x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 1 Mai la mare: rock si votca impotriva frigului

1 Mai la mare: rock si votca impotriva frigului

03 Mai 2004   •   00:00

Muzica la maximum, motoare forjate, mii de sticle golite. La Vama Veche, patru mii de rockeri au inundat plaja. Zbantuieli, nudism la 6¡C, hohote de ras, umbrele incendiate si cazuri de coma alcoolica.

Muzica data la maximum, motoare forjate, mii de sticle golite. De 1 mai, la Vama Veche, patru mii de rockeri au inundat plaja si au facut o petrecere de pomina. Concerte nu s-au mai tinut, insa nu li s-a simtit lipsa. S-a lasat cu zbantuieli, nudism la 6 grade C, hohote de ras. Dar si cu umbrele incendiate si cazuri de coma alcoolica.
TATIANA DABIJA

Se aduna, de prin toata tara, pe aceeasi plaja. Inainte de a-si instala corturile, se asaza in fata unei sticle cu bere. Se adulmeca unii pe altii, se prind in vorba, se recunosc. Sunt din aceeasi specie. Sunt vamaiotii. De oriunde ar fi, cele opt-noua luni in care stau departe de plaja din Vama Veche sunt doar un pretext pentru bucuria regasirii, la fiecare 1 Mai. Imbratisari zgomotoase, strangeri complicate de maini, ce duc cu gandul la fratiile de cruce. Apoi, din nou, bere. Sau vin sau rom sau orice altceva. Cu rucsacul mai mare decat el, vine Sandu, ala de si-a rupt mana anul trecut si nici nu si-a dat seama de beat ce era. Cu strigate il primeste grupul... „Ha-ha-ha! Sanduleeeee...!!!"

Sambata la amiaza, inca mai soseau in Vama, incinsi de soare si de greutatea rucsacurilor, zeci de tineri. Privit de sus, suvoiul de oameni pare o omida gigantica framantand nisipul cald. „Ba, sa nu faceti vreodata greseala sa rezervati locuri prin dispecerat!", isi avertizeaza un student prietenii. „Au dat camerele noastre la altii!". Cele doua fete de la dispeceratul pentru cazari spun ca s-au dat toate locurile. Pletosii vor trebui sa-si gaseasca prin sat un pat de dormit.

Lupta cu frigul

Seara ii mana pe tineri spre „La Stuf", unde boxe inalte de doi metri arunca peste plaja multi, multi decibeli. Metallica, Rammstein, Billy Idol... Atmosfera se incinge. E frig de tremuri cu doua pulovere pe tine. Dar, pe alocuri, alcoolul si-a facut efectul. Inainte de caderea intunericului, trei fete s-au zbenguit, imbracate, in valuri. Cu dintii clantanindu-le, s-au schimbat de haine, si-au aprins o tigara si s-au pus pe baut. In mijlocul sutelor de capete care se bataie uniform, un hippiot danseaza, gol, pe o masa. Ba isi toarna si bautura pe trupul despuiat. Pare fericit. Oricat de puternica este briza, vamaiotii nu se dau dusi de pe plaja. Queen face ravagii cu „I want to break free! I want to breeeeeeak freeeee!". Sute de brate inteapa aerul, dupa versurile lui Freddy Mercury. „Pacat, ma, c-a murit asta. Mai avea multe de spus...", regreta un tip de vreo 50 de ani, care e pentru prima oara in Vama. Are lacrimi in ochi. S-a dus vremea cand se distra si el asa, „ca tinerii astia". Rockerii salta indracit, isi agita pletele, le invart, se arunca unii peste altii. Se imping, cad, se ridica si o iau de la capat. Golesc sticla dupa sticla. „Iiii looove rock’n’roll...", striga Joan Jett din difuzoare. Intreaga plaja e de acord si salta de bucurie. „Nu stii cine are niste has?". Cel intrebat ii arata ametitului de bautura multimea de rockeri care se aruncau in cap pe Iron Maiden. „Acolo". He, he, he! L-a pacalit.

