x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Proiectul D'ale Gurii Dunării

Proiectul D'ale Gurii Dunării

de Carmen Dragan    |    25 Mai 2010   •   00:00

D'ale Gurii Dunării- Festival Gastronomic şi Etnocultural de Ziua Dunării 2010, organizat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, îşi propune să aducă în atenţia publicului larg, dar şi a autorităţilor locale şi centrale tradiţiile etnofolclorice şi gastronomice dobrogene, ca modalitate durabilă de dezvoltare locală.

Festivalul se desfăşoară în două etape: prima etapă, cea de coaching pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, se desfăşoară în lunile aprilie-mai. Ea a debutat printr-o sesiune de pregătire în care experţi din cadrul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta vor asista membrii comunităţilor locale în dezvoltarea de proiecte comunitare. Pe baza concluziilor studiului, comunităţi din Delta Dunării sunt invitate să participe la un workshop. Cele mai bune trei proiecte vor fi premiate în cadrul festivalului de Gastronomic şi Etnocultural, care reprezintă a doua fază de implementare a proiectului. Etapa aceasta se va desfăşura în perioada 25-27 iunie, în Complexul Cormoran, din localitatea Uzlina.

Vor fi trei secţiuni: Concurs de gătit pentru reprezentanţii comunităţilor deltei, Concurs de gătit pentru profesioniştii din pensiunile agroturistice, iar a treia etapă: Demonstraţii în afara concursului: angajaţii Ursus vor aborda reţete culinare de peşte pe bază de bere şi specialişti din bucătăria Cormoran vor găti în aer liber, pentru participanţii la eveniment. Concurenţii îşi vor arăta talentul gastronomic şi vor încerca să dovedească juriului că produsele lor, propuse în cadrul festivalului, sunt cele mai bune. Concurenţii vor avea la dispoziţie alimente precum peşte de apă dulce şi peşte de mare, iar ca instrumente de gătit: aragaz cu plită, grătar, cuptor, ceaun. Participanţii vor trebui să aducă legume, ingrediente şi ustensile de gătit. Gătitul va avea loc în aer liber.


JURIUL ŞI PREMIILE
În juriul se vor afla personalităţi ai lumii gastronomice:  Ioana Crăciunescu, Horia Vârlan, Liviu Mihaiu, Antonio Pasarelli, Silvian Ionescu etc. Premiile acordate vor fi Anton Roman, premiul Ursus pentru gătit, premiul Coca Cola pentru gătit şi Premiul Ursus pentru cele mai bune proiecte comunitare. Participanţii vor fi: 10 echipe ale reprezentanţilor comunităţii locale, 10 echipe ale pensiunilor agroturistice locale, 3-5 echipe ale angajaţilor Ursus şi numeroase ansambluri folclorice din Delta Dunării.

×
Subiecte în articol: special