x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special BANI LA GREU ● Protejatele prezidenţiale, încurcături în declaraţiile de avere

BANI LA GREU ● Protejatele prezidenţiale, încurcături în declaraţiile de avere

de Andrei Badin    |    24 Iun 2008   •   00:00
BANI LA GREU ● Protejatele prezidenţiale, încurcături în declaraţiile de avere

Blonda Elena Udrea nu este singura protejată a preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului mai are două protejate. Este vorba de actualul subprefect al Capitalei, Cristina Coruţ, dar şi de Cristina Pârvulescu, şeful Direcţiei Managementul Creditelor Externe din Primăria Bucureşti. Ambele blonde. Între timp, Cristina Pârvulescu s-a făcut brunetă. Căutînd prin declaraţiile de avere ale celor două apar multe surprize. Unele care ar fi trebuit să fie anchetate de DNA.

BANI LA GREU ● Protejatele prezidenţiale, încurcături în declaraţiile de avere
Blonda Elena Udrea nu este singura protejată a preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului mai are două protejate. Este vorba de actualul subprefect al Capitalei, Cristina Coruţ, dar şi de Cristina Pârvulescu, şeful Direcţiei Managementul Creditelor Externe din Primăria Bucureşti. Ambele blonde. Între timp, Cristina Pârvulescu s-a făcut brunetă. Căutînd prin declaraţiile de avere ale celor două apar multe surprize. Unele care ar fi trebuit să fie anchetate de DNA.

Cristina Pârvulescu este cunoscută publicului mai curînd ca blonda de la Integrare. La sfîrşitul lui 2004, Băsescu a dorit să-şi numească protejata în guvern. Zis şi făcut. Cristina Pârvulescu a fost desemnată ca ministru al Integrării europene. Ajunsă în faţa Comisiei de politică externă a Parlamentului, Maria Cristina Pârvulescu s-a făcut de rîs şi, evident, deliciul presei. Blonda habar nu avea despre nimic ce avea legătură cu integrarea europeană. Nu a ştiut să facă diferenţa dintre Consiliul European şi Consiliul Europei. Evident, blonda lui Băsescu nu a fost numită ministru. Blonda fusese adusă de Traian Băsescu în Primăria Capitalei cînd acesta a fost ales primar. Şi a primit şi o funcţie-cheie: director executiv la Direcţia Managementul Creditelor Externe, pe care o are şi azi. Pârvulescu a fost adusă de Traian Băsescu de la Ministerul Industriei, unde în perioada 2000-2001 aceasta a fost expert în cadrul Direcţiei Generale Sinteze, Strategii, Politici Industriale şi Programe de Dezvoltare. Parcurgînd declaraţia de avere a blondei, devenită între timp brunetă, apar multe surprize. Ar mai trebui spus că Cristina Maria Pârvulescu este soţia unui personaj care a fost unul cheie în Primăria Capitalei, Bogdan Spiridon Rădulescu, care a fost nr 2 la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement. Rădulescu a fost numit la un moment dat director general adjunct la Aeroportul Băneasa. Şi Rădulescu a fost un protejat al lui Traian Băsescu, acesta lucrînd multă vreme în Ministerul Transporturilor, unde a ajuns director.

LEGĂTURI PRIMEJDIOASE. Conform declaraţiei de avere amintite, Cristina Maria Pârvulescu a primit "donaţie" suma de 100.000 de euro de la o anumită doamnă Annemary Enescu. Donaţia este dubioasă şi duce cu gîndul la altceva, dacă facem precizarea că Annemary Enescu este administratorul fostei Expo Flora din Parcul Herăstrău. Cristiana Pârvulescu a primit donaţia la puţin timp după ce Annemary Enescu a primit un cadou de la Administraţia Lacurilor şi Parcurilor condusă de un alt apropiat al PD-L, Virgil Cârstea, despre care presa a scris în mai multe rînduri că ar fi în spatele multor afaceri dubioase. De altfel, Pârvulescu este o apropiată a lui Cârstea, la fel ca şi soţul său, Bogdan Rădulescu, care a fost chiar adjunctul acestuia la Administraţia Lacurilor şi Parcurilor. Annemary Enescu a primit concesionarea Expo-Flora pe o perioadă de 20 de ani la un preţ infim, în vreme ce, pe un metru pătrat în zona respectivă, chiria este estimată la cîteva mii de euro. Între timp, Enescu a subînchiriat o parte din fostul Expo-Flora, inclusiv pentru un restaurant, afacerea fiind una de succes.

