x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 10 ani fără Lady Diana

10 ani fără Lady Diana

de Monica Dumitrescu    |    26 Aug 2007   •   00:00
10 ani fără Lady Diana
Sursa foto: ERIC FEFERBERG/

Se implinesc zece ani de la tragicul accident in care Prinţesa Diana a murit. Dar nimeni n-a uitat-o.A rămas in continuare "prinţesa inimilor".Ce este acum la Palatul Kensington, acolo unde Diana şi-a avut apartamentele? Turişti din toată lumea se opresc, citesc mesajele ataşate buchetelor de flori pe care admiratorii le aşază la poarta palatului.

Se implinesc zece ani de la tragicul accident in care Prinţesa Diana a murit. Dar nimeni n-a uitat-o.A rămas in continuare "prinţesa inimilor".

Ce este acum la Palatul Kensington, acolo unde Diana şi-a avut apartamentele? Turişti din toată lumea se opresc, citesc mesajele ataşate buchetelor de flori pe care admiratorii le aşază la poarta palatului. Fotografiază. Afară este voie. Un bilet de 12 lire sterline te ajută să reconstitui mintal şi afectiv intimitatea Dianei. Imagini unicat din arhiva Casei Regale şi ale asociaţiilor de caritate deschise in numele Prinţesei de Wales insoţesc călătoria. Rochii şi bijuterii purtate de Diana. Săli de protocol. Toate sunt ferite de flashurile aparatelor de fotografiat care au hărţuit-o pe prinţesă pănă la ultima suflare.

DEMNITATE. Dacă pentru cei mai mulţi britanici, Lady Di este "Prinţesa inimilor", pentru alţii ea e doar o prinţesă care şi-a expus prea mult viaţa privată. "N-am inţeles niciodată de ce s-a plăns atăt de mult la moartea Dianei. Noi avem o tradiţie. Atunci cănd are loc o tragedie naţională nu ne manifestăm public asemenea starurilor, ci cu demnitate, fără a vărsa lacrimi. Cu zece ani in urmă am fost luaţi prin suprindere, căci moartea acestei prinţese ne-a arătat că s-a schimbat oarecum mentalitatea poporului britanic, care a devenit brusc sentimental. Oameni din toată Anglia au asaltat Londra şi au stat cu zilele la rănd pentru a semna in cartea de condoleanţe. Eu sunt mai ataşată de mentalitatea aceea demnă care ne-a caracterizat secole de-a răndul", povesteşte cu detaşare Kirstin, o britanică de profesie avocat. "Cred că Diana a fost o victimă a mass-media. Practic, ceea ce a ridicat-o pe culmi atăt de inalte a şi doborăt-o. Mi s-a părut intotdeauna de bun-simţ ca scandalurile legate de Casa Regală să stea departe de ochii publici. Au existat mereu escapade printre membrii Curţii, dar Diana a fost prima care şi-a mediatizat atăt de mult povestea", concluzionează britanica.


DE POVESTE. Să nu uităm nici de povestea dintre Charles şi Camilla. "Imi amintesc că, pentru a pune punct idilei, Charles a fost trimis de tatăl lui in armată şi au inceput imediat să-i caute o soţie care trebuia să fie şi virgină. Bunica Dianei Spencer a lucrat pentru Casa Regală şi, din căte se spune, ea a fost cea care a prezentat-o familiei. S-a vorbit despre povestea de iubire pe care o trăieşte Charles alături de o tănără de 19 ani. Am văzut-o la televizor şi era atăt de simplă şi de gingaşă. Probabil că ea chiar era indrăgostită", işi aminteşte Sylvia, o doamnă de 50 de ani din sudul Angliei. Căteva luni de la apariţia tinerei la tv, la 29 iulie 1981, aproximativ un miliard de telespectatori din 70 de ţări urmăreau in direct nunta dintre tănăra educatoare de familie nobilă şi moştenitorul tronului britanic. "Nunta secolului" s-a petrecut la Catedrala Saint Paul. Un an mai tărziu, Diana l-a născut pe William, iar in 1994, pe Harry.

MEDIATIZARE. Toată lumea a fost şocată cănd, intr-un interviu televizat, Diana spunea că ii este greu să facă faţă unui mariaj care implică trei persoane, şi nu două. Prinţesa nu mai radia, ascundea o suferinţă veche. "Diana a fost mereu marcată de divorţul părinţilor ei. Era simplă şi timidă. Nu a excelat in şcoală şi, deşi avea un titlu nobiliar, a lucrat ca educatoare. Iubea foarte mult copiii. Poate că şi-a dorit foarte mult să aibă o familie a ei şi a pus foarte multe speranţe in mariajul cu Charles. Probabil că a fost devastată cănd a descoperit că iubirea dintre Charles şi Camilla nu făcea parte doar din trecut. Nici la Curte nu i-a fost foarte uşor, căci nu fusese educată la standardul exigenţelor respective, dar s-a adaptat atăt de frumos, incăt nu ne-a făcut niciodată de ruşine", povesteşte Jane.