Unde dragostea pluteste in aer

Muzica acopera harmalaia. Se danseaza pe banci, pe mese, printre corturi. In dosul corturilor, cupluri stabile sau proaspete se saruta cu foc. Love and peace. Dragoste si pace. Asta-i tot ce tot ce conteaza acum. Doors, Zeppelin, Deep Purple, Janis Joplin. „Don’t you want somebody to love? Don’t you need somebody to love?" (N-ai vrea sa iubesti pe cineva? Nu ai nevoie de dragoste?) Zapacit de decolteul unei blonde, un hippiot matol indrazneste sa se gandeasca la o aventura amoroasa. Mainile lui ajung, ca din greseala, pe fundul blondei. El se ocupa de ea, fata se ocupa de bere. Piciorul lui ajunge intre ale ei. Rockerul simte deja parfumul satisfactiei. Dupa nici zece minute, pleaca impreuna, doua picioare lungi si doua cracanate, ce deseneaza o carare in zig-zag prin intuneric.

Examene amanate

Terasa lui Bibi este mai putin plina decat anul trecut. Poate si din cauza muzicii, putin prea linistita pentru cheful nebun pe care-l arata vamaiotii. Un student cu parul plin de nisip si gatul impodobit cu un sirag de margele din lemn si-a amanat niste examene ca sa poata veni in Vama. E student anul III la Politehnica, in Bucuresti. „Daca gasesc o gagica, s-o tin putin in brate...", gandeste Mihai cu voce tare. Uita sa inchida gura si contempla un tip coborat parca din filmele cu indieni. Merge spre „La Stuf". Plete razletite de vant, pantaloni din piele de caprioara, cu franjuri, camasa incheiata cu siret. Merge de parca abia a coborat de pe cal, dupa un drum de sute de kilometri. Ii lipseste doar tolba cu sageti.

Printre corturi, rockerii stau in cercuri. S-au iubit prin corturi, au facut baie in mare, acum isi fac siesta. Le sunt reci spinarile, iar cateva vreascuri aprinse le dogoresc obrajii. Strunesc cu patima chitarele si striga laolalta. „Fac tiganii foc/ Focu-i la mijloc... Hai noroc, noroc!". Apoi vinul galgaie in gatlejurile ragusite.

Au dat foc la umbrele de stuf

Mai la vale de „Stuf", atmosfera este incendiara. La propriu. Doi dintre localnici, veniti sa petreaca si ei langa „rockerii astia nesanatosi", au dat foc unei umbrele din stuf. Valvataia rotunda ce arunca limbi de foc spre cer a atras ca un magnet hippiotii infrigurati. Piromanii sar prin foc, ba imbracati, ba la bustul gol. Obrajii care-i asista se incing pe loc. E bine, dar nu e de bine. „Astia sunt beti «blana», frate. Nu mai e de venit aici, trebuie sa gasim un alt loc de mers la mare", spune printre buze un purtator de tricou cu Nirvana. Focul este intretinut, o vreme, cu scaune si banci. Intr-un sfert de ora, se face iarasi frig. Cei doi doboara alta umbrela. La a cincea palarie incendiata, muzica de la „Stuf" se opreste. Patronul terasei stie cum sa puna problema. Daca nu inceteaza distrugerea palariilor de pe plaja, distractia se incheie. Incepe tanguiala... „Nu, nu, asta nu!!!". Incendiatorii se potolesc.

Doua „come alcoolice"

Tigari, bautura si iar bautura. E 1:30. Trei fete si doi baieti il cara pe umeri, catre masina Salvarii, pe amicul lor. Are 17 ani si e in coma alcoolica, trebuie dus de urgenta la spitalul din Mangalia. Altul abia-si mai taraste picioarele. Are nisip pe fata. Doi prieteni de-ai lui l-au gasit aproape inconstient, langa un gard. Asistenta Mirela Caloian, de la Serviciul de Ambulanta Mangalia, ne-a marturisit ca, de acest 1 Mai, Salvarea nu a avut mult de lucru. „Au fost doar doua come alcoolice, una in Vama si una in Neptun, cateva entorse si patru victime ale batailor, toate in Neptun. Anul trecut, in noaptea de 30 aprilie spre 1 Mai, a fost o adevarata nebunie la Salvare".

Pipi in mare

Pe la 3:00 noaptea, petrecerea e inca in toi, iar nisipul gazduieste deja mii si mii de bidoane de vin goale, pahare din plastic, sticle de votca, rom sau bere. La veceul din apropierea terasei „„La Stuf", rezervoarele nici nu mai apuca sa se umple cu apa. Baietii scapa usor. Desi deasupra usilor veceului scrie, ironic, www.civilizati-ne.com, ei isi descarca vezica la malul m"arii, stand in picioare, cu bratele ridicate, a placere, spre cer. Fetele insa... Intrarea la veceu este 5.000 de lei. O bere la cutie, la juma de litru, costa 25.000. „Bine ca am vezica rezistenta", comenteaza o pletoasa, clatinandu-se.

