x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 200 de angajaţi cheamă AVAS la tribunal

200 de angajaţi cheamă AVAS la tribunal

de Elena Stan    |    05 Mar 2010   •   00:00
200 de angajaţi cheamă AVAS la tribunal
Sursa foto: Săptămâna Financiară/Intact Images/

Reducerea salariilor cu 70%-80% a angajaţilor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului a creat haos în instituţie. Peste 200 de salariaţi dau în judecată AVAS din cauza reducerii drepturilor salariale. Iniţial, 87 dintre angajaţi au intrat în concediu medical pentru a-şi conserva veniturile.

Începând din data de 15 februarie, lefurile angajaţilor AVAS au scăzut cu 70%-80%, ceea ce înseamnă că acum aceştia primesc între 900 şi 2.200 de lei. "După reducerile salariale operate recent, am ajuns să câştigăm între 900 şi 2.200 de lei pe lună. La 2.200 de lei ajung executorii judecătoreşti, cei care vin şi pun sechestru pe bunuri", ne-a explicat un salariat al AVAS.

Reprezentanţii instituţiei susţin că aflarea în incapacitate de muncă a câtorva zeci de angajaţi nu are nici o legătură cu reducerile salariale.
"Au fost în concediu medical 87 de salariaţi, iar în prezent mai sunt 30. Boala când vine nu te întreabă ce salariu ai. Asta s-a întâmplat, au fost în incapacitate de muncă 87 de oameni", ne-a explicat Adriana Tran, directorul Direcţiei de comunicare al AVAS.

Nemulţumiţi de scăderile salariale, peste 200 de salariaţi ai AVAS au depus deja contestaţie la conducerea AVAS şi la Secretariatul General al Guvernului. Deoarece contestaţiile au fost respinse, până la 15 martie cei peste 200 de salariaţi ai AVAS vor depune la instanţa de care aparţine fiecare dosarul cu privire la contestarea drepturilor salariale.

150 DE ANGAJAŢI VOR FI DAŢI AFARĂ
În prezent, AVAS are 422 de salariaţi din care, în perioada următoare, vor fi disponibilizaţi 150. "AVAS ar putea disponibiliza 150 de slariaţi pentru ca instituţia să se încadreze în bugetul alocat pentru acest an", declara la 25 februarie Aurelian Popa, preşedintele AVAS.

Având în vedere măsurile luate recent de conducerea AVAS e posibil ca unii salariaţi să plece de bunăvoie. "Cine ar sta să lucreze pe un salariu de 9 milioane în condiţiile în care tu, ca angajat, închei un contract de privatizare a unei firme din portofoliul AVAS, iar peste trei ani te cheamă DNA-ul pentru nu ştiu ce nereguli depistate. Deci, în concluzie, responsabilitatea noastră, a salariaţilor, este foarte mare, iar banii sunt foarte puţini. În aceste condiţii, oamenii vor pleca", spune un alt salariat al instituţiei.

ADMINISTRATORI SPECIALI
Angajaţii AVAS sunt mâhniţi de scăderile salariale şi uimiţi de bugetul de salarii prevăzut anul acesta pentru administratorii speciali.
"Cum este posibil ca într-un an de criză, în care salariaţilor le reduci lefurile cu 70%-80%, să prevezi în bugetul instituţiei un buget de 300.000 de lei pentru salariile unor administratori speciali?? Acest fond de salarii este cu 100.000 de lei mai mare decât cel prevăzut la fondul de salarii al angajaţilor AVAS", spun reprezentanţii salariaţilor.

Administratorii speciali sunt numiţi de instanţă, iar AVAS poate numi, opţional, un administrator special. În prezent, în portofoliul AVAS sunt 102 societăţi în lichidare. Administratorul special este reprezentantul AVAS în societăţile comerciale aflate în faliment.

 

Bugetarii de lux
Vorbind despre angajaţii AVAS, premierul Emil Boc i-a numit "bugetari de lux". "La AVAS, o agenţie subordonată Guvernului, oamenii erau obişnuiţi cu salarii de 170 de milioane de lei vechi. La 14 februarie, când practic a expirat contractul colectiv de muncă şi a intrat în vigoare Legea salarizării unitare şi pentru ei, ca pentru toţi muritorii, au coborât la salarii de 30 de milioane de lei vechi, 25 de milioane de lei vechi. Ştiţi ce au făcut ca primă măsură? Şi-au luat concedii medicale o sută şi ceva de oameni, încercând, iarăşi, să obstrucţioneze punerea în aplicare a legii", a spus Boc.

×
Subiecte în articol: special AVAS angajati proces