pe care o conduce din 1980. La Aeroportul Barajas îl aştepta Alfonso Aijón, directorul de la Ibermúsica.

Spectacolele pe care le va da la Ma­drid încep azi cu Bruckner şi vor con­­tinua mâine, miercuri, cu «Forţa des­tinului» de Verdi, «Don Juan» de Strauss şi Simfonia nr. 1. de Brahms. Aceste două concerte, oferite de Ibermúsica în cadrul ciclului «Mari or­chestre ale lumii», se vor repeta în aceeaşi ordine vineri şi sâmbătă, pentru seria sponsorizată de banca de economii, Caja de Ahorros de Madrid.

Celibidache a decis ieri după-amia­ză să se odihneasă, a vrut să mănânce ţipar şi să-şi vadă prie­te­nii, Carmelo Bernaola, Jorge Rubio şi alţii. A întrebat şi de regizorul En­rique Garcia Asensio. Celibidache a fost în mod particular interesat de viaţa politică spaniolă şi a fost surprins când a aflat că duminica vii­toare vor avea loc alegerile legislative în ţara noastră, lucru pe care până ieri nu îl ştia.

Celibidache, născut în 1912 în Ro­mâ­nia, şi-a început cariera după cel de-al doilea război mondial. De la vârsta de numai 33 de ani şi până în 1952 a condus Orchestra Filarmo­nică din Berlin, înainte de venirea lui Herbert von Karajan. Din acest an a dirijat cele mai mari orchestre din lume. Căsătorit cu o pictoriţă ro­mâncă, având împreună un fiu, care studiază regia de teatru, Celibidache este faimos ca fiind unul dintre dirijorii cei mai meticuloşi în pregătirea reprezentaţiilor şi extrem de exigent cu membrii orchestrei, de la care cere dedicare totală. De asemenea, şi-a clădit o carieră pedagogică, predând numeroase cursuri internaţionale pentru viitorii dirijori.

Pretenţiile pe care le are acest geniu muzical, considerat unul dintre cei mai buni dirijori din lume, de­­venit o adevărată legendă, se adau­gă la faimoasa sa aversiune faţă de înregistrările pe discuri (exis­tă doar câteva înregistrări pi­rat). Cu toate astea, se pare că va ceda într-un final dorinţei membrilor orchestrei şi în viitorul apropiat vor ieşi pe piaţă primele sale în­re­gis­trări autorizate.

Ultima sa vizită în Spania a avut loc în februarie 1987, tot împreună cu Filarmonica din München. În trecut a dirijat şi Orchestra Naţională a Spaniei, cu care a avut rezultate remarcabile. Din nefericire, luna de miere dintre el şi orchestră nu a fost de durată şi relaţia s-a destrămat.

Neagreând interviurile, Sergiu Celibidache alternează pasiunile lu­meşti (este un mare gurmand) cu cele intelectuale (este un investigator asiduu al fenomenologiei muzi­cale). Exigent la repetiţiile cu or­chestra, atent la detalii şi riguros în elaborarea sunetului, re­pre­zen­ta­ţiile sale creează o atmosferă de sărbătoare. Şi pe bună dreptate. Celi­bi­dache este un dirijor unic şi irepetabil. Din comportamentul său profesional şi din obiceiurile sale de zi cu zi răzbate rara calitate a ge­niului muzical."

×
Subiecte în articol: special