x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Vara lui ’89 în agenda Elenei Ceauşescu

Vara lui ’89 în agenda Elenei Ceauşescu

de Lavinia Betea    |    03 Sep 2009   •   00:00
Vara lui ’89 în agenda Elenei Ceauşescu
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

Elena Ceauşescu şi-a petrecut ultima vară în compania aceloraşi însoţitori, preocupări şi probleme. Chiar dacă de la mijlocul lui iulie şi până la începutul lui septembrie şi-a părăsit biroul şi reşedinţa din Bucureşti, nu s-a lipsit de şedinţe şi tovarăşii cei mai apropiaţi. "Şe­din­ţomania" era, de altfel, element clasic în stilul de viaţă al nomenclaturiştilor autointitulaţi re­vo­lu­ţio­nari de profesie.

În perioada 15-28 iulie, soţii Ceau­şescu au plecat însoţiţi de suita demnitarilor, a ofiţerilor din serviciul de pază şi protecţie şi a personalului ce-i deservea la reşedinţa pre­zi­den­ţia­lă de vară de la Neptun. În agenda Elenei Ceauşescu, acestea au fost zilele cele mai relaxante din 1989.

A făcut însă şi vizite de lucru în judeţul Constanţa (19 iulie) şi municipiul Constanţa (26 iulie). A onorat festivităţi (Ziua pionierilor), mese şi dineuri pentru oaspeţii primiţi de Nicolae Ceauşescu la reşedinţa de pe litoral. A fost activă, ca de obicei, la cele două şedinţe prezidate de Nicolae Ceauşescu (la 21 iulie despre modernizarea proceselor de producţie şi 26 iulie despre sarcinile de plan pe luna august).

În prima duminică de după sosirea Tovarăşilor, la Neptun şi-a făcut apariţia şi Poliana Cristescu. Printre notaţiile din agenda Elenei Ceauşescu prezenţa fostei nurori este consemnată în zilele de 19, 23, 24 şi 25 iulie. Altfel, puţine nume sunt menţionate în sejurul de la Neptun: un anume "Tov. Gh. Ogică"; Burciu, şeful sectorului construcţii de la Gospodăria de partid, şi nelipsiţii din cotidianul ei Bobu, Curti­ceanu şi Constantin Radu.

De sâmbătă 29 iulie şi până luni 4 septembrie, Ceauşeştii s-au mutat cu căţel şi purcel, cum se spune, la Snagov. Urmărindu-le programul, ai putea deduce că la Neptun îşi făcuseră "concediul", iar la Snagov se mutaseră temporar din cauza zăpuşelii.
Pe atunci, la Bucureşti, nici măcar ei nu aveau aparate de aer condiţionat.

Reşedinţele de la Neptun şi Sna­gov erau amenajate astfel încât "Şe­fului" şi curtenilor săi să nu le lip­seas­că nimic din cele trebuitoare vie­ţii şi muncii. Numirea într-o înaltă funcţie presupunea şi "accesarea" vilei aferente în complexu­rile prezidenţiale de la Snagov şi Neptun, prevăzute cu birouri, săli de recepţie şi de şedinţe.
În august 1989 însă, pentru şedinţele numeroase cu diverşi participanţi şi invitaţi, soţii Ceauşescu s-au deplasat des la Bucureşti. În ceea ce priveşte programul Cabinetului 2, sunt consemnate ur­mă­toarele activităţi: 3 august - vizită la Bucureşti şi discuţii privind Congresul al XIV-lea cu Emil Bobu şi Constantin Radu; 4 august - la Bu­cu­reşti, alte patru şedinţe prezidate de Nicolae Ceauşescu (şedinţă CPEx, pe teme de agricultură şi de pregătire a Congresului al XIV-lea). În luna august, Elena Ceauşescu a fost şi în trei vizite de lucru prin Capitală (în zilele de 6, 12 şi în 17 - ultima cu prilejul inaugurării tronsonului III Metrou). Urmărind programul de­dicat sărbătorii naţionale a Ro­mâ­niei poţi deduce că zilele de 21, 22 şi 23 august au fost, probabil, cele mai obositoare.

Cel mai des, la Snagov, Elena Ceau­şescu i-a convocat pe Curticeanu, Nicolcioiu şi Burciu. De câte trei ori i-a primit pe generalii Vasile Milea şi Constantin Olteanu. Pe Vasile Bărbulescu şi Ion Teoreanu de câte două ori. Câte o întrevedere a avut în acest interval cu Ion Ursu, I.M. Nicolae, Barbu Petrescu, Ştefan Andrei şi Lina Ciobanu. Arhitecţii Vlădescu şi Lăzărescu au fost solicitaţi de două ori într-o singură zi (16 august).

Ceva deosebit să se fi petrecut în vara lui '89 între mamă şi fiul cel mic?! Căci Nicu Ceauşescu a fost - ofi­cial - primit nu mai puţin de cinci ori (4, 9, 30 şi 31 august şi 1 septembrie).  

Aproape zilnic, cu cel puţin o şedinţă prezidată de soţ, s-a men­ţinut Elena Ceauşescu în "for­ma" ei de peste an şi la Snagov. După măr­turiile unor participanţi "s-a ma­nifestat activ" (a criticat, s-a isteri­zat, a apostrofat, s-a oţărât ori a ţipat) cu următoarele prilejuri:
Luni, 31 iulie - două şedinţe de lucru (probleme de agricultură şi comerţ exterior);
Marţi, 1 august - patru şedinţe (probleme de agricultură şi industrie alimentară; probleme de organizare şi modernizare; problema defilării la 23 August; Problema Congresului al XIV-lea);
Miercuri, 2 august - şedinţă de lucru (a fost precizată prezenţa lui Nicolae Ceauşescu, nu şi tema);
Luni, 7 august, şedinţă pe teme de agricultură;
Miercuri, 9 august - trei şedinţe (agricultură, Congresul al XIV-lea, metalurgie);
Vineri, 11 august - Plenara Consi­liului Naţional al Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor (la Bu­cu­reşti), iar după-amiaza, la Snagov, altă şedinţă despre metalurgie;
Vineri, 18 august - şedinţa CPEx;
Marţi 22 august şi vineri 25 august - şedinţe despre planul pe luna septembrie;  
Sâmbătă 26 august - şedinţă de lucru (din nou precizată prezenţa lui Nicolae Ceauşescu, nu şi tema);
Luni, 28 august - două şedinţe (una prezidată de Nicolae Ceauşescu - probleme nucleare, celalaltă doar de ea, Emil Bobu şi Radu Constantin);
Marţi, 29 august - trei şedinţe (teleconferinţă, chimie, pregătirea Congresului);
Miercuri, 30 august - vizionarea unor machete privind noul centru civic;
Duminică 3 septembrie - două şedinţe (realizarea planului, pro­bleme de cadre).
Se subînţelege că, împreună cu Ceauşeştii, tot "colectivul" CPEx a petrecut vara ispititor.

×
Subiecte în articol: special agenda