x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 2005 - file de jurnal: Folk you!

2005 - file de jurnal: Folk you!

de Dana Andronie    |    Claudia Daboveanu    |    27 Dec 2005   •   00:00
2005 - file de jurnal: Folk you!
FILE DE JURNAL
Intr-o mare de hip-hop, manele sau trance, noi am ales sa cantam "la rece". Pe malul marii!

Am "convocat" tot ceea ce a mai ramas din folkul de odinioara si vocile tinere ale celor care incearca sa-i urmeze. Stiti foarte bine, voi - care ne-ati citit - ca impreuna am avut o vara de pomina: trei seri pe saptamana (joi, vineri si sambata) au cantat pentru voi si impreuna cu voi pe toata plaja romaneasca, de la Vama Veche la Gura Portitei, Victor Socaciu, Mircea Vintila, Ducu Bertzi, Marius Batu, Doru Stanculescu, Octavian Bud, Emilian Onciu, Mircea Baniciu, Maria Gheorghiu, Dinu Olarasu, Florin Chilian, Vasile Seicaru, Mircea Bodolan, Tatiana Stepa, Magdalena Puscas, Nica Zaharia, Nicu Alifantis, Alexandru Andries, Mircea Florian.

NOPTI. Cuvantul de ordine a fost FOLK YOU! Sub deviza acestei "injuraturi" transformate in binecuvantare, Jurnalul National impreuna cu ei si cu voi, cei care ati acceptat provocarea, v-au dat semnalul intoarcerii la cantecul curat si simplu al instigarii la poezie. V-ati luat sufletul, chitara, iubita, copilul si ce ati avut mai frumos si ati venit langa noi! Am facut foc de tabara la Gura Portitei si am dat foc intunericului muzical. Am sabotat impreuna kitschul, cantecele obscene si manelele care au pus stapanire pe vacantele noastre! FOLK YOU! - ne-am spus unii altora, razand, plangand si cantand!

MAREA INTALNIRE. In tabara noastra, toti folkistii au fost bineveniti

Vama Veche a fost altarul celei mai frumoase slujbe religioase a cantecului... A fost cum vrem s-o numim: vecernie, pentru ca a inceput seara, sau utrenie, pentru ca s-a terminat dimineata. Florian Pittis s-a asezat in genunchi pe scena si l-a implorat pe Mircea Baniciu sa cante. Mircea a urcat, s-a asezat si el in genunchi si a inceput... Era aproape de miezul noptii. Toata suflarea omeneasca din Vama se adunase in fata scenei, ca-ntr-o sala imensa, acoperita de stele. Scaunele "salii" - nisipul marii.

VA URMA. Obeliscul de la Costinesti s-a daramat, a venit apa si l-a luat, ca Podul de Piatra al lui Mircea Florian. "Ca el, vom face altul, pe rau in jos/ unul mai trainic si mai frumos." La Obelisc a fost ultima noastra intalnire FOLK YOU! Desi acum a mai ramas doar amintirea, va invitam de pe acum la refacerea simbolului tineretii de la malul marii. Si in vara 2006 vom instala tabara de folk pe plaja. Asadar, pregatiti-va de FOLK YOU!

×
Subiecte în articol: special mircea folk