x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 12 adevăruri despre Michael Jackson

12 adevăruri despre Michael Jackson

de Alex Revenco    |    08 Iul 2009   •   00:00

• 1 - 750 millioane de albume vândute Michael este al treilea cel mai bine vândut artist din toate timpurile, după Beatles şi Elvis Presley. Potrivit Guinness World Records, "Thriller" (1982) este cel mai bine vândut album din lume, cu 65 de milioane de unităţi.



• 2 - $700 millioane de dolari
Câştigurile rezultate din vânzarea de discuri, bilete de concert, merchandising şi alte câştiguri sunt estimate la 700 de milioane de dolari în 40 de ani de carieră. Deşi din 1980 încoace el ar fi primit 300 de milioane de dolari din vânzări, în 2006 se vorbea că Jackson ar avea datorii de 300 de milioane de dolari.

• 3 - 66 de zile
În 2005 procesul lui Jackson din Santa Maria, California a durat 66 de zile. Superstarul era în proces şi făcea faţă la zece capete de acuzare, printre care molestarea unui băiat de 13 ani - Gavin Arvizo, pentru că a dat unui minor să bea alcool şi pentru conspiraţie în vederea unei răpiri. Dacă ar fi fost găsit vinovat ar fi primit 18 ani de închisoare. Dar după ce au fost audiaţi 141 de martori, juriul l-a declarat nevinovat la toate acuzaţiile.

• 4 - 50 de concerte
Jackson terminase repetiţiile pentru o serie de 50 de concerte la arena O2 din Londra, primul concert ar fi trebuit să aibă loc luni, 13 iulie. După ce iniţial era vorba de zece concerte, organizatorul, AEG Live a stabilit 50, cheltuind 30 de milioane pentru producţia supershow-ului. Potrivit Billboard, AEG Live ar avea dificultăţi financiare deoarece nu a "apucat" să asigure decât primele zece concerte.

• 5 - 47,5 milioane de dolari
În 1985 Jackson a cumpărat cu 47,5 milioane de dolari drepturile de autor pentru un catalog de 4.000 de cântece, printre care şi 200 de compoziţii Beatles. Din 2005 încoace, catalogul aflat în co-proprietate cu Sony (Michael a vândut 50%) valorează cel puţin 500 de milioane de dolari. Fostul Beatles Paul McCartney este foarte iritat că cele 200 de compoziţii Beatles au fost cumpărate de Jackson, el încercând la momentul respectiv să-l păcălească, spunând că "nu merită 47 de milioane".

• 6 - 14 porumbei albi
Pe toată perioadă procesului din Santa Maria fanii au stat "de veghe" în afara sălii de judecată şi când a fost declarat nevinovat la toate acuzaţiile, un fan a dat drumul la 16 porumbei albi pentru a celebra verdictul.

• 7 - 13 premii Grammy
În întreaga sa carieră, Michael Jackson a fost recompensat cu 13 Premii Grammy.
Zece pentru activitatea sa ca artist solo şi alte trei, împărţite cu producătorul Quincy Jones, cu sora sa Janet şi alţi artişti care au contribuit la "We Are the World".
"Thriller" i-a adus premiile pentru Album of the Year şi Best Pop vocal Performance.

• 8 - 11 ani
Michael Jackson avea 11 ani când a cântat prima oară într-un show de televiziune. Împreună cu The Jackson Five.

• 9 - 10 albume
Michael Jackson a înregistrat zece albume: "Got to be There"; "Music & Me"; "Ben"; "Forever Michael"; "Off the Wall"; "Thriller"; "Bad"; "Dangerous"; "History" şi "Invincible".
Pe lângă albumele solo a înregistrat alte 16 albume cu fraţii săi sub titulaturile de "The Jackson Five" şi "The Jacksons".

• 10 - Opt fraţi
Michael Jackson a avut opt fraţi, toţi mai mari decât el, cu excepţia lui Randy şi Janet.
Jackie, Jermaine, Tito, Marlon şi Randy au avut cu toţii cariere de cântăreţi. Şi surorile lui, Rebbie, LaToya şi Janet au urmat aceeaşi carieră. Michael a lăsat în urma sa trei copii: Michael Joseph Jackson Jr., Paris Michael Katherine Jackson, născuţi de cea de-a doua soţie, Deborah Jeanne Rowe şi Prince Michael Jackson II, fiul unei mame surogat.

• 11 - 4 milioane de dolari pe an
În 1987 Jackson a cumpărtat o mare proprietate în apropiere de Santa Barbara, unde şi-a amenajat celebrul Neverland, inspirat de "pământul imaginar" al lui Peter Pan din romanul lui JM Barrie. Costurile întreţinerii proprietăţii Neverland erau de 4 milioane pe an.

• 12 - Nr. 1
În 1995 o statuie a lui Michael Jackson a "plutit" pe Tamisa. Întrebat de şefii de la Sony cum ar vrea el să-i fie promovat noul album, Michael a spus :'"Faceţi-mi o statuie". Zis şi făcut, Sony a plătit pentru o imensă statuie din fibră de sticlă care a fost îmbarcată într-un vas ce a plutit două săptămâni pe Tamisa, anunţând astfel noul album.

×