x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Socialismul, Făt-Frumosul omenirii

Socialismul, Făt-Frumosul omenirii

de Monica Iordache Apostol    |    20 Noi 2009   •   00:00

Nicolae Ceauşescu i-a înfierat pe cei care sus­ţi­neau trecerea la capitalism, deşi de­ţineau funcţii de conducere în ţările so­cialiste, a prezentat o viziune apoca­lip­tică asupra ţă­rilor occidentale şi a pro­pus o reuniune inter­naţională a par­tidelor co­muniste în care să se dis­cu­te pro­blemele ce preocupă întreaga miş­ca­re comunistă şi muncitoreas­că.


Vă prezentăm în continuare fragmente din raportul politic citit de Ni­colae Ceauşescu la ultimul Congres al PCR din 20-24 noiembrie 1989.
"Stimaţi tovarăşi, subliniez încă o da­tă, că - luptând ferm împotriva ve­chiului, a ceea ce nu mai corespunde - trebuie să preţuim şi să dezvoltăm continuu socialismul. (...) După cum ştiţi, în popor se spune aşa: să nu arunci o dată cu apa murdară şi copilul. Şi nu mai este însă vorba de un simplu copil! Socialismul a devenit un voinic puternic, un Făt-Frumos, care a crescut într-o lună cât alţii într-un an - cum se spune în poveste - şi a devenit un flăcău puternic, voi­nic, care se va afirma în întreaga lume, pentru că nu­mai socialismul re­prezintă vii­to­rul! Iată de ce, criticând ce e rău, nu trebuie să aruncăm socia­lismul, ci pe cei care au făcut  în aşa fel încât să adu­că daune socialismului! Ce se poate spune despre cei care declară astăzi că nu mai vor socialismul, că vor să meargă spre capitalism, deşi au funcţii de conducere într-o ţară sau alta? Au lucrat oare pentru socialism? Oricine îşi pune această întrebare. Se pa­re că răspunsul logic este că au fo­lo­sit funcţiile pe care le-au avut pentru a împiedica dezvoltarea socialismului, că n-au servit poporul şi nu se gândesc să-l servească. Iată de ce spun cu toată seriozitatea în faţa partidului şi poporului că trebuie să avem permanent în vedere de a face totul pentru ca acest minunat voinic, socialismul - acest Făt-Frumos al omenirii - să triumfe nu numai în România, ci în întreaga lume!"


SITUAŢIA DIN CAPITALISM

"Este bine cunoscut, după înseşi da­tel­e oficiale din ţările capitaliste dez­vol­tate că se măreşte decalajul dintre gru­pul tot mai mic de bogaţi  şi marea ma­joritate a populaţiei. Se menţine un număr ridicat de şomeri şi, în me­die, 30-40 la sută din rândul tineretului nu au locuri de muncă, creşte an de an numărul săracilor şi al celor care nu au nici o perspectivă de muncă şi via­ţă demnă. Se manifestă tot mai pu­ternic lipsa de locuinţe, creşte, din pă­ca­te, numărul analfabeţilor în rândul co­piilor şi tineretului, care nu au con­diţii pentru învăţătură în înseşi ţările dezvoltate. La acestea se adaugă crimi­nalitatea, drogurile, care - în multe ţări - au devenit probleme naţionale".


REUNIUNE INTERNAŢIONALĂ

"Având în vedere situaţia complexă exis­tentă, inclusiv situaţia din miş­ca­rea comunistă şi muncitorească, Partidul Comunist Român se pronunţă pentru organizarea de întâlniri sub diferite forme, inclusiv pentru organizarea de conferinţe continentale şi re­­gionale, a unei conferinţe inte­r­na­ţio­n­ale, în vederea discutării în co­mun a problemelor ce preocupă întrea­ga mişcare comunistă şi muncito­rească, întreaga omenire, şi a găsi formu­lele cele mai bune de conlucrare şi solidaritate".


OMUL NOU

"Dezvoltarea intensivă, moderni­za­rea şi organizarea ştiinţifică a tutu­ror sectoarelor economico-sociale cer oa­meni cu înalte cunoştinţe, cu o bună pregătire în toate domeniile de activi­tate. O dată cu generalizarea în­vă­ţă­mân­tului de 12 ani sunt create con­di­ţiile necesare de creştere a nivelului de cunoştinţe al tuturor oamenilor muncii, de formare a unei clase mun­ci­toare şi ţărănimi cooperatiste cu un ni­vel ridicat de pregătire tehnico-ştiin­ţifică, de realizare a unei muncitorimi şi ţărănimi intelectuale şi de sporire a cunoştinţelor întregii noastre naţiuni, care - în deceniul următor - trebuie să devină un popor cu înalte cunoştinţe, cu o cultură, cu un înalt spirit revoluţionar, un popor cu nivel intelec­tual ridicat, aceasta repre­zen­tând garanţia înaintării cu succes a patriei noastre pe drumul socialismului şi comunismului, al bunăstării şi fericirii întregii naţiuni. (...) Să intensificăm activitatea de formare şi ridicare a conştiinţei revoluţionare, de formare a omului nou, constructor conştient al socialismului şi comunismului, cu înalte trăsături revoluţionar patriotice, cu un larg orizont de cu­noş­tinţe teoretice, ştiinţifice şi profe­sio­nale, de cultură generală, cu un spi­rit revoluţionar militant. (...) Să combatem toate concepţiile retrograde, înapoiate, egoismul, spiritul de parvenire, manifestările de necinste (...). Să perfecţionăm continuu conţinutul Festivalului naţional "Cântarea Ro­mâniei", care asigură participarea lar­gă a maselor, şi în primul rând a ti­ne­re­tului, la întreaga activitate de creaţie cultural-artistică, care are un rol tot mai important în dezvoltarea culturii patriotice, revoluţionare. (...) Trebuie să se realizeze noi opere literare, cu un înalt conţinut patriotic, noi filme, pie­se de teatru, care să oglindească viaţa, realizările poporului nostru, să fie puternic pătrunse de înaltele idealuri ale umanismului revoluţionar, socia­list, să sădească în conştiinţa tineretului, a întregului popor, dragostea faţă de patrie, faţă de socialism, de partid, faţă de interesele generale ale întregii naţiuni. Presa, radiodifuziunea, toate mijloacele de informare în masă trebuie să acţioneze cu şi mai multă fermitate, în spiritul concepţiei re­vo­lu­ţionare, să adopte o atitudine mai combativă faţă de manifestările şi lipsurile din diferite domenii de activitate, să promoveze cu mai multă în­drăz­neală noul, să generalizeze experienţa înaintată".


DATORIA EXTERNĂ

"Lichidarea datoriei externe repre­zintă o mare realizare a politicii sta­tului nostru şi pune capăt depen­den­ţei îndelungate a ţării noastre faţă de monopolurile şi capitalul financiar străin. Pentru prima dată în istoria sa România nu mai plăteşte nici tribut, nici dobânzi! Tot ceea ce se produce aparţine pe deplin poporului român, care a devenit astfel - se poate spune - pentru prima oară, cu adevărat independent, şi economic şi politic!"

×
Subiecte în articol: special