SUFLET BUN. A spart canoanele conduitei la Curtea Regală Britanică prin prezenţa ei timp de zece ani atăt la balurile de caritate, căt şi in mijlocul suferinţelor. "Se vorbea foarte mult despre copiii care sufereau de SIDA şi exista o teamă faţă de persoanele care purtau această boală. Nu voi uita niciodată cum Lady Di a fost prezentată la ştiri cam o săptămănă cu imaginea aceea in care lua in braţe un copil bolnav de SIDA. După acea ştire, sute de englezi au depăşit bariera şi au solicitat să facă voluntariat pentru bolnavii de HIV. Cred că ea a fost cea care a revoluţionat ceea ce inseamnă caritate in Anglia. Nu reuşeşte nimeni să o egaleze", ne-a mărturisit Sophie.

MAMĂ. Unii spun că in incercarea a le oferi băieţilor ei o copilărie neincorsetată de stricteţea rangului şi-a atras şi nemulţumirile membrilor Casei Regale. Obişnuia să işi ducă fiii la cinema şi să stea la rănd alături de britanici obişnuiţi pentru a cumpăra hamburger. "Faptul că avea legături cu staruri de muzică pop, că devenise aproape o imagine emblematică a lumii modei era considerat nedemn pentru regalitate. Pentru mine rămăne insă o mamă perfectă. Inainte de a fi prinţesă a fost mamă. E poate ceea ce Regina Elizabeta, care a fost mai ocupată să fie regină decăt mamă, nu a reuşit niciodată. Ea nu a reuşit niciodată să fie foarte apropiată de Charles şi ceilalţi copii ai ei", ne spune englezoaica Emma, care şi-a botezat un copil cu numele prinţului Harry. Dacă ar fi avut fetiţă, ar fi numit-o Diana.

SFĂRŞIT. Abia in anul 1996, regina a acceptat ca atăt de mediatizatul mariaj să se incheie cu un divorţ. După lungi negocieri, Lady Di a primit o sumă generoasă de bani, dreptul de a păstra apartamentele din Palatul Kensington şi titlul de Prinţesă de Wales, cu condiţia de a renunţa la titlul de "alteţă regală". Prinţesa a intrat insă şi mai mult in atenţia presei. Relaţia sa de la inceputul lui 1997 cu milionarul Dodi Al Fayed a fost cel mai fierbinte subiect atunci. Erau vănaţi peste tot. La 30 august, cei doi au plecat la Paris, după căteva zile petrecute in Sardinia. Au luat cina la Restaurantul Ritz, proprietatea tatălui lui Al Fayed, urmănd să petreacă noaptea la vila acestuia de lăngă Paris. Pentru a scăpa de paparazzi, cei doi au creat o diversiune, schimbănd maşina şi şoferul. A urmat accidentul de lăngă Pont de l’Alma. Lady Di a murit la Spitalul Pitié-SalpÃştière. Dodi şi şoferul muriseră pe loc. Garda de corp a prinţesei a fost singura persoană care a supravieţuit accidentului. Unii zic că ar fi fost asasinaţi de serviciile secrete britanice, pentru că prinţesa era insărcinată şi nu s-ar fi dorit ca prinţii moştenitori să aibă un frate musulman. Cercetările spun cert că şoferul s-a aflat sub influenţa alcoolului.

O FLACĂRĂ IN VÃ...NT. Moartea tragică a prinţesei a stărnit un val de compasiune in răndul britanicilor, care au venit din toate colţurile regatului pentru a fi alături de familia indoliată. O săptămănă transportul londonez a fost blocat. Mii de buchete de flori au blocat intrarea in cele două palate regale. Mii de lumănări in grădinile din Kensington, oameni plăngănd pe străzi, cozi de peste 12 ore pentru un mesaj in cartea de condoleanţe. O săptămănă in care Regina Elizabeta şi ceilalţi membri ai familiei se aflau, conform tradiţiei, la reşedinţa din Scoţia. Britanicii şi-au vrut regina alături de ei in astfel de momente, aşa că au fost foarte nemulţumiţi de nepăsarea reginei. Deşi Diana nu mai făcea parte din familia regală, inmormăntarea acesteia a fost organizată după protocolul şi onorurile datorate unui membru al familiei regale. La 6 septembrie, sub acordurile tristului "Candel in the wind’" (Flacără in vănt), al lui Elton John, caleaşca regală a purtat-o pe prinţesa moartă pe ultimul drum de la Kensington la Catedrala Westminster Abbey. Trupul Dianei a fost inhumat pe o mică insulă a familiei Spencer, departe de ochii curioşilor.

"Diana a fost mereu marcată de divorţul părinţilor ei. Era simplă şi timidă. Nu a excelat in şcoală şi, deşi avea un titlu nobil, a lucrat ca educatoare. Iubea foarte mult copiii. Poate că şi-a dorit foarte mult să aibă o familie a ei şi a pus foarte multe speranţe in mariajul cu Charles"

Părerea unei britanice pe nume Jane

Monica Dumitrescu,Londra

×
Subiecte în articol: special şi-a atăt diana printesa charles