Picioare in burta intr-o dimineata matoala

Dimineata zilei de 2 Mai, ora 5:00. Muzica a incetat. Aruncati pe plaja, sacii de dormit, umezi, apara trupurile ostenite ale vamaiotilor. In corturi sau direct pe nisipul rece. Sticle goale pe mese, pe sub mese, cosuri de gunoi rasturnate in iuresul de peste noapte. Cativa tineri asteapta rasaritul, incalzindu-si palmele cu paharul de cafea fierbinte. Pe drumul care urca dinspre plaja, furnicar cu cateva ore mai devreme, merg alene, pe trei carari, vreo 10-15 ametiti, infulecand shaorma. Costa 60.000 de lei bucata si, spune unul dintre ei, le tine de foame pentru juma’ de zi. Masinile de fite, care au atras de-a lungul zilei zeci de scuipati din partea vamaiotilor, nu mai defileaza. Vreo sapte-opt golani se amuza dand suturi hippiotilor care dorm pe marginea drumului. Jandarmii care trebuiau sa asigure linistea Vamii au stat toata noaptea cu gura cascata, iar acum au disparut fara urma. Vamaiotii haituiti de golani nu au cui se plange. Treziti din somn cu picioare in burta, isi muta, schelalaind, locul de dormit. Duminica, la pranz. Corturile incep sa se imputineze. Talpile sunt curatate de nisip, rucsacurile isi reiau pozitiile de drum. Picioarele celor ce pleaca urca spre sosea, privirile tot coboara pe plaja. „Salutare, frate, ne vedem la vara!".

Motoarele, un fel de moaste

Pe sub nasul jandarmilor pusi sa supravegheze „evenimentele" din Vama, trec spre plaja, la rastimpuri, grupuri de motociclete: Harley, BMW, Yamaha, Suzuky, Honda, Kawasaki... bijuterii pe doua roti, mai puternice decat multe masini. Posesorii celor 20 de motoare, fideli ai Vamii Vechi, se plang unul altuia ca n-apuca sa bea o bere linistiti. Sunt asediati de vamaioti ce le admira comorile, zeci de maini cauta sa le atinga motoarele, ca pe moaste. O blonda pe tocuri, venita parca dintr-un film, indeasa in mana iubitului sau aparatul foto si, fara a cere voie nimanui, incaleca pe o Harley. Clanc! Matahala barboasa care stapaneste caii putere sterge cu o batista urmele pangaririi de pe saua din piele, fara macar sa-i arunce o privire blondei.

Ca sa scape, temporar, de grija celor mai pretioase lucruri pe care le detin, posesorii le incaleca si mai dau cate o raita prin sat. Asta-i modul lor de a comunica, asa vorbesc ei cu ceilalti tineri. Altfel, stau de vorba numai intre ei. Motoarele forjate ridica perdele de nisip si zeci de gaturi ale curiosilor de pe plaja. Un slabanog cu parul pana la brau isi incordeaza pumnii a ciuda: „Mama, as muri de fericire sa ma plimb si eu cu un motor...".

Topless cu miros de hamsii

Toti stalpii din Costinesti sunt impodobiti cu stegulete. 1 mai redevine, brusc, Ziua Muncii. „Urat mi-a fost! Ma duc in Neptun", se stramba un pustan venit din Bacau. ºi se suie in primul tren care opreste in Costinesti. Cativa pleaca, dar vin cateva zeci de adolescenti. Rad zgomotos si se duc direct pe plaja. Fetele au, aproape toate, sosetele lungi, cu dungulite colorate. Aleea de promenada este intesata de tricouri verzi si roz, ochelari de soare si miros de hamsii. Muzica de discoteca, ingramadeala si, pe alocuri, manele. Pe plaja se face topless. Sa tot fie vreo 2.000 de tineri. Ca si in Neptun. Drumul principal este inchis pe unul dintre sensuri, ceea ce starneste un val de injuraturi pe buzele soferilor. Pe plaja, la stegulete, se joaca fotbal. Femeile in bikini si, doar citeva cu sutien, par bucuroase sa arate cu ce le-a inzestrat natura. Privesc intens barbatii, asteaptand ocheade de pretuire din partea lor.
×
Subiecte în articol: eveniment plaja vama stuf