 

 

 

 

SENS. Mantale şi Coruţ, două fete de carieră, merg în jos

ÎNCRENGĂTURI. În declaraţia de avere a Cristinei Pârvulescu mai este un amănunt important. Protejata lui Băsescu a împrumutat unei persoane a cărei identitate nu este precizată suma de 100.000 de euro. Or fi banii primiţi "donaţie"? Jurnalul Naţional a mai scris despre afacerea Flora. Într-o anchetă semnată de Adrian Mogoş se făceau dezvăluiri despre multitudinea de firme off-shore şi româneşti din jurul Global Invest & Trade LLC – GIT, care are legături cu afacerea Expo-Flora. General Construct & Consult – GCC a fost deţinută de un off-shore american, iar apoi a trecut în subordinea altei căsuţe poştale din Noua Zeelandă, în spatele căreia se află tot oamenii GIT. În birourile GCC a mai funcţionat şi firma pe care a avut-o pînă în 2005 Bogdan Rădulescu, soţul Cristinei Pârvulescu. Un alt personaj interesant este Niţu Tănase, care este, conform datelor de la Registrul Comerţului, administrator la IM&C International Management & Consulting SRL, firmă unde Construct & Consult Serv SRL are 75%. La rîndu-i, Construct & Consult Serv este deţinută de GIT. Niţu este şi administrator la cîteva firme unde asociat apare şi Ştefan Codruţ Osain, un bun prieten de-al lui Rădulescu. Un alt personaj este Ginel Popa, finul lui Osain, care e asociat şi administrator la GCC, iar Florenţa Osain, fostă angajată a Primăriei, a devenit cunoscută prin legăturile sale cu fostul director CEC, Camenco Petrovici, implicat în scandalul FNI.

SOŢUL NU ÎI SPUNE SALARIUL. În declaraţia de avere, Cristian Pârvulescu spune că are mai multe conturi, însă nu precizează valoarea acestora, ceea ce este ilegal. De asemenea, nu precizează ce valoare are colecţia de bijuterii şi de opere de artă. De asemenea, spune că nu ştie salariul soţului.

ÎN PORTUL CONSTANŢA. Cristina Pârvulescu este membru în trei consilii de administraţie: la RADET, la World Trade Center şi la Administraţia Portului Constanţa, unde probabil este consiliată de protectorul său, Traian Băsescu.

PROBLEMELE UNEI ALTE BLONDE PREZIDENŢIALE. Subprefectul PD-L de Bucureşti, Cristina Ecaterina Coruţ, are şi dînsa mai multe probleme cu declaraţia de avere. A uitat de dividendele de la Atlas Invest SRL. Dar şi de un autoturism BMW adus din Germania la sfîrşitul anului trecut şi care este folosit de soţul său, care lucrează la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, unde ocupă funcţia de şef al Serviciului Juridic. Falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoare între şase luni şi trei ani sau cu amendă penală. Coruţ, ca şi Pârvulescu, este membru în CA de la RADET.

DE LA NUNŢI LA BĂSESCU. Cristina Ecaterina Coruţ a avut o ascensiune fulminantă. Datorată tot lui Traian Băsescu. Din 1990 pînă în 1995 a fost referent de stare civilă la Primăria Sectorului 6. Din 1995 pînă în 1999 ajunge inspector de stare civilă tot la Primăria de la 6. În 2000 şi 2001 este consilier juridic la CAAS. Din 2001, Băsescu o numeşte consilier juridic Serviciul Legislaţie – Direcţia juridic, contencios şi legislaţie la Primăria Municipiului Bucureşti. Din 2002 pînă în 2005 ajunge şeful Serviciului Legislaţie şi al Direcţiei Juridice, adică locul de unde se dădea verde pentru restituirile terenurilor, inclusiv pentru omul de afaceri Constanda şi megaafacerea Parcul Bordei. Ajunge mai apoi director adjunct la Direcţia amintită.

 

 

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: special basescu avere